Latviešu valodas un kultūras vasaras skolas atklāšanā

Latvijas Universitātes Latviešu valodas un kultūras vasaras skolā pulcējas 11 ārzemju latvieši, lai divas nedēļas mācītos latviešu valodu un apgūtu savas dzimtās valodas kultūru.

Kristīne Baumane vasaras skolā ieradusies no Krievijas. Viņa ir dzimusi Alūksnē, viņas tēvs bija latvietis, bet māte – krieviete.

“Kad biju ļoti jauna, mans tēvs nomira, un es ar mammu pārcēlos uz Krieviju. Katru vasaru es apciemoju savus radiniekus Latvijā. Viņi ir latvieši, bet viņi ļoti labi runā krieviski. Tomēr nolēmu, ka jāapgūst latviešu valoda, lai mēs varam sarunāties dzimtajā valodā,” stāsta Kristīne.

Vēlas iegūt Latvijas pilsonību

Kristīne ir uzsākusi procesu Latvijas pilsonības kārtošanai, tāpēc drīzumā viņai paredzēta latviešu valodas prasmju pārbaude. Kristīne ieplānojusi pārcelties uz Latviju, jo atzīst, ka nav apmierināta ar politisko situāciju Krievijā.

“Mani draugi ir tādās pašās domās. Viņi labprāt pārceltos uz Latviju kultūras, dziesmu un ēdiena dēļ,” atzīst Kristīne.

Kristīne ir priecīga par piesātināto vasaras skolas programmu un iespēju pirmo reizi apmeklēt Ventspili un Kuldīgu.

Ar tēvu sarunājas latviešu valodā

Janikam Redam Pinceram ir līdzīgas saknes – arī viņa tēvs ir latvietis, bet māte – vāciete. Janiks latviešu valodu jau prot labā sarunvalodas līmenī, jo ģimenē latviešu valodā sarunājas ar tēvu, kā arī Ķelnē apmeklē latviešu valodas kursus. Janikam ir divi brāļi, tomēr viņš un tēvs ir vienīgie, kas ģimenē prot latviešu valodu.

“Es zinu, ka mans tēvs gribētu atkal dzīvot Latvijā, es arī gribētu kaut kad dzīvot Latvijā. Latvija ir manas mājas, šeit ir kaut kas ir tāds, kas man ļoti patīk,” nosaka Janiks.

Latvijā viņš cenšas viesoties pēc iespējas biežāk – vismaz divas reizes gadā. Vasaras skolā Janiks vēlas vairāk iepazīt Latvijas kultūru un folkloru.

Vasaras skolas apmeklē vairākkārt

Vasaras skolas dalībnieki atbraukuši no Krievijas, Brazīlijas, Lielbritānijas, Vācijas, ASV un Izraēlas.

Dienas pirmajā pusē ārvalstu latvieši apgūs latviešu valodu, bet otrajā pusē – dosies ekskursijās uz Nacionālo Mākslas muzeju, Raiņa un Aspazijas māju, Krišjāņa Barona dzīvokli-muzeju, Okupācijas muzeju, Jaunmoku pili, Nacionālo bibliotēku un Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, kā arī paredzēts divu dienu izbrauciens uz Ventspili un Kuldīgu. Dalībnieki piedalīsies diskusiju pēcpusdienās par Latvijas vēsturi, politiku, mākslu, kultūru un folkloru.

Latvijas Universitātē paredzētas divas vasaras skolas. Pirmā norisinās no 3. līdz 16. jūlijam, savukārt otrā vasaras skola, uz kuru ir pieteikušies 34 dalībnieki, notiks no 19. jūlija līdz 1. augustam. Dalībnieki būs no Krievijas, Lielbritānijas, Vācijas, ASV, Ķīnas, Somijas, Čehijas, Austrālijas, Polijas, Igaunijas, Dānijas, Austrijas, Ungārijas, Zviedrijas un Kanādas.

Daļa vasaras skolas dalībnieku vasaras skolas apmeklējuši vairākkārt, katru gadu uzlabojot savu valodas līmeni.

Dalīties

Saistītais saturs

35 ārzemnieki mācās latviešu valodu Latvijas Universitātē
22.07.2019.

35 ārzemnieki mācās latviešu valodu Latvijas Universitātē