Starptautiskā aerobioloģijas kursa dalībnieki Šveicē, Pajērnā, MeteoSwiss

Pasaules aerobioloģijas asociācija kopā ar EUMETNET un Šveices meteoroloģijas dienestu “MeteoSwiss” pagājušā nedēļā Pajērnā, Šveicē, organizēja padziļinātu aerobioloģijas kursu nozares profesionāļiem “Automātiskais un reālā laika putekšņu monitorings” (Advanced Aerobiology Course Automatic and real-time Pollen Monitoring). Kursā Latviju un Latvijas Universitāti pārstāvēja Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes vadošā pētniece Olga Sozinova.

Kursā piedalījās aerobioloģijas un gaisa kvalitātes pētnieki no 22 pasaules valstīm, bet kursā Latviju un Latvijas Universitāti pārstāvēja Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes vadošā pētniece Olga Sozinova, kas pēcdoktorantūras projektā 1.1.1.2/VIAA/2/18/283 “Development of Pollen data fusion and assimilation: Real-time Monitoring and Modelling for public health” strādā pie alerģiju izraisošo putekšņu prognozēšanas sistēmas. Kursa laikā tika radīta viena no metodēm jaunu reālā laika mērierīču attēlu kalibrācijai, proti, attēlu atpazīšanas algoritms, izmantojot konvolūcijas neironu tīklus. Tiek plānots strādāt pie algoritma pilnveidošanas un iespējamas pielietošanas projekta ietvaros plānotā prognostiskā rīka radīšanā.

Kā vienu no veiksmīgiem piemēriem putekšņu prognozēšanas jomā var minēt vairāku alerģijas simptomu modeļu rādīšanu, jo otro gadu pēc kārtas ziņojumi ir atzīti  Eiropas līmenī. Ģeogrāfijas zinātņu doktores Olgas Sozinovas (Ritenbergas) postera ziņojums “Performance of the personalized allergy symptoms forecasting system” tika nosaukts par labāko sekcijā “Air pollution and Environmental Allergies” Eiropas Alerģijas un klīniskās imunoloģijas akadēmijas kongresā Lisabonā, kas šogad notika 1.–5.jūnijā. Jāpiebilst, ka EAACI kongress ik gadu pulcē vairākus tūkstošus dalībnieku.

Dalīties