24. septembrī plkst. 15.00 Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte aicina uz izdevuma “Latvija. Pārskats par tautas attīstību 2017./2018. Sabiedriskā labuma radīšana un kolektīvo resursu nosargāšana Latvijā” atvēršanu Latvijas Universitātes un Microsoft inovāciju centrā, Kalpaka bulvārī 4.

Pārskats veltīts svarīgai un Latvijā maz pētītai problemātikai par sabiedriskā labuma radīšanu un aizsardzību Latvijā un to ietekmējošajiem faktoriem. Tā autoru vidū ir pētnieki no Latvijas Universitātes, Rīgas Ekonomikas augstskolas, Vidzemes Augstskolas, kā arī LR Saeimas analītiskā dienesta. Atvēršanas pasākumā paredzēti arī  autoru priekšlasījumi  –  “Sabiedrība un kolektīvais labums” (asoc. prof. Inta Mieriņa), “Latvijas uzņēmēju nodokļu morāle” (prof. Arnis Sauka), “Iedzīvotāju attieksmes un uzvedība vides un ekoloģijas problēmu kontekstā (dr. Renārs Felcis).

Jāatzīmē, ka pārskats par tautas attīstību turpina 1995. gadā iesākto tradīciju paust neatkarīgu ekspertu viedokli par aktuālām sociālām, ekonomiskām un politiskām problēmām Latvijā no tautas attīstības perspektīvas. Pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un ANO Attīstības programmas aiziešanas no Latvijas  2004. gadā pārskatu par tautas attīstību Latvijā sagatavošanu uzņēmās Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūts (SPPI), saglabājot laika gaitā izstrādātos pamatprincipus – katru pārskatu veido starpdisciplinārs neatkarīgu autoru kolektīvs; tas ir veltīts Latvijas sabiedrībai aktuālas problēmas analīzei no dažādu sociālo zinātņu perspektīvas; katra pārskata vajadzībām tiek veikta oriģināla reprezentatīva Latvijas iedzīvotāju aptauja; katru izdevumu papildina pēc ANO Attīstības programmas izstrādātas metodikas tautas attīstības indekss un statistikas rādītāju kopums. Šajā pārskatā plaši izmantoti dati, kas iegūti sabiedriskās domas aptaujā, kas 2017. gada decembrī tika veikta Valsts pētījumu programmas “Inovācija un ilgtspējīga attīstība: Latvijas pēckrīzes procesi globālā kontekstā” (SUSTINNO) ietvaros. Aptauju veica Tirgus un sociālo pētījumu centrs "Latvijas Fakti".

Līdzīgi kā iepriekšējie izdevumi, arī šis ir adresēts plašam lasītāju lokam – dažāda līmeņa lēmumu pieņēmējiem, augstskolu pasniedzējiem un studentiem, skolotājiem un vidusskolēniem, ikvienam lasītajam, kuru interesē Latvijas sabiedrībai aktuālas problēmas. Pārskati tiek sagatavoti gan latviešu, gan angļu valodā, tādēļ tie piesaista akadēmisko un politisko aprindu uzmanību arī ārpus Latvijas, tie noder ikvienam, kam ir interese par Latvijas sabiedrības aktualitātēm.

Reģistrēšanās pasākumam. Vietu skaits ierobežots.

Dalīties