Šonedēļ, 12. un 13. oktobrī, ar divu dienu starptautisku izstādi Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā noslēgsies Latvijas simtgades izgudrojumu izstāžu festivāls "MINOX 2018". Pasākums notiek jau septīto reizi, un tajā piedalās gan pieredzējuši pētnieki un zinātnieki, gan jaunieši un skolēni, gan arī uzņēmumi un jebkurš iedzīvotājs ar radošiem tehniskiem risinājumiem.

Izstāžu cikla mērķis ir popularizēt izgudrotājdarbību, kā arī veicināt izgudrojumu izmantošanu tautsaimniecībā. Līdz šim notikušas jau četras reģionālās izstādes - MINOX Kurzeme, MINOX Latgale, MINOX Vidzeme un MINOX Zemgale -, bet noslēdzošā starptautiskā izgudrojumu un inovāciju izstāde MINOX 2018 Rīga notiks 12. un 13. oktobrī. Pasākuma programma pieejama šeit. Izstādē piedalīsies arī LU pārstāvji:
  • LU Datorikas fakultāte "Mobilā lietotne cilvēku mudināšanai nodarboties ar sporta aktivitātēm Fit4Gift" (Dmitrijs Voronovs, Ilona Dubra, Daniils Vladimirovs, Edvards Jānis Rečickis)
  • LU un Rīgas Tehniskā universitāte "Portatīva ierīce ādas vēža agrīnai bezkontakta diagnostikai" (Ilona Kuzmina, Aleksejs Ļihačovs, Dmitrijs Bļizņuks)
  • LU Cietvielu fizikas institūts "Elastīgs divslāņu speciālas formas bruģa elementu ceļa segums no gumijas granulām" (Rimis Vaitkus, Vladimirs Ņemcevs, Jānis Kleperis, Pēteris Lesničenoks, Elmārs Baltiņš)
  • LU Cietvielu fizikas institūts "Tiešas darbības okeāna viļņu ģenerators" (Rimis Vaitkus, Jānis Kleperis, Valdis Ņemcevs, Elmārs Baltiņš, Chien-Heng Chou, Aleksas Alfonsas Pašilis, Nerijus Blažauskas)
“Izstāde ir īpaša, jo piedalīties var ikvienas tehnikas vai dabaszinātņu nozares pārstāvji. Arī humanitāro vai sociālo zinātņu pārstāvji var prezentēt jauninājumus. Izgudrojumi rodas visās jomās, sākot no bioloģijas un mehānikas līdz informācijas tehnoloģijām, mākslīgajam intelektam un valodu apmācības metodēm”, atgādina Elmārs Baltiņš, viens no izstādes organizatoriem.  MINOX izstādē piedalīsies dažādi izgudrotāji neatkarīgi no stāvokļa sabiedrībā un nodarbošanās - tātad ne tikai zinātnieki vai uzņēmēji, bet arī mazdēli un mazmeitas ar savām vecmāmiņām un vectētiņiem, studenti, profesori, mammas un tēti, kuri var lepoties ar interesantiem izgudrojumiem. Pēc reģionālo izstāžu dalībnieku piedāvāto izgudrojumu veiksmīgas izvērtēšanas un apbalvošanas, visi izgudrojumu autori ar saviem projektiem piedalās lielajā, starptautiskajā izgudrojumu izstādē Rīgā. Žūrijas komisija, kuras dalībnieki būs reģionālo izstāžu deleģētie pārstāvji un starptautiskās izstādes piedāvātie žūrijas dalībnieki, izvērtēs izgudrojumu projektus un apbalvos divus autorus ar apmaksātu lidojumu uz starptautisku izgudrojumu-biznesa semināru Lielbritānijā, Kembridžā, izgudrojuma komercializācijas veicināšanai. Jāpiemin, ka starptautiskajai izstādei MINOX 2018 Rīgā savu dalību jau pieteikusi virkne ārvalstu pārstāvju no Bahreinas, Ēģiptes, Igaunijas, Krievijas, Lietuvas, Meksikas, Šrilankas, Taivānas, Vācijas ar izgudrojumiem dažādās nozarēs, tajā skaitā lauksaimniecībā un enerģētikā. Tomēr augstāk minētos apbalvojumus saņems tikai izgudrojumu autori no Latvijas.  Izstāžu ciklu rīko Latvijas Izgudrotāju biedrība, Biedrība “CONNECT Latvija” un Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar partneriem.

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijas Universitātē norisinās izgudrojumu izstādes "MINOX 2018" noslēgums
13.10.2018.

Latvijas Universitātē norisinās izgudrojumu izstādes "MINOX 2018" noslēgums