Foto: Māris Greidāns, MG Photo

Piektdien, līdz ar Latvijas Universitātes (LU) simtgades svinībām „Arēna Rīga”, Universitātes pētnieki, studenti, skolēni, brīvprātīgie un citi interesenti pulcējās arī LU Akadēmiskajā centrā Zinātnieku nakts stacijās. Apmeklētāji gan iesaistījās kosmosa izpētes darbnīcā, gan vēroja augus mikroskopā un veica „melnās maģijas” eksperimentu.

Šogad Zinātnieku nakts pasākumi bija īpaši spilgti un ieinteresēja visus vecuma pārstāvjus. Akadēmiskā centra Dabas mājā interesentus gaidīja LU Ķīmijas, Bioloģijas, Ģeogrāfijas un zemes zinātņu un Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes, kas piedāvāja uzklausīt uzturzinātnes speciālistu skaidrojumus, iepazīties ar eksotiskiem kukaiņiem, aplūkot šūnas mikroskopos, uzzināt par atrodamām fosilijām Latvijā un izmēģināt acu vērīgumu ilūziju ekspozīcijā. Līdz ar fakultātēm apmeklētājus Dabas mājā uzņēma arī institūti – LU Lībiešu institūts, kurā interesenti iepazina lībiešu valodu un mantojumu, Bioloģijas institūts, kurā tika demonstrēta biotestēšana, un Ķīmiskās fizikas institūts, kurā apmeklētāji uzzināja visu par radiāciju un tās ietekmi uz cilvēkiem.

Vienā no stacijām Dabas mājā apmeklētājus gaidīja LU absolvents un fizikas skolotājs no Tukuma Raiņa ģimnāzijas Valdis Zuters: “Mana stacija ir saistīta ar to, kā mēs redzam pasauli sev apkārt. Ir lietas, ko mēs nevaram ieraudzīt mūsu apgaismojumā, tāpēc esmu līdzi atvedis ultravioleto apgaismojumu. Tagad mēs vairāk varam ieraudzīt uz banknotēm, identifikācijas kartēm vai pasēm. Vēl man līdzi ir arī optiskās ierīces – dažādas lēcas, kas gan palielina, gan samazina attēlu. Tās var izmantot, lai izmainītu pasauli sev apkārt. Savukārt stacijā man blakus puiši rāda, kāpēc debesis ir zilas,” stāsta V. Zuters.

Papildus pašmāju stacijām Universitātē pulcējās arī dažādi viesi – “Latvijas dzelzceļš” ar SREaMup.lv darbnīcu, kurā ar fizikas ekspertiem bija iespēja nodoties eksperimentu maģijai, un franču inženieris Tomā Peirūzs kopā ar robotu Popiju.

Savukārt LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā pulcējās LU Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūts, lai apmeklētājiem parādītu 3D drukas printeri, LU Lāzeru centrs, lai interesentus iepazīstinātu ar dažādas temperatūras gaisa kustību un LU Fizikas institūts, kā pētnieki demonstrēja dažādus eksperimentus ar šķidriem metāliem un lāzera stariem mūzikas ritmā.

Vienā no stacijām pulcējās arī Vides un tehnoloģisko procesu matemātiskās modelēšanas laboratorijas pētnieki, kuri uzņēma apmeklētāju termobildi, ko vēlāk varēja saņemt arī e-pastā. Laboratorijas vadošā pētniece Tija Sīle pastāstīja vairāk par Zinātnieku nakts pasākumiem: “Reizi gadā veram Zinātņu mājas durvis, lai plašākai sabiedrībai pastāstītu un parādītu ne tikai tās lietas, ar kurām mēs nodarbojamies ikdienā, bet arī mēģinām parādīt jaukākos, interesantākos fizikas un citu zinātņu fragmentus. Vēlamies parādīt, ka fizika var būt arī interesanta, sprāgstoša un radoša, bet galvenais - noderīga. Piemēram, pašlaik es atrodos pie termokameras, kas cilvēkus izklaidē ar mainīgajām krāsām, bet patiesībā mani kolēģi ar to veic ēku termālo auditu,” stāsta vadošā pētniece.

Vēl apmeklētājus Zinātņu mājā priecēja LU Cietvielu fizikas institūts ar eksperimentu ar šķiedru un šķidro slāpekli un LU Atomfizikas un spektroskopijas institūts, kurā pētnieki novērtēja ādas melanomas risku un veica dzīvsudraba mērījumus. Papildus interesenti varēja apskatīt arī LU Vēstures muzeja cilvēka pataloģijas vēsturisko kolekciju un runāt vairākās valodās arī LU Humanitāro zinātņu fakultātes stacijā.

Devītās klases kolēni Ieva Brice un Mārtiņš Ontužāns uz Zinātnieku nakts pasākumiem bija ieradušies ekskursijā kopā ar visu klasi. Abiem visvairāk patika tieši sprāgstošais eksperiments, kurā ar karsta gaisa palīdzību tika radīts blīkšķis. "Sākumā es nobijos un nesapratu kas notika, bet vēlāk zinātnieks paskaidroja, ka ar karstu gaisu un akmeni var dabūt skaņu," stāsta Mārtiņš Ontužāns. Skolniecei Ievai patika arī stacija, kurā pētnieki deva iespēju interesentiem rokās paņemt kādu eksotisko kukaini. "Sākumā bija mazliet bailīgi, nedomāju, ka varēšu milzīgu prusaku paņemt rokās, taču pirms manis gāja daudzi klasesbiedri, un tad arī es saņēmos. Jāsaka, ka tagad esmu lepna," smejoties stāsta skolniece. 

Zinātnieku ikdienu piedāvāja izjust arī LU Botāniskais dārzs, kurā notika ekskursija nakts tropos, savukārt LU Bioloģijas institūtā Salaspilī un Papē interesentiem bija iespēja vērot putnu un sikspārņu gredzenošanu, bet Baldones observatorijas planetārijā notika aktīva prezentācija par kosmosu.

Dalīties