Latvijas Universitātes Muzeja Ģeoloģijas kolekcijā atrodami naftas paraugi, kuri iegūti no Adzes dziļurbuma un no Bernātu struktūras Latvijā. Šos paraugus LUM Ģeoloģijas krājumam savulaik dāvinājušas ģeoloģes Angelīna Zabele un Nora Viļčinska.

Nafta ir derīgais izraktenis, kurš veidojas no augu un dzīvnieku atliekām, kas nogulsnējušās dažādos jūras baseinos. No naftas tiek izgatavota ne vien degviela, bet arī dažādi skaistumkopšanas līdzekļi, piemēram, roku krēmi.

Nafta atrodama vien Latvijas teritorijas rietumdaļā kembrija, ordovika un silūra slāņkopās. Latvijas teritorijā nafta pirmo reizi tika atrasta 1963. gadā, kad tika veikts ģeoloģiskais dziļurbums Adzē Kuldīgas novada Gudenieku pagastā. Adzē atrastā nafta ir tā saucamā parafīna tipa nafta.

Savukārt, tagadējā Bernātu dabas parkā 1986. – 1987., 1990. un 1992. gadā, Krievijas institūta “Specgeofizika” izpētes ietvaros, tika ierīkoti un izpētīti četri naftas urbumi. Šeit nafta tika konstatēta augšējā ordovika kaļķakmeņu iegulās, tā saucamajās naftas struktūrās. Šobrīd Bernātos esošie urbumi ir slēgti.  

Naftas paraugus drīzumā būs iespējams apskatīt Latvijas Universitātes Muzeja Ģeoloģijas ekspozīcijā “Latvijas ģeoloģiskais griezums” Kronvalda bulvārī 4.

Dalīties