Ministru kabinets atbalstījis 693 813 EUR piešķiršanu studiju programmai “Datorzinātne un organizāciju tehnoloģijas”, kuru izveidojusi Latvijas Universitāte (LU) un Rīgas Tehniskā Universitāte (RTU) sadarbībā ar Bufalo Universitāti (ASV), kuru koordinē RTU Rīgas Biznesa skola (RBS).

Finansējums 693 813 EUR apmērā piešķirts Izglītības un zinātnes ministrijai, lai segtu Latvijas pasniedzēju kvalifikācijas celšanas izmaksas Bufalo universitātē.

“Darba tirgū pēdējos gados ir strauji pieaudzis pieprasījums pēc digitālajām prasmēm, ko kā būtisku problēmu turpmākai izaugsmei uzsvēruši gan IKT, gan tradicionālo nozaru pārstāvji. Lai rastu problēmai risinājumu, Ekonomikas ministrija mērķtiecīgi veidojusi trīspusēju sadarbību starp valsts pārvaldes iestādēm, vadošajiem IKT uzņēmumiem un augstākās izglītības pārstāvjiem, un Baltijas IT izcilības bakalaura studiju programmas izveide ir tikai pirmais solis šajā virzienā,” norāda ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente, profesore, LU rektora vietniece digitālās sabiedrības jautājumos Signe Bāliņa studiju programmas atklāšanas pasākumā atzīmēja: “IKT nozarē ļoti pieprasīti ir speciālisti, kuriem bez tehnoloģiskajām zināšanām ir arī kompetence citu nozaru procesos. Tāpēc atzinīgi vērtējam jaunizveidoto programmu, kas ir atbilstoša darba tirgus prasībām un balstīta uz starpdisciplināro mācību pieeju. Svarīgi, lai universitātēs būtu attīstīta ne tikai tehnoloģiskā vide, bet arī, lai profesūrai būtu mūsdienu prasībām atbilstošas kompetences un prasmes. Līdz ar to plānotā sadarbība ar Bufalo Universitāti ir labs priekšnosacījums, lai jaunās programmas pasniedzējiem būtu iespēja bagātināt savu profesionālo pieredzi.”

Baltijas IT līderu izcilības bakalaura studiju programmas “Datorzinātne un organizāciju tehnoloģijas” jauno studentu uzņemšana uzsāka š.g. 20. maijā un turpinājās līdz 9. jūlijam. Pirmajā gadā studijām Baltijas IT līderības bakalaura programmā “Datorzinātne un organizāciju tehnoloģijas” tiks uzņemti 60 studenti.

Studijas notiks angļu valodā pēc pasaules vadošo universitāšu standartiem, ko koordinēs RBS. Programmā IT kompetences tiks integerētas ar komunikācijas, projektu vadības, mākslas, tiesībzinātņu, finanšu, un citām prasmēm, kas sniegs studējošajiem pamatu veiksmīgai karejai “digitalizētajā laikmetā”. Studijas vadīs pasniedzēji ar starptautiski vadošu akadēmisko un profesionālo pieredzi, kā arī ar valsts atbalstu 2019. gada rudenī tiks uzsākta pasniedzēju kvalifikācijas celšanas programma ASV. Plašāka informācija par IT līderības bakalaura studiju programmu.

Kā zināms, š.g. 24. aprīlī Izglītības un zinātnes ministrija, Ekonomikas ministrija un Latvijas vadošās universitātes – RTU un LU, kā arī Latvijas nozīmīgākās IKT un finanšu nozares pārstāvošās organizācijas – LIKTA, Finanšu nozares asociācija un Latvijas Informācijas tehnoloģijas klasteris un RTU Rīgas Biznesa skolas padomnieku konvents parakstīja sadarbības memorandu par ekselences programmas datorzinātnē izveidi un īstenošanu Latvijā. Tāpat tika izveidota vienota IT izglītības platforma “Baltijas IT sabiedrība” jeb BITS (www.bits.education), lai ik gadu sekmētu 3000 IT profesionāļu sagatavošanu Latvijā. Platforma apkopos IT izglītības programmas, lai sekmētu jaunu starptautiskam tirgum gatavu IT profesionāļu sagatavošanu Latvijā.

Dalīties