Piektdien, 8. martā, norisinājās Latvijas 43. skolēnu Rīgas reģiona zinātniskā konference, kurā skolēni aizstāvēja savus zinātniski pētnieciskos darbus (ZPD). Skolēnu darbus un prezentācijas vērtēja komisija, kuras sastāvā bija LU mācībspēki, doktoranti, kā arī nozaru eksperti un speciālisti.

Visas dienas garumā skolēni piedalījās ZPD konferencē dažādās LU fakultātēs, tai skaitā arī Akadēmiskā centra Zinātņu mājā Torņkalnā. Darbi tika prezentēti sešās dažādās nozarēs:

  • Dabaszinātnēs;
  • Inženierzinātnēs un tehnoloģijās;
  • Medicīnā un veselības zinātnēs;
  • Lauksaimniecības, meža un veterinārajās zinātnēs;
  • Sociālajās zinātnēs;
  • Humanitārajās un mākslas zinātnēs.

Pēc recenzentu vērtējuma uz Rīgas reģiona klātienes konferenci tika izvirzīti 378 darbi, no kuriem lielākā daļa tika pārstāvēti dabaszinātņu nozaru grupā, kurā ietilpst ķīmijas, fizikas, matemātikas, bioloģijas, datorzinātņu, zemes zinātņu un ar to saistītās vides zinātnes. Visvairāk pirmās pakāpes tika piešķirtas humanitāro zinātņu grupā (15 pirmās pakāpes), kurā tika pārstāvēti 77 zinātniski pētnieciskie darbi. 

Šogad pirmo reizi bija pārstāvēta arī lauksaimniecības un veterinārmedicīnas nozaru grupa, kurā tika iesniegti 6 darbi. Veterinārmedicīnas darbus recenzēja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes docētāji, lauksaimniecības darbus – Latvijas Universitāte ķīmijas, bioloģijas un vides zinātņu speciālisti. Lauksaimniecības darbi ieguva divas otrās pakāpes un 3 trešās pakāpes.

Šī gada ZPD Reģionālā konference būtiski atšķīrās no iepriekš aizvadītajām, jo pasākuma centrā bija jaunatklātā LU Zinātņu māja, kurā tika aizvadīta lielākā konferences daļa. Topošie pētnieki un zinātnieki kopā ar docētājiem un skolotājiem iepazina jaunās ēkas telpas, izmantoja pieejamās jaunās tehnoloģijas un pavadīja laiku zinātniski pētnieciskā vidē. “Skolēni ir priecīgi redzēt un iepazīt jauno māju,” pasākumu norisi komentēja Mairita Krūka-Zalcmane, LU Studiju departamenta vecākā eksperte. Eksperte norāda, ka konferences dalībnieki ir manāmi cītīgi strādājuši un godam piedalījušies ikgadējā konferencē.

Konferences nobeigumā LU prorektors eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomā prof. Valdis Segliņš konferences veiksmīgākajiem dalībniekiem pasniedza balvas un parakstīja diplomus, vēlot turpmāko veiksmi mācībās un studijās.

Skolēnu darbi, kuri recenzijas un prezentācijas vērtējumu kopsummā saņem vismaz 80 punktus, tiek izvirzīti uz 3. posmu - valsts ZPD konferenci.

Dalīties