Lai diskutētu par pieaugušo digitālo pamatprasmju attīstības un nodarbinātības veicināšanas jautājumiem, kā arī informētu par Latvijas Universitātes (LU) īstenota Erasmus+ programmas projekta “AgeFactor” galvenajiem rezultātiem, 2019. gadā no 13. līdz 14. maijam tika organizēts informatīvais divu dienu seminārs: “Digitālo pamatprasmju attīstīšana nodarbinātības veicināšanai, izmantojot sociālos medijus un digitālo vidi: Projekts AGEFACTOR un tā apmācību metode BOOSTED”.

Pirmajā semināra dienā, kas norisinājās LU telpās, tika prezentētā projekta “AgeFactor” ideja un tā platforma “Kompass”, kas sniedz mācību iespējas pieaugušajiem digitālo pamatprasmju pilnveidošanai, kā arī vadlīnijas maziem un vidējiem uzņēmumiem ar ieteikumiem un padomiem pieaugušo personu nodarbināšanā un dažāda vecuma darbinieku vadīšanā. Pasākumā tika diskutēts arī par aktualitātēm un risinājumiem pieaugušo nodarbinātības veicināšanai un to digitālo prasmju attīstībai sociālo mediju lietošanā dažādās Eiropas valstīs  – tostarp tika pārrunāts projekta “Mature45” piemērs, kas ir vērsts uz pieaugušo bezdarbnieku iekļaušanu darba tirgū Kantabrijas reģionā (Spānijā), palīdzot novērst tos digitālos šķēršļus, ar kuriem šīs personas saskarās, meklējot darbu. Projekta ideju noprezentēja uzaicinātā eksperte Karina Volpato no “Fundación Laboral del Metal”, bezpeļņas organizācijas Santanderā.

Savukārt otrajā dienā informatīvais seminārs norisinājās Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) izglītības iestādē Jūrmalā, kur “AgeFactor” komanda Latvijā informēja par projekta aktivitātēm un rezultātiem – pētījuma galvenajām atziņām par digitālo prasmju pieprasījumu un piedāvājumu darba tirgū Eiropas Savienībā un veiksmes stāstiem par to, kā zināšanu pilnveidošana par sociālo mediju un dažādu komunikācijas rīku lietošanu ir palīdzējusi uzlabot pieaugušo personu darba procesu (piem. darbs ar klientiem, sava biznesa attīstīšana, u.c.) un ikdienas orientēšanos internetā. Semināra dalībniekiem bija iespēja uzzināt par projekta ietvaros izstrādāto interaktīvo neformālo mācību metodi pieaugušajiem “BOOSTER”, ar kuras palīdzību – patstāvīgi vai grupā – var vienkārši pilnveidot digitālās pamatkompetences (no digitāla CV veidošanas un sociāla tīkla profila uzturēšanas līdz drošības un aizsardzības pasākumiem internetā), kā arī izmēģināt šo mācību metodi pašiem.

Informatīvo pasākumu apmeklēja pārstāvji no dažādām iestādēm, kas nodarbojās ar nodarbinātības veicināšanas jautājumiem, apmācību programmu nodrošināšanu; attīstības aģentūru pārstāvji, kā arī projekta “AgeFactor” dalībnieki un citi interesanti.

Par “AgeFactor” projektu

Projekts “AgeFactor, kura pilnais nosaukums ir  “Pieaugušo karjeras izaugsmes un kompetenču attīstīšanas veicināšana sociālai iekļaušanai un nodarbinātībai ar sociālo mediju palīdzību”, tiek īstenots kopš 2016.g. novembra un noslēgsies š.g. jūlijā. Projekta mērķis ir uzlabot un paplašināt efektīvu mācību metožu un pamatprasmju attīstības piedāvājumu pieaugušajiem, jo īpaši apmācot personas vecumā 50+, balstoties uz pielietotajiem labas prakses piemēriem par novatoriskajiem informētības un pasniegšanas veidiem jauno sociālo mediju (sociālo tīklu un aplikāciju) jomā Eiropā.

Pavisam projektā piedalās 10 partneri no astoņām valstīm Francijas, Latvijas, Itālijas, Slovēnijas, Čehijas, Lielbritānijas (Ziemeļīrijas), Spānijas un Kipras, kuri galvenokārt pārstāv izglītības un nodarbinātības veicināšanas organizācijas vai konsultācijas aģentūras, augstākās izglītības iestādi un pašvaldību. Tā vadošais partneris ir organizācija Tandem Plus (Francija), bet Latvijas Universitātē projektu īstenu LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs (ESASAC).

Savukārt š.g. 6 jūnijā Briselē norisinājās starptautiskā līmeņa projekta “AgeFactor” noslēdzošais pasākums, kur dažādu organizāciju pārstāvji un projekta partneri tikās, lai pārrunātu “AgeFactor” sasniegtos rezultātus, veiksmes stāstus par to, kā sociālo mediju izmantošana palīdzējusi pieaugušajām personām uzlabot viņu darba iespējas un ikdienas dzīvi, kā arī izaicinājumiem projekta ieviešanas laikā.

Vairāk par projektu: https://www.agefactor.eu/lv; https://www.facebook.com/AgefactorERASMUSPLUS/

Dalīties