Latvijas valstiskumam ir senas saknes un bagātīgs kultūrslānis, kuru ir svarīgi aktualizēt Eiropas kontekstā – ar šādu atziņu 9. maijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atvērts Latvijas Universitātes Akadēmiskā apgāda izdotais eseju krājums “Varas Latvijā. No Kurzemes hercogistes līdz neatkarīgai valstij”, kas tapis Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Krājumā apkopotas 10 apjomīgas Latvijas vēsturnieku un sociālo zinātnieku esejas par publiskās varas un Latvijas teritorijā dzīvojošo cilvēku attiecībām dažādos vēstures posmos, kas sekmējušas latviešu nācijas un Latvijas valstiskuma idejas tapšanu laikā no 17. līdz 20. gadsimtam.

Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros ir izdevies aktualizēt Latvijas vēsturi, un šis eseju krājums tam ir spilgts apliecinājums, uzsver Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietniece Latvijas valsts simtgades jautājumos Selga Laizāne. “Latvijas valsts simtgades programma jau no pirmās ieceres ir veidota kā procesu un pasākumu kopums, lai padziļinātu sabiedrības izpratni par Latvijas valstiskuma būtību, tā tapšanas vēsturi un priekšnoteikumiem, notikumiem un personībām, kas veidojušas Latvijas valsti, kā arī mudinātu apzināties savu lomu un atbildību Latvijas mantojuma saglabāšanā un nākotnes Latvijas veidošanā,” pauž Selga Laizāne.

Eseju krājums ir viens no 2016. gadā uzsāktās individuālo grantu programmas „Esejas par valstiskuma vēsturi Latvijā” rezultātiem. Šīs programmas mērķis bija apzināt un izvērtēt valstiskuma vēstures slāņus Latvijā sociālajā, kultūras, ideoloģiskajā, valsts tiesību, politiskajā un ekonomiskajā kontekstā un analizēt sakarības, kuras veidojušas vai netieši ietekmējušas Latvijas identitāti un latviešu nācijas valstsgribu, kas īstenojās 1918. gada 18. novembrī.

“Latvijā valstiskums eksistē daudz ilgāk par simt gadiem – mūsu valsts neradās tukšā vietā, tā balstījās uz iepriekšējo valstiskumu mantojumiem. Ir svarīgi, lai šis senais valstiskums iesakņotos mūsdienu priekšstatos. Jo dziļāk izprotam iepriekšējās paaudzes un vēsturi, jo stiprākas ir mūsu saknes šodien, kas palīdz justies drošāk, veidojot nākotni. Mūsu uzdevums ir dot Latvijas vēsturei svaru Eiropas kontekstā,” norāda Egils Levits, individuālo grantu programmas “Esejas par valstiskuma vēsturi Latvijā” pieteikumu vērtēšanas komisijas priekšsēdētājs.

Grāmata “Varas Latvijā. No Kurzemes hercogistes līdz neatkarīgai valstij” tapusi, sadarbojoties Kultūras ministrijai, Latvijas Universitātei un Latvijas Nacionālajai bibliotēkai. Eseju autori ir Mārīte Jakovļeva, Toms Ķikuts, Ivars Ījabs, Edgars Ceske, Inese Runce, Jānis Šiliņš, Inesis Feldmanis, Toms Ķencis, Gatis Krūmiņš un Agita Misāne.  

Eseju krājuma 300 eksemplāri tiek dāvināti bibliotēkām visā Latvijā. Tirdzniecībā grāmata būs pieejama tuvākajā laikā.

Daļu vēsturisko notikumu, kas stiprinājuši Latvijas valstiskumu, būs iespējams godināt un piedzīvot šovasar Latvijas valsts simtgades 2019. gada vadmotīva VARONĪBA zīmē. Vērienīgākie notikumi būs programma „Latvijas Uzvaras diena. Cēsu kauju simtgade” ar Cēsu kauju rekonstrukciju 22. jūnijā, vēsturisku notikumu pasākumu kopums “Kuģa “Saratov” sagaidīšanai Liepājā – 100” no 27. līdz 29. jūnijam, Baltijas ceļa 30 gadu atceres pasākumi augustā, kā arī, atzīmējot Bermontiādes simtgadi, pasākumi gaidāmi oktobrī un novembrī.

Dalīties