Mārcis Auziņš IV Pasaules latviešu zinātnieku kongresā. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments.

Biedrība “Latvijas Formula 2050” sadarbībā ar Pārresoru koordinācijas centru rīko konferenci “Šīsdienas izvēles nākotnes mērķu sasniegšanā: NAP kā pilsoniskās līdzdalības un ilgtspējas stratēģija”, kas notiks 7. decembrī plkst. 12.30 Latvijas Universitātes bibliotēkā (Kalpaka bulvāris 4).

Komentējot temata nozīmīgumu biedrības “Latvijas Formula 2050” Latvijas Universitātes profesors, valdes priekšsēdētājs Mārcis Auziņš norāda: “Konferencē ir paredzēts aktualizēt 4. oktobra ziņojumā Nacionālās attīstītības padomei iekļauto Pārresoru koordinācijas centra un Ministru prezidenta biroja iezīmēto mērķi – Nacionālajam attīstības plānam (NAP, 2021–2027) ir jāveicina “cilvēka un valsts prioritāšu simbioze” un jānodrošina plāna “mērķu un uzstādījumu konverģence ar cilvēka un valsts prioritātēm un attīstības rezultatīvajiem rādītājiem." Mūsuprāt, šāda publiska diskusija ar dažādu nozaru viedokļu līderu piedalīšanos, ļauj mazināt riskus, ka Nacionālās attīstības plāns pārāk daudz fokusējas uz šā brīža izaicinājumiem un kļūst vairāk par instrumentu valsts pārvaldes institūciju budžeta taktiskai pārdalei, nevis par valsts attīstības virzītāju. Palielinot sabiedrības iesaisti NAP veidošanā un stimulējot simbiozes veidošanos starp indivīdu, sabiedrību kopumā un politikas veidotājiem, izdosies panākt lielāku sabiedrības iesaisti ne tikai plāna prioritāšu un uzdevumu formulēšanā, bet, kas ir vēl svarīgāk, arī plāna īstenošanā nākošajos gados pēc tā pieņemšanas. Pasākuma ievadā tā dalībniekus uzrunās Latvijas Universitātes rektors, profesors Indriķis Muižnieks, pirmajā daļā prezentācijas sniegs Pēteris Vilks, Pārresoru koordinācijas centra vadītājs, Gundars Bērziņš, Latvijas Universitātes profesors, Juris Binde, „Latvijas Mobilais Telefons” prezidents, Tālis Juhna, Rīgas Tehniskās universitātes zinātņu prorektors, Toms Baumanis, Rīgas Stradiņa universitātes Administrācijas un attīstības prorektors. Konferences otrajā daļā ekspertu diskusijā ir aicināti piedalīties akadēmisko un zinātniski pētniecisko institūtu vadītāji, nozaru ministriju atbildīgās amatpersonas, uzņēmēji, ekonomikas un finanšu eksperti, nevalstisko organizāciju pārstāvji, doktoranti un studenti. Viņu vidū Egils Levits, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis, Ieva Tetere, AS “SEB banka” valdes priekšsēdētāja, Laimdota Straujuma, bijusī ministru prezidente, Andrejs Vasiļjevs, SIA “Tilde” valdes priekšsēdētājs, Andris Ambainis, Latvijas Universitātes profesors, Irēna Kokina, Daugavpils Universitātes rektore, Edmunds Beļskis, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Ivars Ijabs, Latvijas Universitātes asociētais profesors, Valters Ščerbinskis, Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors, Ģirts Rungainis, „Prudentia” partneris, Jānis Grabis, Rīgas Tehniskās universitātes profesors, Andris Razāns, Ārlietu ministrijas Plānošanas grupas vadītājs, Reinis Bērziņš, “Altum” valdes priekšsēdētājs. Konferencē ir aicināti piedalīties plašsaziņas līdzekļu pārstāvji. Konferenci būs iespējams vērot tiešsaistē LMT Straume.

Dalīties