LU kapacitātes stiprināšana antropoloģijas nozarē

Projekta vadītāja: Aivita Putniņa

Projekts stiprināja antropoloģijas nozares resursus Latvijā un LU, veicinot studiju programmu konkurētspēju. Projekta rezultātā ar stipendijas palīdzību 2011/2012. februārī-jūnijā tika piesaistīti divi ārvalstu antropologi ar doktora grādu. Projekta ietvaros antropoloģijas nozarē tika sagatavoti jauni studiju kursi Āfrikas etnogrāfijā un Vizuālajā antropoloģijā un Etnogrāfiskajā kino, sagatavoti 2 raksti starptautiski citējamos žurnālos.

Projekta ietvaros sagatavoti 3 projektu pieteikumi: 1) doktorantūras līmeņa studiju programmai antropoloģijā Wenner Gren Fondam, atrodot sadarbības partnerus Mančestras Universitātē. Tika izturēta projektu konkursa 1. kārta, otrajā kārtā projekts neguva atbalstu, jo tika ieteikts veidot studiju programmu Baltijas reģiona mērogā. Patlaban uzsāktas sarunas ar RSU, Tallinas Universitāti un Vītauta dižā Universitāti Kauņā; izstrādāta koncepcija programmas struktūrai un saturam.

2) sagatavots projekta pieteikums LZP projektu konkursam 2011. gadam. Projekts netika iesniegts, jo pēc izsludināšanas tika mainīti iesniegšanas noteikumi, kas uz finansējumu ļāva pretendēt tikai jau iepriekšējos gados atbalstu guvušiem projektiem, pretēji MK noteikumos paredzētajam. Projekts tiks iesniegts 2012. gadā.

3) tika sagatavots antropoloģijas studiju programmas sadarbības piedāvājums Latvijas komerciestādēm, pēc 8 neveiksmīgām pārrunām, 2011. gada oktobrī noslēgta vidēja termiņa vienošanās starp LU un Latvijas komercbanku asociāciju 8000 LVL apjomā ik gadus par atbalstu studiju programmām, uzlabojot konkurētspēju un ļaujot integrēt darba tirgus prasības un studiju procesu. 2011. gada nogalē izstrādāts un 2012. gada pavasara semestrī tiek docēts Praktiskās pētniecības kurss antropoloģijā, pievēršoties finansu pratības jautājumiem. Studiju kursa laikā studenti tieši sadarbosies ar atbildīgajām valsts institūcijām un komerciestādēm, vācot datus, tos analizējot un mācoties prezentēt medijiem. Rezultātā studenti apgūst ne tikai padziļinātas zināšanas ekonomikas antropoloģijā un pētniecības metodoloģijā, bet veido kontaktus un prasmes strādājot reālā darba vidē ar viņu pētniecībā ieinteresētām institūcijām un medijiem. Turpmākos gadus finansējumu varēs lietot arī citas LU studiju programmas.