Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā bibliotēka, LU Reģionālais centrs un LU filiāles organizē Latvijas Universitātes simtgades pasākumus Latvijas reģionos. Astoņās Latvijas pilsētās būs skatāma ceļojošā izstāde “Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” un zinātniskie lasījumi izstādes atklāšanas dienā – iespēja iepazīties ar LU filiāļu studentu, absolventu pētījumiem un LU mācībspēku zinātniskajiem lasījumiem, kas ir nozīmīgi vietējai kopienai.

Pirmās izstādes atklāšana notiks 2019. gada 16. aprīlī plkst. 13.00 Jēkabpilī, Vēsturiskās Latvijas Bankas ēkā (Andreja Pormaļa ielā 11), kurā piedalīsies LU Administrācijas vadītājs Ansis Grantiņš, LU Reģionālā centra direktore Gunta Kraģe, LU simtgades projekta vadītāja Indra Trofimoviča un Jēkabpils pilsētas Domes pārstāvji. Ar zinātniskajiem lasījumiem par nozīmīgiem pētījumiem mūsdienu telpā piedalīsies LU Jēkabpils filiāles absolventi un LU mācībspēki, kā arī Jēkabpils izglītības, kultūras un mākslas jomas profesionāļi.

Izstādes atklāšanas programma būs daudzpusīga un ieinteresēs visus dalībniekus. Ar zinātnisko lasījumu par J.K.Broces devumu Latvijas novadpētniecībā uzstāsies LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocare. Vēl atklāšanā uzstāsies LU Akadēmiskās bibliotēkas izpilddirektors Valdis Mazulis ar lasījumu “J.K.Broces Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcijas digitalizācija”, Jēkabpils pilsētas bibliotēkas direktore Renāte Lenša ar lasījumu “Valsts. Sabiedrība. Bibliotēka.”, Jēkabpils laikraksta “Brīvā Daugava” galvenais redaktors, pētnieks Jānis Apīnis ar lasījumu “Ieskats dzimtas un radurakstu pētniecībā.”, kā arī māksliniece Daiga Kalniņa ar zinātnisko lasījumu “Pasta iela stāstos, nostāstos un pastāstos.”

LU Akadēmiskā bibliotēka veic nozīmīgu darbu kolekcijas popularizēšanā, jo J.K. Broces Baltijai veltīto zīmējumu un aprakstu kolekcijas unikalitāte ir daudzpusīgās un visaptverošās vēsturiskās liecības, kurās ar lielu precizitāti attēloti apdzīvoto vietu skati, pilsētu un lauku iedzīvotāji, dažādas tehniskās ierīces, ģerboņi, zīmogi un monētas.

Ar izstādi jau bijusi iespēja iepazīties daudzās valstīs – Igaunijā, Polijā, Somijā, Austrijā, Vācijā, Rumānijā, Krievijā, Ukrainā, Lietuvā, Čehijā, Ungārijā, Baltkrievijā, Gruzijā un Izraēlā. LU simtgadē ar izstādi varēs iepazīties arī Latvijā.

LU Akadēmiskā bibliotēkas direktore Venta Kocere stāsta: “LU Akadēmiskā bibliotēka (“Bibliotheca Rigensis”) ir viena no vecākajām bibliotēkām Eiropā. Tā radusies pirms 495 gadiem reformācijas kustības laikā. Daudzi zīmētie objekti un dokumenti laika gaitā gājuši bojā vai pazuduši, un ziņas par tiem saglabājušās vienīgi J.K.Broces kolekcijā – 10 lielformāta sējumos “Sammlung verschiedener Lieflandischer Monumente...”, kuru 3130 lappušu tušas zīmējumos, akvareļos, aprakstos un dokumentos ar lielu rūpību un precizitāti fiksēta Latvijas un Igaunijas vēsture. LU Akadēmiskajā bibliotēkā ir izveidots kolekcijas digitālais arhīvs ar augstas kvalitātes elektroniskajiem attēliem, restaurēti bojātie sējumi un izveidota attēlu tiešsaistes datu bāze. 2017. gadā J.K.Broces kolekcija tika iekļauta UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā.”

Katrā LU filiāles pilsētā - Jēkabpilī, Kuldīgā, Cēsīs, Bauskā, Alūksnē, Madonā, Ventspilī un Tukumā – no 16. aprīļa līdz 20. decembrim, izstāde katrā vietā būs skatāma aptuveni mēnesi, lai novadu iedzīvotāji varētu iepazīties ar vēsturiskajām liecībām, kuras J.K. Broce ir atstājis savos zīmējumos un aprakstos, kas ir kultūrvēsturiska vērtība kā Latvijas, tā Eiropas mērogā.

LU Jēkabpils filiāles direktore Lolita Kostjukova stāsta:Esmu priecīga un lepna, ka Jēkabpilī ikvienam būs iespēja apskatīt ceļojojošo izstādi, ar apbrīnas pilnu novērtējumu  iepazīt ievērojamā pedagoga, vēstures pētnieka un novadpētnieka Johana Kristofa Broces Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekciju. Pateicos Latvijas Universitātes Akadēmiskajai bibliotēkai, Jēkabpils Kultūras pārvaldei un Jēkabpils pilsētas Bibliotēkai par ieguldījumu un sadarbību bagātīgas novadpētniecības un sabiedrības vērtības darīt pieejamas Jēkabpilī, vienlaikus aktivizējot sabiedrības iesaistīšanos vēsturisko procesu apzināšanā un jauno pētnieku pētījumus padarot sabiedrībai vēl pieejamākus. Laipni lūdzam apmeklēt izstādi un klausīties zinātniskos lasījumus izstādes atklāšanas dienā, 16. aprīlī! Lai izcilās personības mūs iedvesmo intelektuālās telpas paplašināšanā!”

Nākamais LU simtgades pasākums, izstādes “Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” atklāšana un zinātniskie lasījumi plānoti 9. maijā Kuldīgā.

Dalīties