LU Bioloģijas fakultātes pētnieki Anna Ramata-Stunda un Mārtiņš Borodušķis sarunājas ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieku Jirki Katainenu (Jyrki Katainen). Foto: Lukasz Kobus.

Nedēļas nogalē Beļģijas galvaspilsētā Briselē aizvadīta Eiropas līmeņa biznesa un pētniecības izstāde “Europe Works” ("Eiropa strādā"), kurā Latviju pārstāvēja tikai Latvijas Universitātes (LU) zinātnieki.

Eiropas Investīciju bankas (EIB) organizētajā pasākumā LU pētnieki prezentēja Universitātes sasniegumus zinātnē un zinātnieku sadarbību ar industriju. Pateicoties Eiropas Stratēģisko investīciju fondam jeb tā sauktajam Junkera plānam, Torņakalnā top pētniecības, tehnoloģiju un studiju centrs - LU Akadēmiskais centrs. Šis ir viens no nozīmīgākajiem projektiem, kas līdz šim ir saņēmis aizdevumu no šīs programmas. Ilgtermiņa aizdevums sedz 35% no projekta izmaksām un apliecina LU Akadēmiskā centra būtisko nozīmi kā globālās ekonomikas attīstībā, tā Eiropas cilvēku labklājības veicināšanā. “EIB speciālisti palīdz izstrādāt priekšizpētes projektu jeb principā biznesa plānu, kā Akadēmiskajam centram vislabāk būtu strādāt. Jo šī būs privātā-publiskā partnerība, kas iekļaus gan tehnoloģiju pārneses centrus, gan veselības poliklīniku, gan sporta centru, gan studentu viesnīcas. Un tad, lai saprastu, kā to labāk uzturēt, kā tas būtu arī visērtāk pieejams industrijai, EIB eksperti mums palīdz izstrādāt šo projektu,” intervijā Latvijas Radio norādīja Mārtiņš Borodušķis, LU Komunikācijas un inovāciju departamenta vecākais eksperts un LU Bioloģijas fakultātes pētnieks. LU zinātnieku sadarbība ar industriju notiek dažādās jomās un veidos, pētījumus realizējot kādai no LU zinātnes struktūrvienībām. Piemēram, LU Bioloģijas fakultātes pētniece Anna Ramata-Stunda izklāstīja sadarbību biomedicīnas un biotehnoloģiju jomā. Speciāliste izcēla veiksmīgu zinātnieku un industrijas sadarbības piemēru - ar dabīgās un ekoloģiskās kosmētikas uzņēmumu ”Madara Cosmetics”. “Tādēļ arī mēs šeit demonstrējam pamatprincipus pētījumiem uz ādas šūnām. Mēs testējām kosmētikas sastāvdaļas un kosmētikas produktus, kur mēs esam devuši ļoti lielu datu apjomu par produktu efektivitāti, ko šis uzņēmums ļoti prasmīgi izmanto, lai radītu efektīvus produktus un lai komunicētu par to, ka viņi ir labi un efektīvi sabiedrībai un saviem pircējiem,” Latvijas Radio pauda LU pētniece Anna Ramata-Stunda. Dažādu kosmētikas vielu iedarbības pētījumi ražotājiem patlaban ir aktuāli, jo jau 2013. gadā Eiropas Savienība aizliedza jebkādus testus ar dzīvniekiem. Pēc pētnieces teiktā, vienīgais veids, kā paātrināt pilnīgi jaunu produktu izstrādi, ir veikt šos testus uz šūnām un audiem. Izstādē piedalījās ļoti dažādi projekti - iecere atjaunot senu maizes cepšanas tradīciju, vairākkārt lietojama un pārstrādājama alternatīva plastmasas maisiņiem, inovatīva metode agrīnai osteoporozes diagnosticēšanai, vieglas un izturīgas šinas pacientiem ar kaulu lūzumiem un citi projekti. LU pētnieki kopā ar citiem izstādes dalībniekiem pierādīja, ka Eiropa un tās talantīgie cilvēki tiešām spēj uzlabot pasauli. Vairāk informācijas par izstādi pieejama šeit.

Dalīties