Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē no 6. līdz 8. decembrim sadarbībā ar Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti notiks Latvijas valsts simtgadei veltītā konferenču cikla “Valsts pirms valsts” ceturtā zinātniskā konference “Valsts valstī. Latvija – Krievijas impērijas provinces 19. gadsimtā”.

Eiropas emancipācijas, modernizācijas un nacionālisma gadsimts Latvijas kultūrtelpā. Konferencē tiks aplūkotas Latvijas vēstures norises 19. gadsimtā, kad tā bija Krievijas impērijas politiskā un administratīvā pakļautībā kā impērijas rietumu provinces: Latvija kā Krievijas ekonomikas centrs. Latvijas, jo īpaši Rīgas (bet ne tikai – arī Daugavpils, Jelgava, Liepāja) straujā ekonomiskā izaugsme un kā tā ietekmē situāciju Latvijā – gan pilsētās, gan laukos, gan nacionālās atmodas procesus. Konferencē diskutēs par:
  • lauku tradicionālās vides evolūciju l9. gadsimtā – lauksaimniecības modernizāciju, izmaiņām sociālajā struktūrā, muižniecības adaptācijas jaunajiem apstākļiem, latviešu lomas pieaugumu – gan ekonomiskā, gan administratīvā. Krievijas impērijas Baltijas provinču atšķirīgais pārvaldības modelis – “Baltijas autonomija”;
  • svešo savējo, respektīvi, – vācbaltiešu – dimensiju Latvijas un latviešu vēsturē;
  • izglītības reformas un nacionālās inteliģences dzimšanu; nacionālās atmodas specifiku pa reģioniem; jaunlatviešiem.
Konferencē bez īpašas pieteikšanās aicināts piedalīties ikviens interesents. Pieejama konferences programma.

Dalīties