Sākot ar 2019. gadu, pirmo reizi Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) Fizikas bakalaura programmas absolventam piešķirs talantīgā fizikas doktora Kaspara Ērgļa piemiņai veltīto stipendiju par izcilāko eksperimentālo noslēguma darbu.

Pēc LU FMOF iniciatīvas pērn tika dibināta fizikas doktora Kaspara Ērgļa piemiņas stipendija, kuru ar LU fonda starpniecību šogad piešķirs pirmo reizi. Stipendija ik gadu sniegs vienreizēju finansiālu atbalstu talantīgākajam fizikas bakalaura programmas absolventam.

Stipendijas saņēmēju izvēlēsies Fizikas bakalaura noslēguma pārbaudījuma komisija ar tās priekšsēdētāju prof. Uldi Roguli. Pirmo vienreizējo stipendiju 300 eiro apmērā pasniegs LU FMOF 2018./2019. mācību gada izlaidumā, kas notiks 27. jūnijā.

Kaspara Ērgļa piemiņas stipendija ir ilgtermiņa projekts. Pateicoties vairākiem desmitiem dāsnu ziedojumu, jau šobrīd stipendiju fonds ļauj to piešķirt vismaz nākamos deviņus gadus. Lai fizikas doktoru Kasparu Ērgli pieminētu gaišās atmiņās, ziedojumu lapā kampaņa turpināsies arī turpmāk. Ziedot fizikas doktora Kaspara Ērgļa piemiņas stipendijai var vietnē www.ziedot.lu.lv.  Ziedojumus administrē LU fonds, un visa ziedotā summa tiks novirzīta ziedojuma mērķim.

Par fizikas doktoru Kasparu Ērgli

Kaspars Ērglis uzauga Jēkabpils puses Salas ciemā un jau bērnībā interesējās par elektroniku, fiziku, matemātiku. Daudz ko jau ļoti agri apguva pašmācības ceļā tik profesionāli, ka spēja visam ciemam veikt augstas klases sadzīves tehnikas un elektronikas remontdarbus. Vēlāk studējis Latvijas Universitātes "fizmatos", 2010. gadā aizstāvot doktora disertāciju par tēmu "Lokanu magnētisku mikrostīgu īpašību un kustības eksperimentāli pētījumi".

Kaspars bija zinātnieks un savas unikālās prasmes savienot fizikas pasauli ar elektronikas iespējām lika lietā, veidojot pasaules klases eksperimentus Latvijas Universitātē, Magnētisku mīkstu materiālu laboratorijā. Kopā ar profesoru Andreju Cēberu veiktais pētījums 2016. gadā saņēma Latvijas Zinātņu akadēmijas balvu kā viens no gada sasniegumiem Latvijas zinātnē. Kasparam patika izaicinājumi, viņu interesēja noskaidrot lietu būtību, pašam atrast ceļu, būvēt un programmēt. Kaspars ar savu zinātkāri un spēju iedziļināties un izprast pat sarežģītākās lietas bija un vienmēr paliks lielisks piemērs kolēģiem un studentiem.

Par Latvijas Universitātes fondu

Latvijas Universitātes fonds kopš 2004. gada sadarbībā ar mecenātiem un partneriem atbalsta augstāko izglītību gan LU, gan citās vadošajās Latvijas augstskolās, investējot Latvijas valsts nākotnes izaugsmes projektos. LU fonds atbalsta izcilākos studentus un pētniekus, modernas mācību vides un rekonstrukcijas projektus.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiskā pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai fizikas un matemātikas zinātņu nozarē, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Dalīties