Studiju uzsākšana katra studenta dzīvē ir ļoti nozīmīgs un reizē arī satraucošs brīdis. Ir vērtīgi, ja kāds šajā brīdī sniedz atbalstu un atbild uz neskaidriem jautājumiem. Jau vairākus gadus Latvijas Universitātē (LU) darbojas mentoru programma – tajā vecāko kursu studenti brīvprātīgi kļūst par pirmkursnieku mentoriem un sniedz palīdzīgu roku iejusties studiju vidē.

Mentoru programma ir brīvprātīga – par mentoru var kļūt ikviens pilna laika LU students, kurš vēlas sniegt padomus un palīdzību pirmā kursa studentiem visos ar Universitāti saistītajos jautājumos. Mentoru izvēlēties var ikviens pirmkursnieks, kurš vēlas savu studiju sākumā gūt atbalstu no zinoša un pieredzējuša studenta.

Mentoru programma attīstās

Mentoru programma Latvijas Universitātē ir piedzīvojusi būtiskas pārmaiņas:

  • iespēja piedalīties visu fakultāšu studentiem;
  • izstrādāts mentoru programmas nolikums;
  • izveidota centralizēta vietne, kurā mentoriem un pirmkursniekiem ir iespēja sastapties virtuālajā vidē.

Pārmaiņas ierosināja LU Studentu padomes Sociālā virziena vadītājs Jurģis Kalniņš, kurš mentoru programmu vēlējās padarīt pieejamu un saprotamu. “Mentori vietnē izveido savu profilu, augšupielādē savu attēlu, uzraksta biogrāfiju un apraksta intereses, bet pirmkursnieki izvēlas, kuri mentori viņiem vislabāk patīk,” stāsta Jurģis, ieskicējot, ka nākotnē ir iecere programmai izveidot arī mobilā telefona lietotni.

Īpaši noderīgi, uzsākot studijas

Šogad Sociālo zinātņu fakultātē (SZF) pirmo kursu veiksmīgi noslēdz Sandra Glazkova. Meitene ir izvēlējusies studēt Komunikācijas nodaļā, un turpmāk karjeru vēlas saistīt ar medijiem vai mārketingu. “Sākumā šķita, ka būs bail. Nezināju neko par Universitātes ritmu, pasniedzējiem, studentu dzīvi un studijām, taču mentoru programma man ļoti palīdzēja iejusties,” atzīst Sandra, “Kad pieteicos, ar mani uzreiz vēlējās satikties mana mentore. Mēs satikāmies , viņa atbildēja uz visiem maniem jautājumiem nepiespiestā gaisotnē, visu sīki izrunājām – par Universitāti, par katru pasniedzēju, par vērtējumiem un gaidāmajiem darbiem.”

Sandras mentore Iveta Sazonova šogad ir noslēgusi jau 2. mācību gadu SZF Komunikācijas nodaļā, tāpēc pirmkursniecei spēja sniegt īpaši noderīgus padomus: „Man pašai mentora nebija, jo par tādu iespēju uzzināju pārāk vēlu. Uztraukuma sajūtu, sperot pirmos soļus Universitātē, es izprotu, kā neviens cits. Mācoties visu no savām kļūdām, ir daudz vieglāk pastāstīt pirmkursniekam par izaicinājumiem studijās.” Mentore ir pārliecināta – par mentoru programmu nepieciešams stāstīt aizvien vairāk un biežāk, lai pirmkursniekiem, uzsākot studijas, būtu atbalsta plecs, kas ļautu justies drošāk.

Mentori – liels atbalsts

“Mentore man bija kā ceļvedis – viņa man parādīja, paskaidroja un izstāstīja visu, kas man būtu jāzina par studijām,” uzsver Sandra, „Man patika arī mentores attieksme, bija izpalīdzīga un draudzīga sajūta. Mentore vienmēr nāca palīgā brīžos, kad viss šķiet grūti un nesaprotami. Par uz šķietami smieklīgiem jautājumiem vienmēr radu atbildes.”

Sandras mentore Iveta pauž: „Uz Sandras „šķietami smieklīgajiem” jautājumiem atbildēt bija interesanti – tas lika atcerēties, kā es jutos pirmajā kursā. Es atceros, kā pirmajā septembra nedēļā es nezināju, kam paredzēti apmeklējumi pie studiju metodiķes, kā darbojas bibliotēka, un kādas klades – rūtiņu vai līniju – jāiegādājas. Šīs atmiņas manī raisa smaidu, un ar lielāko prieku centos palīdzēt rast atbildes arī citiem!”  

Lai mentoru skaitu palielinātu, LU Studentu padome mentoriem piedāvā dažādus bonusus un priekšrocības, piemēram, iespēju apmeklēt īpaši mentoriem organizētus seminārus, apgūt C daļas kursu psiholoģijā, pēc pirmā mentorēšanas semestra apgūt jebkuru studiju kursu bez papildu samaksas, turklāt bonusu saraksts arvien tiek papildināts.

Pirmkursniekiem palīdz arī fakultāšu kuratori

Padomus pirmkursnieki var saņemt ne vien pie mentoriem, bet arī fakultāšu kuratoriem – palīgiem no mācībspēku rindām, kuru mērķis ir sekmēt studentu sociālo un akadēmisko adaptāciju. Katram kursam ir savs kurators, kurus pretēji mentoriem pirmkursnieki izvēlēties nevar.

Kuratoru galvenie uzdevumi ir atbalstīt pirmkursniekus studiju darbā, veicināt sociālu iekļaušanos un risināt problēmas, ar kurām studenti ikdienā saskaras. Kuratori labprāt izrāda fakultāšu telpas, neformāli iepazīstina ar būtiskākajiem studiju procesa noteikumiem un raksturo pasniedzējus, kā arī palīdz tikt galā ar pārbaudes darbiem un stāsta par iespējām radoši izpausties ārpus studiju vides.

Dalīties