25. martā plkst. 15.00 Latvijas Okupācijas muzejā (Raiņa bulv. 7) notiks sarīkojums, kurā tiks pirmpublicēta 1949. gada 25. marta padomju deportāciju fotogrāfija. To zinātniskās ekspedīcijas ietvaros 2018. gada 25. jūlijā atrada LU Sociālo zinātņu fakultātes komunikācijas zinātnes doktorants Oskars Gruziņš, veicot pētījumu Marijas Sklodovskas-Kirī mācību inovatīvajā projektā “Karā dzimušie bērni – pagātne, tagadne un nākotne” (“Children Born of War – Past, Present and Future”, CHIBOW).

Fotogrāfijā redzama Ventspils dzelzceļa stacija 1949. gada 25. martā pirms vilciena ar represētājiem cilvēkiem atiešanas uz Sibīriju. Šī ir ceturtā līdz šim zināmā Latvijas iedzīvotāju otrās padomju deportācijas fotogrāfija. Fotogrāfijas īpašniece Virgīnija Krebs to dāvināja Latvijas Okupācijas muzejam.

Pētot fotogrāfijā redzamo cilvēku likteņus, Latvijas Okupācijas muzejs noskaidrojis: “Uz vagonu fona redzama Kroju ģimene – vecāki Marta un Vilis, kā arī viņu meitas Valija un Maiga. Trešā meita Rasma tika ievietota citā vagonā, jo paņemta no Ventspils pilsētas. Ceturtā meita Olga ar divgadīgo meitiņu Virgīniju bija vienīgās no ģimenes, kuras netika izsūtītas un palika Latvijā. Kroju ģimeni deportēja uz Omskas apgabala, Šerbakuļas rajonu, Borisovskas ciemu un no izsūtījuma atbrīvoja tikai 1958. gadā. Vecākiem Martai un Vilim bija aizliegts atgriezties Latvijā, un viņi mira Sibīrijā, meitas atgriezās Latvijā. Ģimene fotogrāfiju meitai un māsai Olgai atsūtīja 1950. gadu sākumā. Okupācijas muzejam savukārt to aizvadītajā gadā dāvināja Virgīnija Krebs. Savās viņa stāstīja, ka mamma par izsūtītajiem vecākiem un māsām runājusi nelabprāt. Tikai pieaugušā vecumā Virgīnija mazpamazām uzzinājusi, ka radinieki ir izsūtījumā un kādēļ tā ir noticis. Arī pēc tam, kad mātes māsas atgriezušās Latvijā, kontaktēšanās nebija viegla, jo atšķirtībā pavadītie gadi darījuši savu.”

Projekta “Karā dzimušie bērni – pagātne, tagadne un nākotne” koordinators ir Birmingemas Universitāte (Apvienotā Karaliste), dalībnieki – Leipcigas Universitāte (Vācija), Augsburgas Universitāte (Vācija), Ruānas Universitāte (Francija), Latvijas Universitāte, Silēzijas Universitāte Katovicē (Polija), Klaipēdas Universitāte (Lietuva), Greifsvaldes Universitāte (Vācija), Ūsti pie Labas Universitāte (Čehija), Ludviga Bolcmana Kara seku pētniecības institūts (Austrija), Dienvidnīderlandes Psihotraumu centrs (Nīderlande) un Utrehtas Universitāte (Nīderlande). Projekta partnerorganizācijas – GESIS Leibnica Sociālo zinātņu institūts (Vācija), ICON institūts (Vācija), teātra mākslas studija “Interperform” (Vācija), Miera un attīstības veicināšanas organizācija (Uganda), BBC (Apvienotā Karaliste) un Krievijas Valsts Humanitārā Universitāte (Krievija). Projekts “Karā dzimušie bērni – pagātne, tagadne un nākotne” iekļaujas ES ietvarprogrammā “Horizon 2020”.

Dalīties