Tradicionālā studentu vakara programma.

Latvijas Universitātes Muzeja vēstures kolekcijā atrodas četras koncertu programmiņas no Rīgas Politehniskā institūta (RPI) laikiem, kas drukātas uz auduma.

Interesanti, ka trīs no tām ir drukātas uz zīda. Visas no tām ir krievu valodas vecajā drukā. Koncerti notikuši laika posmā no 1914. gada līdz 1918. gadam, gadu vēlāk Rīgas Politehnisko institūtu likvidēja un izveidoja Latvijas Augstskolu, vēlāk Latvijas Universitāti. 1862. gadā tika izveidots Rīgas Politehnikums, kas kļuva par pirmo augstākās izglītības iestādi Latvijas teritorijā. 1896. gadā Rīgas Politehnikumu reorganizēja par Rīgas Politehnisko institūtu, kas kļuva par valsts augstskolu. Reorganizētā augstākās izglītības iestāde turpināja sagatavot tehniskos speciālistus. Viena no pieprasītākajām tehniskajām specialitātēm bija arhitektūra, inženierzinātnes un mehānika, ko varēja apgūt katrā no attiecīgajām nodaļām. Kopumā RPI piedāvāja studentiem mācīties astoņās nodaļās.

Uz programmiņām nodrukāti šādi koncerti:

  1. 1914. gadā notika Tradicionālais studentu vakars lauksaimniecības studentiem. Tā bija RPI Lauksaimniecības nodaļas studentu balle.  1915. gada vasarā Pirmā pasaules kara laikā, kad Rīgai tuvojās Vācijas impērijas (1871–1918) karaspēks, RPI evakuējās uz Maskavu. RPI turpināja darbu dažādās augstskolas ēkās, bet studentiem tas netraucēja baudīt studentu dzīvi un rīkot balles.
  2. 1913. gadā notika savstarpējās palīdzības kases koncerts ar balli un šajā koncertā arī uzstājās daudzi ievērojami krievu mākslinieki. Studentu savstarpējās palīdzības kases mērķis bija atbalstīt studentus, tiem aizdodot naudu lekcijas maksām. Savstarpējās palīdzības kase rīkoja balles, koncertus, kā arī dažādus citus pasākumus, ar mērķi apvienot studentus.
  3. 1916. gadā arī notika studentu savstarpējās palīdzības kases koncerts, tāpat kā 1913. gadā. RPI koncertā uzstājās viena no slavenākajām krievu aktrisēm Marija Jemerlova, kura bija Imperatora teātra aktrise, ar krievu dzejnieka Alekseja Homjankova dzeju. Koncertā uzstājas arī slavens krievu operas un kamerdziedātājs Andrejs Labinskis, kurš dziedāja dziesmu „Предо мной на столъ увядаетъ букетъ” (Manā priekšā galdi izbalē). Koncertā uzstājās arī atzīta poļu izcelsmes krievu aktrise Olga Gozvoskaja.                                
  4. 1918. gada vidū RPI reevakuēja, tomēr daļa mācībspēku un materiālo vērtību palika Krievijā. Ar 1918. gadu RPI varēja atgriezties savās vēsturiskajās ēkās, kur koncertā uzstājās Rīgas simfoniskais orķestris, kas simboliski ieskandināja RPI atgriešanos savās vēsturiskajās ēkās.

RPI koncertos uzstājās daudzi ievērojami krievu mākslinieki, kuri bija atzīti visā Krievijas impērijā (1721–1917). Mākslinieki parasti uzstājās ar dzeju vai lugu fragmentiem un dziedāja romances, kā arī izpildīja dažādus skaņdarbus. Koncerti parasti tika apvienoti ar balli. Daļa no balles ienākumiem nonāca studentu savstarpējās palīdzības kasē, kā arī kā atalgojums māksliniekiem pēc koncerta sniegšanas.

Dalīties

Saistītais saturs