11. jūnijā Saeimā, Dzeltenajā zālē, tiks atklāta grāmata “Latvijas Republikas Satversmes komentāri. V nodaļa. Likumdošana”, kas izdota "Latvijas Vēstneša" Grāmatu apgādā. Izdevums ir līdz šim nebijis pētījums par Latvijas parlamentārismu, kas apskata visu satversmisko likumdošanas procesu.

Kopumā Satversmes komentāriem ir izdoti 4 sējumi, kas veltīti cilvēka pamattiesībām, tiesai un valsts kontrolei, vispārējiem noteikumiem, valsts prezidentam un ministru kabinetam.

Šie Satversmes skaidrojumi ir fundamentāls zinātnisks izziņas avots par latviešu konstitucionālismu. Tā ir laba lasāmviela gan praktiķiem, gan tiem interesentiem, kuri vēlas padziļināti iepazīties ar mūsu valsts būtību un saprast valsts varas atzaru funkcionēšanu.

Jaunie Satversmes komentēri veltīti likumdošanai. “Paradoksāli, bet Latvijā, pastāvot konstanti zemai uzticībai parlamentam, ir ārkārtīgi maz fundamentālu pētījumu par Saeimu un tās darbu. Par spīti Saeimas vāriem centieniem uzlabot Saeimas darbu un sabiedrības ieskatu par institūciju, publiskā telpa ir pārpildīta ar negatīvu un pat atklāti nievājošu informāciju par Saeimas deputātiem un parlamentu,” tā grāmatu priekšvārdā piesaka Latvijas Universitātes zinātniskā projekta vadītājs profesors Dr.iur. Ringolds Balodis.

Grāmatā tapis pielikums “Piezīmes par likumdošanas procesu”. Šo sadaļu sagatavojuši labākie jomas lietpratēji, un tajā ir ieteikumi, kas balstās uz novērojumiem, nevis tikai sausi konstatējumi, sniegtas vadlīnijas labu likumu izstrādei un rosināti priekšlikumi likumdošanas procesa uzlabošanai nākotnē. Pielikumā ir iespēja uzzināt ne tikai par aktualitātēm, kas saistītas ar likumu pieņemšanu, bet izlasīt vēl nepublicētu analīzi par jaunizveidoto Saeimas Analītisko dienestu, Saeimas kārtības rulli, oficiālo publikāciju vai lobēšanas regulējumu un nepieciešamiem likumdošanas uzlabojumiem.

Likumdošanas satversmisko procedūru pētījums ilga vairāk nekā trīs gadus un ir rezumējies 592 lappušu lielā monogrāfijā, kur ir ne tikai atsevišķu Satversmes normu komentāri, bet arī vairāki vērtīgi raksti par likumdošanu.

Šī izdevuma autoru kolektīvu veido 37 zinātnieki, pētnieki un lietpratēji, vairums ir Latvijas Universitātes mācībspēki un praktiķi no Saeimas, Satversmes tiesas, Valsts prezidenta kancelejas un Tieslietu ministrijas.

Grāmatā pētījums par oficiālo izdevumu “Latvijas Vēstnesi”

Pateicoties projektam “Vēstnesim - 100”, grāmatā pieejams veiktais pētījums par oficiālo izdevumu “Latvijas Vēstnesi”, kura mērķis ir aplūkot oficiālā izdevuma institūtu un tā funkcijas, izpētīt oficiālo izdevumu vēsturi Latvijā, tā attīstību, kā arī ieskicēt oficiālā izdevēja nākotnes izaicinājumus. Kopumā pētījums aptver 78 lappuses.

Kā minēts Satversmes komentāru grāmatā: “Oficiālais izdevums ir salīdzinoši vienkāršs tiesību institūts, kuram tomēr ir fundamentāla nozīme ikvienas demokrātiskas tiesiskas valsts pastāvēšanā.” Šobrīd izdevums ir daļa no oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” – valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platformas.

Grāmatu no 13. jūnija varēs iegādāties “Latvijas Vēstneša” Klientu centrā (Bruņinieku ielā 53, Rīgā); pasūtījumu iespējams noformēt arī elektroniski: lv.lv/gramatas. Izdevums būs pieejams arī grāmatnīcās.

Dalīties