Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Dabas mājā vairāk nekā 500 vidusskolēnu kopā ar Universitātes mācībspēkiem gatavojās centralizētajiem eksāmeniem, kā arī iepazinās ar plašo studiju klāstu un devās ekskursijās pa abām Akadēmiskā centra ēkām. 

LU mācībspēki sniedza padomus, ko vērts atkārtot pirms gaidāmajiem eksāmeniem tādos mācību priekšmetos kā latviešu valoda, matemātika, bioloģija, ķīmija, fizika un vēsture. Aptaujājot skolēnus, LU noskaidroja, ka lielākā daļa vēlas studēt LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē, 2. vietu ieņem LU Medicīnas fakultāte un 3. vietu – LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte.

“No LU fakultātēm visvairāk man interesē Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte, un es noteikti vēlētos saistīt savu dzīvi ar mārketingu. Viens no maniem variantiem ir studijas Latvijas Universitātē,” atklāja Elizabete no Ādažu Brīvās Valdorfa skolas.

Savukārt Katrīna, kura mērojusi ceļu no Viļānu vidusskolas, stāstīja: “Es gribu studēt Medicīnas fakultātē ārstniecību. Man ļoti patīk un piesaista Latvijas Universitātes jaunās ēkas, gaidu šodienas ekskursiju, lai varētu apskatīt Zinātņu māju.”

Padomu pasākums sākās ar LU rektora Indriķa Muižnieka videouzrunu, kurš sveica visus Universitātes viesus un novēlēja veiksmi eksāmenos.

Vēstures eksāmenam sagatavoties palīdzēja Liene Riekstiņa, bet bioloģijas – Līva Pētersone, kuras abas ir LU maģistra studentes un paralēli jau strādā skolā, arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā. Latviešu valodā padomus sniedza LU docente Inta Urbanoviča, fizikā – Virgīnija Vītola, matemātikā - Maruta Avotiņa, bet ķīmijā – Jānis Švirksts.

“Latviešu valoda nav tikai eksāmens, latviešu valoda - tā ir Jūsu dzīve, tie esat Jūs paši un tā ir Jūsu būtība. Latviešu valoda nav tikai pareizrakstības likumi, bet instruments, kas palīdz eksistēt šajā pasaulē. Jums tā būs vajadzīga ne tikai 21. maija latviešu valodas eksāmenā, bet arī visos citos eksāmenos. Latviešu valoda nav laba vai slikta, pareiza vai nepareiza, tā ir valoda, kurā Jūs dzīvojat, valoda, ar kuru Jūs uztverat pasauli,” skolēniem stāstīja latviešu valodas pasniedzēja I. Urbanoviča.

Padomus matemātikas eksāmenam sniedza M. Avotiņa: “Matemātikas eksāmenā galvenais ir lasīt, domāt un pēc tam izdarīt tā, lai citi var novērtēt jūsu risinājumu. Svarīgi ir zināt katru vārdu teikumā. Jāizdomā plāns un jāraksta tā, lai jebkurš cilvēks, skatoties no malas, saprot, ko Jūs esiet domājuši.”

“Šodien uzzinājām, kā pareizāk rakstīt latviešu valodas eksāmenā domrakstu, nevajagot rakstīt nemaz tik tēlaini vai censties attēlot, piemēram, Imantu Ziedoni savā tekstā, bet vajadzētu rakstīt patiesi. Uzskatu, ka šodien bija vērtīgi ieklausīties padomos,” savos iespaidos par saņemtajiem padomiem dalījās Angelika no Pilsrundāles vidusskolas.

Papildus lekcijām jauniešiem bija iespēja klātienē vēl reizi iegūt visu interesējošo informāciju par katru no LU fakultātēm un filiālēm, un to piedāvātajām studiju programmām, kā arī doties ekskursijās pa LU Dabas māju un Zinātņu māju.

Ieraksts 

Foto no pasākuma 

Dalīties