18. martā LU Humanitāro zinātņu fakultātē notiks 55. Artura Ozola dienas konference. Tās temats — "Valodas normas, to kodificēšana un iedzīvināšana". Aicinām visus interesentus!

Baltu valodu normēšanas aktualitātēs Latvijā un Lietuvā dalīsies zinātnieki no vairākām universitātēm (Viļņas, Latvijas, Stokholmas) un citām institūcijām (Latviešu valodas institūta, Lietuviešu valodas institūta, LU Sociālo un politisko pētījumu institūta, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras). Ceram uz rosinošām diskusijām.

Konferencē tiks pieminēts fakts, ka šogad aprit 140 gadu, kopš iznākusi pirmā latviešu autora veidotā gramatika, kas bija noteicošā līdz pat valodnieku Kārļa Mīlenbaha un Jāņa Endzelīna izstrādēm 20. gs. sākumā — 1879. un 1880. gadā dienas gaismu ierauga jurista Stērstu Andreja „Etimoloģija“ un „Sintaksa un ortografija“.

Kādi gramatikas un citi dzimtās valodas kopšanas jautājumi valodniekus un valodas entuziastus nodarbina mūsdienās, ar ko sastopas praktiķi valodas normu meklējumos, kā kas tiek atdzīvināts un iedzīvināts, kā notiek valodas normu kodificēšana? Ieskaties programmā un nāc!  

Konferences programma

Dalīties