Zinātnieku nakts notiks visā Latvijā.

28. septembrī jau 13. reizi Latvijā notiks Eiropas Zinātnieku nakts. Latvijas Universitātes (LU) zinātnieki un pētnieki arī šogad apmeklētājiem atvērs savas laboratorijas un auditorijas, pierādot, cik interesanta ir zinātnieka profesija un zinātne kopumā.

Šogad zinātnes un pētniecības pasākumu tēma ir “Kultūras mantojums”. LU zinātnieki, kā ierasts, apmeklētājiem ļaus ieskatīties savā pētnieciskajā darbībā, stāstīs par saviem izpētes objektiem un rādīs dažādus interesantus eksperimentus, jo zinātne ir kultūras daļa. Zinātnieku naktī LU interesentiem piedāvās apmeklēt plaša spektra zinātnes stacijas. Apmeklētāji tajās varēs iesaistīties diskusijās, uzdot jautājumus zinātniekiem, piedalīties zinātniskos eksperimentos un uz brīdi izjust zinātnieka ikdienu. Pirmo gadu Zinātnieku naktī piedalīsies abas LU Ornitoloģijas stacijas Papē un Bērzciemā. Būs atvērta Baldones observatorija un Bioloģijas institūts Salaspilī, kur piedalīsies arī Liepājas Universitātes mākslas pētījumu laboratorijas jaunie zinātnieki. Savukārt Rīgā apmeklētājus gaidīs Dabas mājā, LU Bibliotēkā, Filozofijas un socioloģijas institūtā, Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē, Humanitāro zinātņu fakultātē, Atomfizikas un spektroskopijas institūtā un LU Botāniskajā dārzā. Latvijas Universitāte aicina bērnus, skolēnus un vecākus, jauniešus, studentus, seniorus un citus interesentus izmantot iespēju ielūkoties interesantajā un aizraujošajā zinātnieka dzīvē un no jauna atklāt lietas, bez kurām ikdienas dzīve šodien vairs nav iedomājama un kuras ir pieejamas, pateicoties zinātnes sasniegumiem un inovācijām. Iespējams, šajā naktī izdosies pat mazliet ielūkoties nākotnē, iepazīstoties ar jaunām tehnoloģiju idejām, kas ar zinātnieku palīdzību var ienākt mūsu sadzīvē. ZINĀTNIEKU NAKTS APMEKLĒTĀJU ANKETA  

LU zinātnes stacijas

Programma vēl tiks papildināta

 

Rīgā

Latvijas Universitātes Akadēmiskā bibliotēka
Rūpniecības iela 10 Ekspresizstāde no LU Akadēmiskās bibliotēkas Viduslaiku kolekcijas un  priekšlasījumi – Ineta Kivle “Melns uz balta rakstīts” stāstīs par grāmatām plauktos un cilvēku sirdīs, Aijas Taimiņas priekšlasījums “Aizslēgtās un slēdzamās grāmatas”  par viduslaiku mantojumu LU Akadēmiskajā bibliotēkā un to, kāpēc grāmatām ir slēdži un ķēdes.  
Latvijas Universitātes Bibliotēka
Kalpaka bulvāris 4 Bibliotēkā notiks izstādes un ekskursijas:
  • Kerkoviusa ēka un restaurētās telpas
  • Kurzemes literatūras un mākslas biedrība: vēstures ainas
  • Latvijas Vēstures institūta žurnāla vēsture
  • Materiāli no Latvijas Vēstures institūta etnogrāfisko materiālu krātuves
 
Filozofijas un socioloģijas institūts
Kalpaka bulvāris 4 Diskusiju kafejnīca, kurā Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieki (filozofi, sociologi un mutvārdu vēstures pētnieki) diskutēs par tādām tēmām kā dzīves jēgas un identitātes meklējumi un saglabāšana multikulturālā vidēkultūras relatīvisms, Rietumu civilizācijas un kultūras nākotne,  kā arī par politiskām un sabiedriskām aktualitātēm. Tiks demonstrētas filmas no institūta pētnieku savākto dzīvesstāstu kolekcijas. Dažādu ar filozofijas un intelektuālā mantojuma vēsturi un tās terminoloģiju saistītu vārdu minēšanas sacensības.  

LU Dabas māja 

Jelgavas iela 1
  • LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļa
Optometrijas nodaļa veidos demonstrējumus, kuros vizuāla informācija tiek pārveidota skaņā un otrādi. Būs iespēja fotografēties, izmēģinot sapludināt vairākus sejas attēlus vienā, pārliecinoties par savas vizuālās uztveres īpatnībām.
  • Bioloģijas fakultāte
Zoologu un citu biologu stāstījumi par bioloģijas aprīkojuma un ikdienas mainību laikam ejot. Iespēja gan redzēt, gan izmēģināt biologu izmantoto aprīkojumu – gan jaunāko, gan senāko. Būs arī iespēja salīdzināt bioloģijas studentu, pasniedzēju un pētnieku dzīvi kādreiz un tagad ar foto bagātinātos stāstījumos par biologu praksēm un piedzīvojumiem gan laboratorijā, gan lauka darbos.
  • Augu pētījumi Dabas mājas siltumnīcās
Klimata kontroles iespēju demonstrācija, Latvijas piekrastē sastopamie augi - smiltāju neļķe un krastmalas skābene. Demonstrējumi un uzdevumi: dažādu augu lapu pigmenti, to funkcijas fotosintēzē.
  • Ķīmiskās fizikas institūts
Apmeklētāji varēs iepazīt tehnoloģijas attīstību un pasaules zināšanu izaugsmi par onkoloģiskām saslimšanām; no pagājušā gadsimta līdz mūsdienām, kā arī vērot demonstrācijas.
  • Ķīmijas fakultāte
Degustācijas, diskusijas. Vēsturiskais  aspekts par kultūru un tradīcijām, par tradicionāliem un etniskiem ēdieniem, par pārtiku, uzturu un veselību, par jauno un funkcionālo pārtiku, par pārtikas produktu iegūšanas veidiem u.c.
  • Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Apmeklētājiem būs iespēja iejusties polārpētnieku ādā. Iespēja uzģērbt  pilnībā nokomplektētas pētnieku somas un gūt priekštatu par polārpētnieku bāzi uz ledājiem un pieledāja. Pētnieku stāsti un bilžu izstāde no  Islandes un Antarktīdas.  Skats no putna lidojuma uz Antarktikas ledājiem un pieledāja teritoriju. Iespēja uzzināt, kas ir ģeoradars, kā tas darbojas, kādi izskatās iegūtie dati un 3D ledāju modeļi. Demonstrējums – kā ledu var lēnām pārgriezt ar ģitāras stīgu - plastiskais ledus un spiedienkušana. Polārās ekspedīcijas “Islande-2018” rezultāti. Polārie pētījumi virtuālajā realitātē: Ekspedīcijas "Islande 2018" atspoguļojums 360' video. Augsnes nozīme cilvēku saimnieciskajai darbībai: Augsnes īpašību novērtēšana laboratorijā; augsnes slāņu iepazīšana. Dabas vēstures un ģeoloģisko procesu liecinieki - nogulumi, putekšņi un augu atliekas: Nogulumu testēšana, ezera un purva modelis, ezera aizaugšana, purva izaugšana (izplešanās). Veģetācijas izmaiņu modelis no leduslaikmeta līdz mūsdienām. Liecības no akmens laikmeta apmetnēm - kad un kā cilvēks sāka ietekmēt dabu? Latvijas derīgie izrakteņi mūsu dzīvē: Latvijas derīgos izkrateņu veidu atšķiršana. Savieto izrakteni ar produktu, ko no tā ražo. Iepazīsti Zemes dzīļu resursu veidošanās apstākļus. Eiropas stūrītis. Jauniešu mobilitāte Eiropā (H2020 projekts): Lekcija un materiāli par jauniešu mobilitāti.
  • Muzejs
Vairākas Muzeja krājuma kolekcijas varēs iepazīt interaktīvās aktivitātēs un vizualizācijās. Izpētīt īstu meteorītu un mēģināt to atšķirt no viltus meteorīta, iepazīt asteroīdus un no plkst. 21.00 pētīt Mēness virsmu teleskopā. Apskatīt izstādi “Latvijas Universitātes vārds Saules sistēmā", bet mikroskopos izpētīt iežu slīpējumu paraugu daudzveidību un cilvēku biežāk sastopamo slimību vēl nezināmās pazīmes. LU 99. dzimšanas dienā varēs sameklēt saturisko atbilstību fakultāšu simbolikai. Risinot dažādus uzdevumus, atbildes meklēt LU Muzeja speciālistu sagatavotajās prezentācijās.  
Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte
Zeļļu iela 25 Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē varēs apskatīt laboratorijas, Cietvielu fizikas institūtu, LU Starpnozaru inovāciju izglītības centru un A. Liepas Neklātienes matemātikas skolu, kā arī būs īpaši padomāts arī par bērniem – Prātnieku laboratorijā notiks lāzeru un hidraulikas spēles. Demonstrējumos varēs vērot struktūru veidošanos mainītos magnētiskos laukos, kā arī alvas kristālu audzēšanu ar elektrolīzes palīdzību.  
Humanitāro zinātņu fakultāte
Visvalža iela 4a HZF piedāvās literāri dramatiskas performances, kurās apmeklētāji varēs iejusties gan skatītāja lomā, gan piedalīties tajās kā dalībnieki. “Vinijs Pūks meklē ziemeļpolu” – izrādi latīņu valodā piedāvās docētāju un studentu trupa “Ludus Academicus” (401. telpa, 4. stāvs). Scenārija autore un režisore Ilze Rūmniece. Latvistikas docētāju un studentu izpildījumā mobilitātes mistērijas  latviešu dzejā:  ““Trubadūrs uz ēzeļa”,  “Motocikls”, “Kājāmgājējs un mūžība”  un citi ” (2. stāva foajē). Scenārija autore un režisore Ausma Cimdiņa.  
Atomfizikas un spektroskopijas institūts
Šķūņu iela 4 Apmeklētājiem iespējams uzzināt un izmēģināt, kas ir datorredze un attālinātā pulsa mērīšana, testēt ožas un redzes maņas, testēt mobilā telefona ekrāna izšķirtspēju un piedalīties citos aizraujošos eksperimentos.
Lekciju tēmas "Zinātne un zinātnieki", “Ko nozīmē būt zinātniekam”, “Kā kļūt par zinātnieku”.  
LU Botāniskais dārzs
Kandavas iela 2 Botāniskajā dārzā būs iespēja doties vēsturiskā ekskursijā “Augu mājām – 90” un iepazīt LU Botānisko dārzu no jauna rakursa, atklājot, kādas kultūrvēsturiskās vērtības paslēpušās dārza teritorijā – 90 gadu jubileju nosvinējušās Augu māju siltumnīcas, Pārdaugavas muižiņu laiku liecības un augi-vēstures liecinieki. Laboratorijā uzzini, kas ir sfagni un kāda ir to loma klimata regulēšanā - sfagnu šūnu iekrāsošana, ūdens filtrēšanas un augsnes erozijas eksperiments. Radošajās darbnīcās varēs izzināt barības vielu un ūdens pārvietošanās procesus ziedaugos, kā arī apgūt papīra origami ziedu locīšanu un krāsošanu, apgleznot Palmu mājas koku lapas ar no kafijas iegūtu “krāsu” un izveido ģipša atlējumus Botāniskā dārza augu lapu, ziedu un sēklu nospiedumiem.  

Salaspils

LU Bioloģijas institūts
Miera iela 3 Interesenti varēs izzināt Bioloģijas institūta vēsturi, kolekcijas, herbāriju un zinātniskās iekārtas. Iespēja mikroskopā aplūkot dažādus objektus, apmeklēt laboratorijas un spēlēt interaktīvas spēles. Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas studiju programmas studentu radošas izpausmes. Vairāk LU Bioloģijas institūta PROGRAMMĀ.

Bērzciems

Engures ornitoloģisko pētījumu centrs
Engures novads Apmeklētāji varēs mēģināt sajust ezera elpu - to pašu, kas D. Zigmontes šāda nosaukuma stāstā. Saruna par Engures ezera dabas parka izpētes vēsturi un putnu populāciju likteņiem.  

Pape

LU Bioloģijas institūta Papes ornitoloģisko pētījumu centrs
Pape, Rucavas novads Putnu ķeršanas un iezīmēšanas vēsture Latvijā un pasaulē (putnu murdi, putnu un sikspārņu gredzenošana dienas un nakts dzīvnieku migrāciju pētniecība Baltijas jūras krastā).  “Pape ir unikāla, jo šeit vērojams tā dēvētais pudeles kakla efekts, kad dienvidrietumu virzienā migrējošo putnu un sikspārņu straume koncentrējas šaurā sauszemes joslā starp Baltijas jūru un Papes ezeru”.  

Baldone

Baldones observatorija
Observatorija, Baldones pag. Atraktīva prezentācija Baldones Observatorijas planetārijā, parādot kosmisko misiju ieguldījumu zinātnē un Zemes ikdienā un sasaistot to ar ceļojumu zvaigžņu pasaulē. Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas līdzfinansēts pasākums, kas notiek katru gadu septembra pēdējā piektdienā, saistošā veidā skaidrojot zinātnes sasniegumus un ļaujot ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos. Šogad Zinātnieku nakts norisināsies vairāk nekā 300 Eiropas pilsētās. Visi pasākumi pieejami bez maksas.     Eiropas Zinātnieku nakts projektu koordinē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un citām ar pētniecību saistītām organizācijām. Vairāk informācijas: zinatniekunakts.lv

Dalīties

Saistītais saturs

Zinātnieku naktī – lidojošas domas un draudzīgi kukaiņi
01.10.2018.

Zinātnieku naktī – lidojošas domas un draudzīgi kukaiņi