Ceturtdien, 9. maijā, Latvijas Universitātes (LU) Kuldīgas filiālē LU simtgades pasākumu Latvijas reģionos ietvaros svinīgi tika atklāta unikāla ceļojošā izstāde "Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā".

Izstādes atklāšanā klātesošos sveica un uzrunāja Latvijas Universitātes pārstāvji: LU prorektore humanitāro un izglītības zinātņu jomā Ina Druviete, LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere, LU Reģionālā centra direktore Gunta Kraģe, LU simtgades projekta vadītāja Indra Trofimoviča, LU Studentu padomes pārstāvis Kaspars Eglītis un Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa.

LU Kuldīgas filiāles direktore Ruta Karloviča izteica gandarījumu, ka Kuldīgas filiāle var piedāvāt ne tikai studiju iespējas un pētniecisko darbu studiju laikā, bet aktualizēt pētniecības nozīmi reģionā, piedāvājot iepazīties ar J. K. Broces darbiem un personību - vienu no visspilgtākajām Apgaismības laikmeta personībām Latvijā un Baltijā, kura mūža darbs visos laikos izpelnījies godbijīgu un apbrīnas pilnu novērtējumu. Šāds pasākums filiālē notika pirmo reizi. Tajā tika apvienota gan izstādes atklāšana, gan zinātniskie lasījumi ar laika liecībām par Kuldīgas un Alsungas novadu vēsturi un attīstību. Ikviens arī tika aicināts apmeklēt Universitātes simtgades svētku pasākumus.

Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa savā uzrunā pateicās par iespēju Universitātes simtgades jubilejas gadā Kuldīgā aplūkot J. K. Broces izstādi un sveica izstādes veidotājus – LU Akadēmisko bibliotēku, kas ir turpat 500 gadus sena un ir viena no vecākajām bibliotēkām Eiropā, un tās direktori Ventu Koceri.

Izstādes dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar vairākiem zinātniskiem lasījumiem: ar lasījumu "Latviešu valoda - no J. K. Broces līdz mūsdienām" uzstājās profesore Ina Druviete, par novadpētnieka, pedagoga un mākslinieka J. K. Broces devumu Latvijas novadpētniecībā stāstīja LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere, izpilddirektors Valdis Mazulis uzstājās ar lasījumu “J. K. Broces Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcijas digitalizācija”, Kuldīgas novada muzeja pētnieks, LU absolvents Pēteris Pabērzs vēstīja par Kuldīgas novada vēsturi, bet Biedrības “Etniskās kultūras centra “Suiti”” valdes priekšsēdētāja/projektu vadītāja Dace Martinova informēja par suitu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu, aizsargāšanu un līdzsvarotu attīstību.

Pēc lasījumiem, izstādes apmeklētāji sveica izstādes organizētājus un aplūkoja novadpētnieka un mākslinieka J. K. Broces unikālo devumu.

Katrā LU filiāles pilsētā - Jēkabpilī, Kuldīgā, Cēsīs, Bauskā, Alūksnē, Madonā, Ventspilī un Tukumā – no 16. aprīļa līdz 20. decembrim, izstāde būs skatāma aptuveni mēnesi, lai novadu iedzīvotāji varētu iepazīties ar vēsturiskajām liecībām, kuras J. K. Broce ir atstājis savos zīmējumos un aprakstos, kas ir kultūrvēsturiska vērtība kā Latvijas, tā Eiropas mērogā.

Nākamais LU simtgades pasākums, izstādes “Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” atklāšana un zinātniskie lasījumi plānoti 7. jūnijā LU Bauskas filiālē.

Pateicamies apmeklētājiem un ikvienam, kurš rūpējās, lai izstādi varētu aplūkot Kuldīgā.

Dalīties