Piektdien, 7.jūnijā, Latvijas Universitātes Bauskas filiālē LU simtgades pasākumu Latvijas reģionos ietvaros svinīgi tika atklāta unikāla ceļojošā izstāde "Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā".

Izstādes atklāšanā Bauskā, klātesošos sveica un uzrunāja Latvijas Universitātes pārstāvji: LU Reģionālā centra direktore Gunta Kraģe un Bauskas filiāles direktore Benita Svareniece, īpaši akcentējot, ka LU Bauskas filiāle atrodas vecpilsētas senākajā izglītības iestādes ēkā un izstādes atklāšanā gan studentiem, gan ikvienam baušķeniekam būs iespēja pētīt senatnes liecības un apzināt jaunākos pētījumus.

Bauskas novada  Izglītības nodaļas vadītāja Māra Bauvare, izteica gandarījumu par sadarbību ar LU ne tikai izglītojošā, bet arī kultūrvēsturiskā aspektā, par iespēju apskatīt unikālu izstādi Bauskā un novērtēt J.K.Broces devumu mūsdienās.

Izstādes atklāšanas pasākumā piedalījās arī Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas vadošā eksperte Santa Bondare. Dalībniekiem bija iespēja klausīties  pedagoģijas un filozofijas maģistres Ērikas Lankas lasījumu “Latvijas dižgari – mūsdienu pētnieku priekšteči”, LU Akadēmiskās bibliotēkas direktores Ventas Koceres lasījumu "J. K. Broces devums Latvijas novadpētniecībā", izpilddirektora Valda Mazuļa lasījumu “J. K. Broces Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcijas digitalizācija”. Ar lasījumiem uzstājās arī baušķeniece LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes absolventes, maģistres  Egijas Stapkevičas lasījumu “Mazpilsētu vēsturisko centru dzīvināšana: Bauskas vecpilsētas piemērs”. Savukārt, LU Vēstures un filozofijas fakultātes absolvente, maģistre un baušķeniece Mārīte Putniņa kopā ar pasākuma dalībniekiem devās uz Bauskas Sv. Gara luterāņu baznīcu, kur notika “Bauskas Svēta Gara luterāņu baznīca – liecības par Bauskas pilsētas vēsturi” lasījums un iepazīstināja ar senāko celtni Bauskas vecpilsētā, vācu luterāņu draudzei celto Sv.Gara  baznīcu, kas saudzīgi glabājusi liecības par pilsētas vēsturi un sakrājusi izcilu mākslas pieminekļu – dāvinājumu un piemiņas zīmju kolekciju.

Pēc pasākuma, LU Bauskas filiāles direktore Benita Svareniece sveica izstādes organizētājus dāvinot  Raita Ābelnieka un Aigara Urtāna grāmatu “Bauska - pilsēta, kurā satiekas.”  Klātesošie turpinājumā iepazinās ar mākslinieka J. K. Broces unikālo devumu, daļu no zīmējumu un aprakstu kolekcijas, kuras unikalitāte ir daudzpusīgās un visaptverošās vēsturiskās liecības, kurās ar lielu precizitāti attēloti apdzīvoto vietu skati, pilsētu un lauku iedzīvotāji, dažādas tehniskās ierīces, ģerboņi, zīmogi un monētas.

Pateicamies apmeklētājiem un ikvienam, kurš rūpējās, lai izstādi varētu aplūkot Bauskā.

Nākamie LU simtgades pasākumi, izstādes “Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” atklāšana un zinātniskie lasījumi plānoti 19.jūlijā LU Cēsīs un 3.septembrī Alūksnē.

Dalīties