Ir noslēgusies elektroniskā pieteikumu iesniegšana un pieteikumu apstiprināšana Latvijas Universitātes (LU) un citu Latvijas augstskolu studiju programmās. Vienotajā uzņemšanā LU starp visām augstskolām ir saņēmusi visvairāk studētgribētāju pieteikumu, liecina portālā www.latvija.lv apkopotā informācija.

Starp vienotajā uzņemšanā iesaistītajām augstskolām LU ir saņēmusi 16 139 studētgribētāju pieteikumus, no tiem 4062 studētgribētāji LU norādījuši kā pirmo prioritāti. Ar 11 862 pieteikumiem seko Rīgas Tehniskā universitāte, bet TOP 3 noslēdz Latvijas Lauksaimniecības universitāte ar 2675 pieteikumiem. Kopumā šogad studijām pieteikušies 8638 reflektanti.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, studētgribētāju skaits noslēdzoties elektronisko pieteikumu iesniegšanai studijām LU ir audzis par vairāk nekā 2000 studētgribētāju. Pērn pieteikumu skaits LU bija 13 523.

“Uzņemšanas rezultāti pamatstudijās ir ļoti labi. Provizoriski studiju vietas ir ieguvuši par 15% vairāk studētgribētājiem nekā pagājušajā gadā, kopā vienotajā uzņemšanā ir par 6% vairāk dalībnieku nekā pērn, un tas pierāda, ka rezultāti tiešām ir ļoti labi. Ceram, ka jaunieši tikpat aktīvi nāks arī reģistrēties studijām,” par uzņemšanas rezultātiem komentē Studentu servisu departamenta direktors Jānis Saulītis.

Vienotajā uzņemšanā starp 10 vispopulārākajām studiju programmām, kuras studētgribētāji izvēlējušies ar 1. prioritāti, visplašāk pārstāvētas ir tieši LU studiju programmas – TOP 3 veido “Tiesību zinātne”, “Ārstniecība” un “Datorzinātnes”, 4. vietā ir “Psiholoģija”, 5. vietā “Komunikācijas zinātne”, bet 9. vietā “Vadības zinības”.

Apstiprināto pieteikumu skaits fakultātēs:

1. Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte (3309)

2. Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte (2258)

3. Humanitāro zinātņu fakultāte (2028)

4. Sociālo zinātņu fakultāte (2009)

5. Medicīnas fakultāte (1257)

6. Juridiskā fakultāte (1248)

7. Datorikas fakultāte (1107)

8. Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte (644)

9. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte (577)

10. Ķīmijas fakultāte (472)

11.Vēstures un filozofijas fakultāte (467)

12. Bioloģijas fakultāte (432)

13. Teoloģijas fakultāte (69)

Konsultantu darbs šajās dienās bija ļoti atbildīgs un vērtīgs – viņi iedrošināja izvēlēties studēt tajā nozarē, kas tuvāka sirdij. “Šajās dienās secināju, ka skolēni, vēl joprojām, liela daļa nezina ko viņi vēlās studēt. Mēs konsultanti centāmies palīdzēt visiem, kas nāca iestāties, mēģinājām noskaidrot, kādi mācību priekšmeti viņiem skolā padevās vislabāk, iepazīstinājām sīkāk ar LU studiju programmu piedāvājumu un centāmies ieteikt piemērotāko. Novēroju, ka ir arī liela daļa skolēnu, kam jau ir konkrēts mērķis un viņi zina ko grib studēt, tāpat nāca arī studenti, kas studijas bija uzsākuši jau pagājušajā gadā, bet tagad izvēlējušies mainīt studiju programmu. Pārsteidza tas, ka ļoti daudzi, tomēr, izvēlējās elektroniskos pieteikumus pildīt uz vietas, nevis nākt jau ar elektroniski aizpildītiem. Pirmajā un pēdējā dienā varēja novērot lielas studētgribētāju rindas,” savos iespaidos par uzņemšanu stāsta LU konsultante Andra Annemarija Krūmiņa.

10. un 11. jūlijā atsevišķās LU studiju programmās notiek iestājpārbaudījumi. Pirmās kārtas rezultāti tiks aprēķināti un publicēti portālā www.latvija.lv, kā arī paziņoti īsziņā un elektroniskajā vēstulē 12. jūlijā. Līdz 16. jūlija plkst. 16.00 notiks pieteikšanās dalībai konkursa otrajā kārtā. Otrās kārtas rezultāti būs zināmi jau 16. jūlijā pēc plkst. 17.00.

Savukārt pieteikšanās maģistra studijām LU turpinās līdz 12. jūlijam. Līdz trešdienas, 10. jūlija, rītam LU saņēmusi 1236 pieteikumus augstākā līmeņa studijām. Populārākās studiju programmas šobrīd ir: “Tiesību zinātne” (125 pieteikumi), “Vadības zinības” (92 pieteikumi), “Datorzinātnes” (79 pieteikumi), “Psiholoģija” (75 pieteikumi), “Izglītības vadība” (63 pieteikumi). Līdz šim augstākā līmeņa studijām LU pieteikušies 1064 reflektanti.

Pieslēdzies panākumiem kopā ar Latvijas Universitāti!

Dalīties