Ceturtdien, 30. maijā, plkst. 16.00 Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, Jelgavas ielā 3 (uz centrālajām kāpnēm) norisināsies “Zinātnes kafejnīca”, kurā eksperti diskutēs par to vai Latvijas labklājība mērāma atkritumos.

Attieksme pret atkritumiem ir katras sabiedrības būtiska sastāvdaļa. Latvija ir Eiropas Savienības sastāvdaļa, tādēļ tā ir spiesta rēķināties ar ES regulācijām atkritumu jomā. Latvija pašlaik ir ļoti tālu no tā līmeņa atkritumu apsaimniekošanā, kāds tiek pieprasīts no Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Eksperti diskusijā skaidros kāda ir atkritumu apsaimniekošanas situācija Latvijā šobrīd. Cik kaitīga videi ir plastmasa. Tās ražošanas apjomi kopš plastmasas atklāšanas ir palielinājušies vairāku simtu reižu. Kādreiz tika uzskatīts, ka plastmasa sadalās, bet pētījumi liecina, ka tā turpina uzkrāties vidē mikro un nano izmēru līmenī.

Uz Zemes notiek biodegradācija, kas ir dabisks process, kura rezultātā notiek vielu aprite uz Zemes. Mikroorganismi iesaistīti pašattīrīšanās procesos augsnē un ūdenī. Taču ar to nepietiek, lai augsni attīrītu no piesārņojuma, tāpēc vides piesārņojuma problēmu zinātnieki cenšas atrisināt ar dažādu attīrīšanas tehnoloģiju palīdzību, kuru izstrādei nepieciešamas zināšanas bioloģijas, fizikas, ķīmijas, inženierijas u.c. jomās.

“Zinātnes kafejnīcā” auditoriju ar saviem pētījumiem, novērojumiem iepazīstinās vairāki eksperti:

  • Viesturs Tamužs (AS “Eco Baltia” padomes priekšsēdētājs) – apskatīs atkritumus kā kultūras fenomenu, šī fenomena vēsturisko attīstību, situāciju Rīgā pašlaik un pieskarsies iespējamiem scenārijiem atkritumu saimniecības attīstībā nākotnē.
  • Elgars Felcis (LU pētnieks, Latvijas permakultūras biedrības vadītājs) - stāstīs par atkritumiem kā vienu no manifestācijām cilvēku destruktīvai ietekmei uz planētas Zeme funkcionēšanu tagad un nākotnē, 'tehno-optimisma' riskiem lielu problēmu (ne-)risināšanai un permakultūru kā ietvaru dzīvesveidam un izpratnei par cilvēkiem kā daļu no ekosistēmām, no kurām mūsu labklājība ir atkarīga ilgtermiņā. 
  • Inta Dimante – Deimantoviča un Ieva Putna – Nīmane (Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētnieces) stāstīs par moderno piesārņojumu labklājības laikmetā. Savā stāstījumā I. Dimante – Deimatoviča ieskicēs cilvēka ērai raksturīgo piesārņojumu – mikroplastmasu.
  • Olgas Muteres (LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta vadošā pētniece) tēma būs Mikroorganismu potenciāls piesārņojuma novēršanā: kas jauns 21. gadsimtā?”
  • Santa Kļava (SCHWENK vides departamenta vadītāja) stāstīs par dažādu alternatīvo kurināmo veidu izmantošanas iespējām SCHWENK Latvija Brocēnu cementa rūpnīcā, iekļaujot kvalitātes prasības, nākotnes virzienus un iespējas.
  • Rūta Bendere (LU docente, Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas pārstāve) – savā stāstījumā ieskicēs Latvijas atkritumu saimniecības esošo situāciju, tās galvenās problēmas un atklās iespējamos risinājumus.

Pasākumu vadīs Ilze Dimanta, LU pētniece un zinātnisko projektu vadītāja L'Oreal (Polija un Baltija).

"Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu.

Būsiet laipni aicināti uz brīvu diskusiju par zinātni pie kafijas tases!

Dalīties