Emeritētā profesore, Dr. phil. Skaidrīte Lasmane. Foto: Toms Grīnbergs

Emeritētā profesore Skaidrīte Lasmane uzskatāma par vienu no ētikas un komunikācijas ētikas pētījumu virziena un šo tēmu iekļaušanas universitātes curriculum iedibinātājiem un celmlaužiem Latvijā.

Spēcīgas ētikas pētījumu skolas izveide Latvijas Universitātē (LU) ir viņas vairāku gadu desmitu darba rezultāts, kuram ir būtiska loma ne tikai sociālo un humanitāro zinātņu akadēmiskajā vidē, bet arī Latvijas demokrātiskās sabiedrības veidošanā un tai atbilstīgu vērtību iedibināšanā pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas. Nenoliedzami, emeritētā profesore Skaidrīte Lasmane ir ētikas jomas pētījumu līdere un autoratīvākā eksperte Latvijā. Tikai  viņas intelekta, enerģijas un neatlaidības dēļ ētikas un komunikācijas ētikas jautājumi patstāvīgi ir gan Latvijas zinātnes, gan mediju un kultūras dzīves dienaskārtībā.

Profesore Skaidrīte Lasmane vairāk nekā 50 gadus ir docējusi studiju kursus ētikā, komunikācijas ētikā, kultūras teorijā un filozofijā, lasījusi lekcijas par akadēmisko ētiku, pētījumu metodoloģiju un citiem jautājumiem LU Vēstures un filozofijas fakultātē un Sociālo zinātņu fakultātē. Ētikai veltītie studiju kursi ir pasniegti arī universitātes citu fakultāšu studentiem. Tādējādi viņas intelektuālais pienesums, akadēmiskā stāja un kritiskās domāšanas ierosmes ir ietekmējušas ļoti lielu skaitu LU visa līmeņa programmu absolventu un studentu.

Skaidrīte Lasmane ir autore daudziem nozīmīgiem pētījumiem ētikā un filozofijā - zinātniskajai monogrāfijai “Rietumeiropas ētika no Sokrāta līdz postmodernismam”, “20. gadsimta ētikas pavērsieni” un “Komunikācijas ētika”. Kopā ar kolēģiem Augustu Miltu un Andri Rubeni tapusi mācībgrāmata “Ētika” (1989. Tāpat studiju darbā plaši tiek izmantota profesores veidotā mācībgrāmata “Rietumeiropas morāles filozofija” (2006). Skaidrīte Lasmane ir arī vairāku kolektīvo monogrāfiju un rakstu krājumu zinātniskā redaktore.

Skaidrītes Lasmanes paveiktajam ir paliekoša vērtība un nozīme Latvijas akadēmiskajā vidē. Savukārt viņas – skolotājas – darbs ir iemūžināts viņas darba turpinātājos – LU absolventos un LU un citu augstskolu jaunākās paaudzes mācībspēkos un pētniekos.

Sirsnīgi sveicam profesori S. Lasmani apaļajā gadu jubilejā! 

Dalīties

Saistītais saturs

LNB aplūkojama emeritētajai profesorei Skaidrītei Lasmanei veltīta izstāde
20.03.2019.

LNB aplūkojama emeritētajai profesorei Skaidrītei Lasmanei veltīta izstāde