Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Palielinoties studētgribētāju skaitam Latvijas Universitātē (LU) par 14% vairāk nekā pērn, vērojams studētgribētāju pieaugums teju visās trīspadsmit LU fakultātēs un astoņās LU reģionālajās filiālēs. Uzņemšana gan uz maksas, gan uz valsts apmaksātām studiju vietām Latvijas Universitātē vairāk nekā 90 studiju programmās turpinās līdz augusta beigām.

“Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu Latvijas Universitāti par pirmo prioritāti ir izvēlējušies par 7% vairāk studētgribētāju nekā pērn, kas šogad ir uzskatāms par lielāko pieaugumu no visām Latvijas augstskolām vienotajā uzņemšanā. Iepriecinoša ir arī tendence, ka studētgribētaju pieaugums vērojams teju visās mūsu fakultātēs,” stāsta Latvijas Universitātes Studentu servisa vadītājs Jānis Saulītis.

Salīdzinājumā ar 2018. gadu LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē studētgribētāju skaits pieaudzis par 152 jeb 27%, LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē par 86 jeb 26%, LU Humanitāro zinātņu fakultātē par 66 jeb 23%.

Pēc studētgribētāju pieteikumu skaita uz budžeta vietām starp populārākajām pamatstudiju programmām Latvijas Universitātē 1. vietā ir studiju programma “Datorzinātnes”, 2. vietā – “Tiesību zinātne”, 3. vietā – “Psiholoģija”, 4. vietā – “Komunikācijas zinātne”, 5. vietā – “Vadības zinības”.  Veiksmīgs iesākums šogad ir arī jaunajai studiju programmai “Sports, tehnoloģijas un sabiedrības veselība”, kur studiju līgumus noslēguši jau 35 studētgribētāji, un studiju programmai “Sporta treneris”, kur studiju līgumus jau noslēguši 26 studētgribētāji.

Tāpat stabils studētgribētāju pieaugums novērojams astoņās LU reģionālajās filiālēs, kur pieprasītākā studiju programma ir 1. līmeņa profesionālā studiju programma  “Pirmsskolas izglītības skolotājs”. Ja pērn studiju vietas ieguva 126 reflektanti, tad šogad tie ir jau 202 reflektanti. Kā norāda LU Reģionālā centra direktore Gunta Kraģe: “Pērnā gada dati liecina, ka papilduzņemšanas laikā filiālēs studētgribētāju skaits pieauga teju divarpus reizes, salīdzinot ar vienotās uzņemšanas rezultātiem. Uzņemšana LU filiālēs Alūksnē, Bauskā, Cēsīs, Jēkabpilī, Kuldīgā, Madonā, Tukumā un Ventspilī joprojām turpinās līdz pat augusta beigām.”

Līdz 26. augustam uzņemšana turpinās trīs koledžas līmeņa studiju programmās, 41 bakalaura līmeņa studiju programmā un 50 maģistra līmeņa studiju programmās, savukārt līdz 31. augustam vēl ir iespējams pieteikties studijām LU reģionālajās filiālēs. Turklāt studētgribētājiem vēl ir iespēja pretendēt ne tikai uz maksas, bet arī uz valsts apmaksātu studiju vietu atsevišķās studiju programmās LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē, LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē, LU Sociālo zinātņu fakultātē, LU Humanitāro zinātņu fakultātē, LU Teoloģijas fakultātē, LU Ķīmijas fakultātē.

Plašāka informācija par pieejamām studiju programmām un pieteikšanās kārtību atrodama LU vietnē.

Kopumā Latvijas Universitātē vienotajā uzņemšanā saņēmusi 16 150 studētgribētāju pieteikumus, un pirmajā prioritātē LU izvēlējušies 4062 reflektanti. Latvijas Universitātē vienotajā uzņemšanā studiju vietas ieguvuši 3122 studētgribētāji, kas ir par 385 reflektantiem jeb 14% vairāk nekā pērn, liecina Latvija.lv apkopotie dati.

Dalīties