28. septembrī Latvijas Universitāte svin 99. dzimšanas dienu. Šī diena ir kā atskaites punkts Latvijas Universitātes simtgadei.

Dzimšanas dienas rīts iesāksies ar ekumēnisko svētbrīdi Mazajā aulā plkst. 10.00, kuru vadīs Teoloģijas fakultātes dekāne profesore Dace Balode. Diena turpināsies ar Senāta svinīgo sēdi Lielajā aulā plkst. 12.00. Sēdi atklās Senāta priekšsēdētājs profesors Māris Kļaviņš, kā arī Universitāti dzimšanas dienā sveiks LU rektors profesors Indriķis Muižnieks un LU stratēģijas padomes priekšsēdētājs profesors Andrejs Ērglis. Senāta sēdē LU Goda doktora grādu piešķirs:
  • Pjēra un Marijas Kirī Parīzes Universitātes profesorei Reginei Peržinski par ilggadēju Latvijas un Francijas pētnieku sadarbības veicināšanu magnētisku mīkstu materiālu jomā un ieguldījumu LU jauno pētnieku sagatavošanā;
  • Oslo un Akeršusas augstskolas profesoram Haraldam Svedrupam Kohtam, atzīstot lielo ieguldījumu Latvijas politikas zinātnes attīstībā, LU akadēmiskās un intelektuālās vides kvalitātes pilnveidošanā;
  • Dienvidaustrālijas Flindersa universitātes profesoram Trevoram Gārtam Fennelam par izcilu veikumu latviešu valodas un tās vēstures pētniecībā, par ilggadēju sadarbību ar LU latviešu agrīno gramatiku un vārdnīcu atpazīšanā, aprakstīšanā, izdošanā. 
Savukārt par LU Goda biedriem tiks atzīti:
  • Poznaņas Ādama Mickeviča universitātes emeritētais profesors Mihals Hasjuks par latvistikas studiju iedibināšanu un attīstīšanu Ādama Mickēviča universitātē Poznaņā sadarbībā ar LU valodniekiem, mūža ieguldījumu baltistikas speciālistu sagatavošanā un pētnieciskajiem sakariem ar LU;
  • LU absolvents, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis par atbalstu Latvijas augstākās izglītības attīstībai un zinātnes un inovāciju stratēģijas izveidei.
Humanitāro zinātņu fakultātes profesorei Sigmai Ankravai un LU Latviešu valodas institūta vadošajai pētniecei, LU Humanitāro zinātņu fakultātes asociētajai profesorei Laimutei Balodei piešķirs emeritus profesora goda nosaukumu. Senāta svinīgā sēde turpināsies ar promocijas ceremoniju, kurā sveiks 27 jaunos doktorus. Ceremonijas svinīgajā daļā jaunie doktori saņems LU goda zīmes: apliecinājuma rakstu, doktora šalli un doktora sudraba nozīmi. Sēdes noslēgumā I. Muižnieks svinīgi atklās Latvijas Universitātes simtgades laika atskaiti LU jaunajā portālā. Dzimšanas dienas krāšņākais notikums Akadēmiskā balle  LU galvenajā ēkā gaidāma vakarā plkst. 19.00. Uz pasākumu laipni aicināta visa plašā Alma Mater saime – gan esošie, gan bijušie LU mācībspēki un darbinieki, studenti, absolventi, mecenāti un draugi Latvijā, kā arī ārvalstīs. Svinēsim kopā Latvijas Universitātes 99. dzimšanas dienu!

Dalīties