“Latvijas Universitātes Akadēmiskajā centrā studenti top prasīgāki gan pret sevi, gan apkārtējiem. Studenti, kas studiju gaitas pavada mūsu jaunajās telpās, ir pavisam citādi – vērsti uz savstarpēju sadarbību, daudz motivētāki meklēt un darīt. Ar jauno tehnoloģiju palīdzību Universitātes studenti spēs gūt daudz vairāk, tādā veidā celt savu pašapziņu un apzināt savas plašās pasaules iespējas,” stāsta Latvijas Universitātes (LU) Prorektors eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomā Valdis Segliņš.

Akadēmiskais centrs ir ceļš nākotnē, kas vēl tikai top un kuru veido pati Universitāte. Tā ir un būs vide, kur uzplaukt talantam, uzņēmībai un sadarbībai. Pārvēršot zinātnieku idejas dzīves kvalitātes un lielo datu pārvaldības risinājumos, esot jau nākošā tehnoloģiju un ekonomikas attīstības viļņa augšgalā. LU attīstības mērķis ir 2021. gadā kļūt par vienu no ietekmīgākajām zinātnes universitātēm Baltijas reģionā un par starptautiski atzītu zinātnes universitāti, vienlaikus nodrošinot plaša spektra studijas.

Latvijas Universitāte turpina aktīvu darbu pie Akadēmiskā centra izveides Rīgā. Akadēmiskā centra attīstības programmas projektu īstenošana tiek realizēta trīs posmos. Pirmā posma projekts – Dabas māja – durvis vēra 2015. gadā. Otrais posms ietver divu ēku – Zinātņu mājas un Rakstu mājas – izbūvi. Zinātņu mājā jau kopš 2019. gada janvāra studē topošie fiziķi, matemātiķi un mediķi, savukārt Rakstu mājas atklāšana plānota 2022. gadā. Šobrīd notiek otrā posma realizācija, savukārt trešā posma projekti atrodas priekšizpētes stadijā, kas ir Studentu un Viesu māja, Sporta māja, Tehnoloģiju māja un Veselības māja.

Moderns aprīkojums – jauniem sasniegumiem

Mūsdienīgās telpas un moderno tehnisko aprīkojumu Dabas mājā jau tagad novērtē ne tikai pašmāju, bet arī ārvalstu studenti. Jaunā LU pētnieciskā aprīkojuma iegādē, kas tiek izmantots arī studiju procesā, ieguldīti vairāki miljoni eiro, un tas neapšaubāmi sekmē ne tikai pētniecību, bet arī jaunus zinātniskos sasniegumus.

LU cieši sadarbojas arī ar uzņēmējiem, dažādu nozaru profesionāļiem, to veicinot arī ar atsevišķi izveidotu finanšu instrumentu. Jaunā Akadēmiskā centra infrastruktūra vēl pilnvērtīgāk ļaus turpināt universitātes aktīvo darbu pie zināšanu un tehnoloģiju pārneses, lai palīdzētu uzņēmējiem atrast risinājumus viņu kompāniju tehnoloģiskajos un cita veida problēmjautājumos.

Pirmie soļi jaunajās ēkās

Pagājušajā gada janvārī atklātajā Zinātņu mājā, sasniedzot ēkas otro stāvu, apmeklētājam paveras plašums un gaišums – lielie logi, caur kuriem iespējams vērot mācību procesu auditorijās un platība, kuras saturs ir paši studenti un pētnieki. Vides un tehnoloģisko procesu matemātiskās modelēšanas laboratorijas darbinieki vieni no pirmajiem spēra soli jaunajās, vēl neapdzīvotās telpās, lai līdz ēkas atklāšanas dienai būtu spējuši iekārtot sev ērtu laboratoriju. Ar saviem pētniecības objektiem darbinieki jau rotājuši tukšās telpas, piepildot tās ar zinātni. “Mēs, fiziķi, pārvācāmies no vecajām telpām Zeļļu ielā, vēl iepriekš bijām arī skaistajā, tomēr pētniecības procesam neparedzētajā Raiņa bulvāra ēkā,” par Zinātņu māju stāsta pētnieks Kristaps Bergfelds, 3. gada fizikas doktorants, “Tad nu beidzot ir sajūta, ka mēs, fiziķi, esam mājās, un tas ir forši!” Minimālisma stilu telpu dizainā K. Bergfelds komentē: “Mēs esam fiziķi, mums patīk baltā matemātiskā pasaule.”

Dalīties

Saistītais saturs