Fotogrāfijā LU rektors I. Muižnieks, LFF prezidents K. Gorkšs un LFF ģenerāldirektors E. Pukinsks. Foto: LU Komunikācijas un inovāciju departaments.

Latvijas Universitāte (LU) uzsākusi sadarbību ar Latvijas Futbola federāciju (LFF) studiju programmu izstrādē, duālās karjeras attīstībā, kā arī zinātniski pētnieciskajā darbībā un sporta infrastruktūras attīstībā.  

LU ir izstrādājusi trīs jaunas studiju programmas sporta nozarē:

1. Pirmā līmeņa augstākās izglītības studiju programmu “Sporta treneris”;

Tā veidota ciešā sadarbībā ar LFF un prezidenta Kaspara Gorkša ieteikumiem, kas pamatojas uz FIFA un UEFA sporta treneru izglītības vadlīnijām. Studiju programmas “Sporta treneris” mērķis ir nodrošināt iespēju studentiem iegūt sporta trenera darbam nepieciešamās zināšanas, prasmes, kompetenci sportā ar sporta trenera kvalifikāciju atbilstoši nacionālā un starptautiskā mērogā izvirzītām profesionālās kompetences prasībām.

Šai studiju programmai Universitāte redz lielu perspektīvu, jo LU būs iespēja šo studiju programmu realizēt arī Latvijas reģionos, kuros atrodas astoņas LU filiāles. Studiju programmas realizēšanā atbalstu paudušas arī vairākas pašvaldības, jo tā būs lieliska iespēja reģionos esošajiem treneriem pilnveidot sevi un sagatavot jaunus trenerus.

2. Akadēmisko maģistra studiju programmu “Sporta zinātne”;

3. Akadēmisko bakalaura studiju programmu “Sports, tehnoloģijas un sabiedrības veselība” iekļaušanu “Izglītības, pedagoģijas un sporta” studiju virzienā.

LFF augstu novērtē LU darbību, kas saistīta ar sportistu duālās karjeras attīstību. Universitāte pastāvīgi ir izveidojusi sportistu duālās karjeras modeli, kurš jau vairāk nekā sešus gadus veiksmīgi darbojas un piesaista studijām LU arvien vairāk augsta līmeņa sportistus, kuri ir arī olimpisko sporta veidu Latvijas nacionālās izlases dalībnieki vai kandidāti.

Vidēji gadā LU uzņem līdz 50 duālās karjeras studentus. Arī Latvijas futbola izlases sportistiem ir jāveicina vēlme paralēli aktīvā profesionālā sportista karjerai izvēlēties studijas.  Arī Latvijas Futbola federācijas prezidents Kaspars Gorkšs ir atjaunojis studijas LU Juridiskajā fakultātē.  

Sadarbība ar LFF notiks arī zinātniski pētnieciskajā darbībā. LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē ir plānots veikt pētījumu par futbola pasākumu ekonomisko ietekmi reģionos un novērtēt ekonomisko aktivitāti.

LU ir veiksmīga sadarbība ar futbola klubu “ Metta”, kura spējusi izveidot modeli un paraugu, kā caur futbolu tiek popularizēta izglītība. Tas noteikti ir pozitīvi vērtējams modelis, bet lai varētu veiksmīgāk attīstīties ir jāatzīst, ka Rīgā ir nepietiekams iespējas bērniem nodarboties ar futbolu slēgtos futbola laukumos ziemas laikā. “Esmu priecīgs, ka tiek izvērtēta iespēja LU Akadēmiskā centra Torņkalnā teritorijā uzbūvēt slēgto piepūšamo futbola laukumu,” atzinību pauda K. Gorkšs. Arī LU rektors profesors Indriķis Muižnieks piekrīt, ka tā ir lieliska iniciatīva no LFF puses.

Dalīties