LU fotogrāfs Toms Grīnbergs. Foto: Jānis Brencis.

Trešdien, 11. septembrī, Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Zinātņu mājā bija pulcējušies LU fotogrāfa Toma Grīnberga kolēģi, draugi, ģimenes locekļi un atbalstītāji, lai piedalītos izstādes “Latvijas Universitāte Toma Grīnberga fotogrāfijās” atklāšanā.

T. Grīnbergs LU dzīvi foto mirkļos ķer kopš 1995. gada un LU var lepoties ar lielāko foto arhīvu starp Latvijas augstsskolām. T. Grīnberga veidotais foto arhīvs kalpo gan Universitātes dzīves atainošanai dažādās interneta platformās, gan drukātos materiālos, tomēr lielākā vērtība ir LU vēstures arhīva veidošana.

LU Zinātņu mājā atklāta izstāde, kurā LU fotogrāfs no 120 000 foto arhīva fotogrāfijām atlasīja 45, viņaprāt, labākās fotogrāfijas, kurā atainota LU krāsainā dzīve – no ikdienas studentu kopmītnēs, notikumiem lekcijās un Universitātes sniegputenī līdz pat Svētā Krēsla valsts sekretāra kardināla vizītei Latvijas Universitātē.

Izstādes atklāšanā prorektore Ina Druviete uzsvēra, ka T. Grīnbergs ir personificēta LU vērtība.

“Toma neuzkrītošā klātbūtne konferencēs, svinīgos pasākumos, dažādos izbraukumos, sporta svētkos un Zinātnieku naktī liekas tik pašsaprotama, bet, ja aizdomājiems par būtību, esam Tomam lielu pateicību parādā,” norādīja I. Druviete.

Savukārt profesors Indriķis Muižnieks uzsvēra, ka fotografēšana ir viens no instrumentiem, kā Universitāti parādīt pasaulei. “Bez Toma tas nebūtu iespējams, bet arī bez Latvijas Universitātes nebūtu Toma,” nosmēja profesors.

Tā kā kolēģi T. Grīnbergu raksturo kā ļoti nosvērtu un klusu cilvēku, arī atklāšanas pasākumā fotogrāfs bija lakonisks.

“Kad cilvēkiem pastāstu, ka strādāju Latvijas Universitātē, man parasti jautā, kādu priekšmetu es pasniedzu. Kad atbildu, ka esmu fotogrāfs, man jautā, ko tad tur var fotografēt. Tad šī izstāde ir atbilde uz jautājumu,” savas izstādes atklāšanā sacīja T. Grīnbergs.

T. Grīnbergs Latvijas Universitātē strādā jau 24 gadus. Darbu sācis LU Studiju informācijas centrā par datoroperatoru, vēlāk kļuvis par LU avīzes fotogrāfu, maketātāju un mājaslapas veidotāju. Tagad ir LU Komunikācijas un inovāciju departamenta fotogrāfs.

Izstāde tapusi LU Bibliotēkai sadarbībā ar LU Komunikācijas un inovāciju departamentu un LU Zinātņu mājas ātrijā būs apskatāma līdz septembra beigām.

Dalīties