Augstskolu autonomija un pašpārvalde ir apdraudēta. Izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas publiskie paziņojumi par pārkāpumiem Latvijas Universitātes (LU) rektora vēlēšanās pirms Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) atzinuma saņemšanas veido sabiedrību maldinošu informācijas plūsmu, neatbilst labas pārvaldības principiem un ir krasā pretrunā ar Jaunās konservatīvās partijas (JKP) sludināto politikas vadmotīvu: “bezkompromisa tiesiskumu”. Vienīgi Augstskolu likuma vai LU Satversmes pārkāpumi var būt iemesls nevirzīt rektora apstiprināšanu valdībā. Līdz ar to nav pamata apšaubīt rektora vēlēšanu rezultātus. Universitāte informēs par šo situāciju Eiropas Universitāšu asociāciju un starptautiskās institūcijas.

Universitāte norāda, ka ministre arī nav ievērojusi Administratīvā procesa likuma 61. pantā uzlikto pienākumu iepazīstināt administratīvā procesa adresātu, LU, ar procesa dokumentiem, lai tā varētu paust savu viedokli par atzinumā vai citos dokumentos iekļautajiem argumentiem, kā arī darīt zināmus savus argumentus un apsvērumus. Līdz ar to ministre ir pārkāpusi LU tiesības.  Papildus ir izvērtējams jautājums, vai ir ievēroti Valsts pārvaldes iekārtas likuma 37. panta piektās daļas noteikumi, ministrei iejaucoties IKVD kompetencē.

Ministrei ir pienākums augstskolas vadītāju virzīt apstiprināšanai Ministru kabinetā, pretējā gadījumā nozares augstākā amatpersona pārkāps likumu. LU ir gatava vērsties administratīvajā tiesā, ja Izglītības un zinātnes ministres bezdarbības dēļ valdība neapstiprinās tiesiskās, leģitīmās un demokrātiskās vēlēšanās izraudzīto rektoru.

Dalīties