Lekciju cikla patrons Roberts Blumbergs, Indianas Universitātes Blūmingtonā izcilības profesors Roberts Goldstouns un LU DF Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas vadītājs profesors Jurģis Šķilters.

Latvijas Universitātē notikušajā 13. Starptautiskajā kognitīvo zinātņu, loģikas un komunikācijas simpozijā, 8. decembrī, tika uzsākts visā Baltijā un Austrumeiropā unikāls izcilības lekciju cikls kognitīvajās zinātnēs. Lekciju cikla patrons, finansētājs un idejas līdzautors ir Roberts Blumbergs, Latvijas goda konsuls Ilinoisā, ASV. Pirmo šī cikla lekciju nolasīja Indianas Universitātes Blūmingtonā izcilības profesors Roberts Goldstouns.

Roberta Blumberga izcilības lekciju kognitīvajās zinātnēs mērķis ir ik gadu uz Latviju aicināt nozīmīgākos starpdisciplināri strādājošos pētniekus un izteikt atzinību izciliem nozares profesionāļiem no visas pasaules. Roberts Goldstouns, pirmais Roberts Blumbergs izcilības lekciju cikla lektors, ir Indianas Universitātes Blūmingtonā izcilības profesors (Chancellor's Professor & Distinguished Professor at the Department of Psychological and Brain Science), ASV mākslu un zinātņu akadēmijas loceklis un viens no nozīmīgākajiem ASV zinātniekiem. Viņš ir veicis fundamentālu un vairākas nozares pārveidojošu pētniecību uztveres un konceptu un kategorizācijas jomās. Viņš arī veicis būtisku pienesumu datormodelēšanas pētniecībā cilvēka uztveres un kognitīvo procesu gadījumā, neirālo tīklu pētniecībā, kā arī kopienas līmeņa problēmrisinājumos.  Lekcijā prof. Goldstouns pamatoja jaudīgu datormodelēšanas sistēmu zināšanu sakārošanai. Modelim raksturīgi trīs pamatprincipi: 1) zināšanu saistījums ar uztveres principiem, 2) sistēmas eksperimentāla testēšana un eksperimentāli sistēmas uzlabojumi un 3) kognitīvi pamatoti simulēšanas principi. Lekcijas gaitā tika demonstrēts, kā šāda sistēma veiksmīgi atpazīst un apstrādā telpiskas attiecības. Pētījumam, uz kuru balstījās lekcija, ir būtiska nozīme mākslīgā intelekta pētniecības attīstībā.

Dalīties