Jau 14. reizi visā Eiropā 27. septembrī tiks aizvadīta Zinātnieku nakts, kurā ik gadu piedalās arī Latvijas Universitāte, nodrošinot vienu no lielākajām zinātnes stacijām Latvijā. Šogad Zinātnieku nakts būs daudz vienotāka nekā citus gadus, jo lielākā daļa Universitātes pētnieku ar iespaidīgiem eksperimentiem un izglītojošām lekcijām priecēs LU Akadēmiskā centra Dabas mājā un Zinātņu mājā.

Zinātnieku nakts tiks aizvadīta LU simtgades zīmē, jo 27. septembrī plaši tiks atzīmēta LU 100. dzimšanas diena. Šogad Zinātnieku nakts apmeklētājus aizvedīs nākotnē, jo tās tēma būs “Zinātne nākotnei”.

LU interesentiem piedāvās apmeklēt Akadēmiskā centra Dabas māju un Zinātņu māju, LU Botānisko dārzu, Bioloģijas institūtu Salaspilī un ornitoloģijas staciju Papē, kā arī Baldones observatoriju. Ikviens apmeklētājs varēs iesaistīties diskusijās, uzdot jautājumus zinātniekiem, piedalīties zinātniskos eksperimentos un uz brīdi izjust zinātnieka ikdienu.

LU Dabas mājā varēs iepazīties ar krāsu veidošanas mehānismiem, aplūkot augus mikroskopā, noskaidrot sava iekšējā lībieša “alter ego”, piedalīties viktorīnā par radiāciju, uzzināt daudz ko jaunu par fosilijām, meža ogu izmantošanas iespējām un sabalansēta uztura un fizisko aktivitāšu nozīmi veselīgākai dzīvei, kā arī veikt kādu “melnās maģijas” eksperimentu.

Savukārt turpat kaimiņos – Zinātņu mājā – varēs uzzināt, kā strādā 3D biodruka un kā radīt Sauli uz Zemes, dzirdēt, kā skan “Lāčplēsis” spāņu valodā, iesaistīties kosmosa izpētes darbnīcā un dzīvsudraba mērījumos, ieraudzīt neredzamas gaisa plūsmas ar žiletes asmeni, iepazīties ar dažādiem spīdošiem kristāliem un pārbaudīt, kurš spēcīgāks – cilvēks vai magnēts.

Savukārt LU Botāniskajā dārzā notiks ekskursija nakts tropos, bet LU Bioloģijas institūtā Salaspilī un Papē varēs vērot putnu un sikspārņu gredzenošanu, bet Baldones observatorijas planetārijā notiks aktīva prezentācija par kosmosu.

Īpaši jāuzsver, ka pirmoreiz Zinātnieku nakts pasākumos piedalīsies LU Lībiešu institūts un LU Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūts.

LU aicina bērnus, skolēnus, vecākus, jauniešus, studentus, seniorus un citus interesentus izmantot iespēju ielūkoties interesantajā un aizraujošajā zinātnieka dzīvē un no jauna atklāt lietas, bez kurām ikdienas dzīve šodien vairs nav iedomājama un kuras ir pieejamas, pateicoties zinātnes sasniegumiem un inovācijām. Šajā naktī izdosies pat mazliet ielūkoties nākotnē, iepazīstoties ar jaunām tehnoloģiju idejām, kas ar zinātnieku palīdzību var ienākt sadzīvē. Zinātnieku naktī būs iespēja tikt pie balvām, piedaloties dažādās viktorīnās un konkursos.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts un līdzfinansēts pasākums, kas notiek katru gadu septembra pēdējā piektdienā, saistošā veidā skaidrojot zinātnes sasniegumus un ļaujot ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos. Šogad Zinātnieku nakts norisināsies vairāk nekā 300 Eiropas pilsētās. Visi pasākumi dalībniekiem būs pieejami bez maksas.

Zinātnieku nakts pasākumus koordinē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un citām ar pētniecību saistītām organizācijām.

Zinātnieku naktī par muzikālo gaisotni rūpēsies Latvijas Universitātes radio NABA.

 

PROGRAMMA

Rīgā

LU Dabas māja 
Jelgavas ielā 1
18.00–
22.00

Pagrabstāvs

  • Ķīmiskās fizikas institūts

Apmeklētāji uzzinās visu par radiācijas drošību, tās ietekmi uz cilvēku un materiāliem. Pētnieki būs parūpējušies par dažādiem eksperimentiem, viktorīnām un īpašu izstādi.

1. stāvs

  • Ķīmijas fakultāte

Interesentiem būs iespēja uzklausīt uzturzinātnes un sporta zinātnes esošo un topošo speciālistu zinātniski pamatotus skaidrojumus par savu uztura un vielmaiņas novērtējumu; sabalansēta uztura un fizisko aktivitāšu nozīmi veselīgai dzīvei; Latvijas uzturzinātnes un sporta zinātnes speciālistu veiktajiem pētījumiem uzturzinātnē un sporta zinātnē.

  • LU Lībiešu institūts

Zinātnes stacijā būs iespēja noskaidrot savu lībiešu “alter ego” – kas viņš ir un kāds viņš ir lībiešu valodā (un, protams, arī tulkojumu latviski), kā arī būs iespēja iepazīt lībiešus, lībiešu valodu un lībiešu mantojumu.

  • LU viesojas “Latvijas dzelzceļš”

AS “Latvijas dzelzceļš” aicina ikvienu interesentu apmeklēt STEaMup.lv darbnīcu, kurā kopā ar populāro un talantīgo fizikas skolotāju Valdi Zuteru un pārsteiguma viesi būs iespēja nodoties eksperimentu maģijai!

Apmeklētājiem būs iespēja:

  • uzzināt un ieraudzīt, kā ikdienas dzīvē izmanto Ņūtona likumu;
  • iepazīties ar pašu skolēnu izveidotu aparātu, kas ražo gāzi, ko var izmantot kā piedevu degvielai;
  • aplūkot eksplozīvus, taču pamācošus demonstrējumus (gāzu un citu degošu materiālu rekcijas).

Tas viss un vēl daudzi citi aizraujoši eksperimenti gaidīs ikvienu STEaMup.lv darbnīcā, dodot iespēju katram apmeklētājam iejusties zinātnieka lomā!

  • Rīgas Medicīnas koledža

Apmeklētājiem būs iespēja noteikt savu veselību skaitļos, iemācīties mērīt asins spiedienu, uzzināt skābekļa daudzumu asinīs un noteikt ķermeņa masas indeksu.

2. stāvs

  • LU viesojas Francijas institūta robots Popijs

LU viesis būs franču inženieris Tomā Peirūzs, kurš parādīs, kā kontrolēt robotu Popiju.

Kopā ar robotu viņš demonstrēs izveidotās mākslinieciskās aktivitātes. Robots Popijs ir viena no Francijas izcilākā zinātniskā centra informātikas un robotikas jomā īstenoto pētījumu projekta rezultāts.

3. stāvs

  • LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte

Apmeklētāji tiek aicināti uz stāstiem par seniem, izmirušiem dzīvniekiem, Latvijā atrodamām fosīlijām un paleontologa darbu. Būs apskatāma paleontoloģiska dzīvnieku un augu rekonstrukciju ekspozīcija "Pagātne ir nākotnes atslēga". Varēs iepazīt Latvijas augšņu daudzveidību monolītu kolekcijā un novērtēt augsnes īpašības tās ilgtspējīgai apsaimniekošanai. Jaunie pētnieki demonstrēs Latvijas meža ogu izmantošanas iespējas un sniegs liecības par ģeoloģiskajiem procesiem un dabas resursiem holocēnā-caur mikroskopu ar skatu uz nākotni. 

4. stāvs

  • LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļa

Optometrijas nodaļas zinātnieki rādīs vairākus eksperimentus: interesentiem būs iespēja iepazīties ar krāsu veidošanas mehānismiem,  ģeometrisko ilūziju ekspozīcijā  izmēģināt un novērtēt iluzoro tepiķi, kā arī veikt redzes asuma ilūzijas testus.

Būs arī iespēja iepazīties ar optometrijas profesiju un LU studiju programmām.

  • Bioloģijas institūts

Apskatei būs atvērta laboratorija, kurā tiks demonstrēta biotestēšana un dažādi eksperimenti par elekromagnētisko lauku. Sadarbības partneris no uzņēmuma “JLU Technologies Ltd” rādīs savas  jaunās izstrādnes.

5. stāvs

  • Bioloģijas fakultāte

Kopā ar augu fiziologiem varēs tuvplānā aplūkot augus no visas Latvijas un noskaidrot, kāpēc daži augi spēj izdzīvot tur, kur nekā cita nav. Mikrobiologi sniegs iespēju ieskatīties augos tik dziļi, ka eksperiments būs jāņem līdz uz mājām, lai to ieraudzītu! Zooloģijas un dzīvnieku ekoloģijas katedrā varēs iejusties zooloģijas studenta ādā. Īpašos mikroskopos varēs apskatīt dzīvas un nedzīvas šūnas un novērot to uzbūves atbilstību organismā veicamajai funkcijai, kā arī varēs veikt melnās maģijas eksperimentu – piezvanīt šūnai.

6. stāvs

  • Ķīmijas fakultāte

Apmeklētāji varēs piedalīties radošās aktivitātēs ar tikko radītām un sintezētām krāsām un dažādos ugunīgos eksperimentos.

LU Zinātņu māja 

Jelgavas ielā 3
18.00
22.00


1. stāvs

  • LU Vēstures muzejs

Zinātnieku nakts laikā būs atvērta muzeja cilvēka patoloģijas vēsturiskā kolekcija. Īpašā darbnīcā būs iespēja ieskatīties teleskopā un izzināt tā izgudrošanas vēsturi un uzspēlēt orientēšanās spēli „Atklāj Latvijas putnus“.

2. stāvs

  • Humanitāro zinātņu fakultāte

Ikviens interesents varēs uzzināt, kur ieraudzīt vācu kultūras un zinātnes zīmes Rīgā un Latvijā, ko nozīmē Rīgā sastopamie latīņu nosaukumi, kā skan “Lāčplēsis” spāņu valodā. Būs iespēja dzirdēt un arī pašiem runāt ne tikai latviešu un angļu, bet arī lietuviešu, franču, itāļu, krievu, čehu, spāņu, vācu, arābu, latīņu, sengrieķu un citās valodās.

Varēs tikt pie balvām, piedaloties dažādās viktorīnās un konkursos.

3. stāvs

  • Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūts

Izmantojot 3D biodrukas printeri, apmeklētājiem būs iespēja apskatīt audu pamatņu drukāšanu un pārklāšanu ar cilvēka šūnas saturošu biomateriālu. Iekārta spēj izgatavot nelielus paraugus, kurus var izmantot dažādu audu modeļu sistēmu izveidē. Nākotnē šie modeļi tiks izmantoti dažādu audu segmentu veidošanai un izmantošanai skrimšļu atjaunošanai, starpskriemeļu disku izveidei un ādas segmentu izgatavošanai.

4. stāvs

  • LU Lāzeru centrs

Lāzeru centra Schlieren attēlu veidošanas studijā būs saskatāma dažāda blīvuma (temperatūras) gaisa kustība ap siltiem ķermeņiem. Būs iespēja ieraudzīt neredzamas gaisa plūsmas ar žiletes asmeni un eksperimentā vērot difrakcijas režģi šokolādē. Būs iespēja izmērīt jaudu dažādiem lāzerīšiem.

  • Magnētisku mīkstu materiālu laboratorija

Zinātnieki apmeklētājiem demonstrēs magnētiskus materiālus un šķidrumus un to īpatnības, kā arī to pētniecībā izmantotās metodes.

Varēs uzzināt, kas ir dipolu ķēdes, noskatīties baktēriju rotācijas video un saprast difūzijas izpausmes.

5. stāvs

  • LU Fizikas institūts

Pētnieki demonstrēs dažādus eksperimentus ar šķidriem metāliem un lāzera stariem mūzikas ritmā. Apmeklētāji varēs uzklausīt termoakustiskās caurules skaņu no sildītas caurules, vērot magnēta lēnu krišanu caur trubu un pārliecināties, kurš stiprāks –magnēts vai cilvēks.

  • Vides un tehnoloģisko procesu matemātiskās laboratorija

Termogrāfijas fotostudijā varēs izveidot termobildi, kuru vēlāk saņemt e-pastā.

Būs jauna prototipa demonstrējumi iekārtai, kas pārvada enerģiju pa gaisu, kā arī  noskaidrot, kā lietderības koeficients mainās atkarībā no attāluma un šķēršļiem.

  • Cietvielu fizikas institūts

Apmeklētāji varēs iepazīt šķiedru kūli teksta lasīšanai un gaismas izstarošanai, piedalīties eksperimentā ar šķiedru un šķidro slāpekli, lāzera staru un ūdens strūklu. Nelielā izstādē būs aplūkojami dažādi spīdoši kristāli, tiks demonstrēti ūdeņraža enerģētikas jaunākie pētījumi – ūdeņraža iegūšana un pārveidošana elektrībā, kā arī varēs uzzināsiet par Eiropas lielāko projektu, lai radītu Sauli uz Zemes – EUROfusion.

Zinātnieku naktī ar dažādiem interesantiem fizikas eksperimentiem darbosies Jauno fiziķu skola un Nanoelektronikas teorijas grupa apmeklētājiem piedāvās interaktīvas lekcijas par kvantu pasauli.

6. stāvs

  • Atomfizikas un spektroskopijas institūts

Atomfizikas un spektroskopijas institūtā darbosies vairākas laboratorijas, kurās varēs uzzināt, kā elektro vērpšanas metodi pielieto dažādiem mērķiem, novērtēt ādas melanomas risku, veikt dzīvsudraba mērījumus, piedalīties Čukstošās galerijas modu rezonatoru demonstrējumos, uzzināt daudz ko jaunu lekcijās par gaismu un kvantu mehāniku, kā arī izstaigāt laboratorijas zinošu cilvēku pavadībā.

  • Materiālu mehānikas institūts

Institūts demonstrēs dažādus viedos kompozītmateriāla paraugus un to sastāvdaļas, kā arī izskaidrotas to galvenās īpašības un pielietojuma iespējas.

LU Botāniskais dārzs

Rīgā Kandavas ielā 2
18.00–22.00

Kad pār augiem nolaižas tumsa, viss mainās. LU Botāniskais dārzs apmeklētājiem piedāvās ekskluzīvu iespēju izbaudīt Augu māju siltumnīcas (subtropu, tropu un sukulentu siltumnīcas) īpašā noskaņā, ko nodrošinās tumsa, īpašs apgaismojums un, protams, pašas augu kolekcijas.

Interesentiem būs pieejamas arī ekskursijas gida pavadībā “Nakts tropos”, kurās varēs dzirdēt stāstus par LU Botānisko dārzu un interesantākajiem Augu māju augiem. Ekskursiju sākuma laiki: 18.00, 19.00, 20.00 un 21.00.

 

Salaspilī

LU Bioloģijas institūts

Salaspilī Miera ielā 3
18.00–23.00

Jau ceturto gadu notiks Liepājas jauno mediju mākslinieku darbu izstāde "Saglābt – saglabāt". Būs apskatāmas bezmugurkaulnieku kolekcijas un etaloni un iespēja apskatīt sīkos organismus mikroskopā.

Apmeklētājiem tiks atvērts herbārijs, kurā varēs iepazīties ar herbārija vēsturi un nozīmi, informāciju par herbārija gatavošanu. Interaktīvā spēlē varēs mēģināt atpazīt Latvijas reto augu un sūnu daļas mikroskopā.

Tāpat varēs vērot demonstrējumos putnu gredzenošanu un uzzināt par jaunākajiem pētījumi par dzintara diegu.

 

Papē

Dabas parks “Pape”

LU Bioloģijas institūta Papes ornitoloģisko pētījumu centrs
Papē, Rucavas novadā
18.00–23.00

Dabas parkā varēs uzzināt par putnu ķeršanu, iezīmēšanu un pētīšanas vēsturi Latvijā un pasaulē. Varēs uzzināt par putnu murdiem, putnu un sikspārņu gredzenošana dienām un nakts dzīvnieku migrāciju pētniecību Baltijas jūras krastā.

 

Baldonē

Observatorija, Baldones pag.
18.00–23.00

Apmeklētāji varēs piedalīties atraktīvā prezentācijā Baldones observatorijas planetārijā.

Dalīties