Universitāšu ieguldījums Latvijas tautsaimniecībā

Projekta vadītāja: Indra Dedze

Projekta gaitā tika izveidota LU 2006-2011. gada absolventu e-pastu datu bāze. No 4474 aptaujātajiem absolventiem 1672 pabeidza viņiem nosūtītās anketas, 435, iesāka, bet nepabeidza anketu, pārējie neatbilda mērķa grupai.

Pētījumu gaitā noskaidroja LU absolventu nodarbinātību, pēc augstskolas absolvēšanas, kā arī viņu attieksmi par studiju laikā iegūtajām kompetencēm. Noskaidrojām, ka 62% studējošo pēc absolvēšanas turpina studēt tajā pašā darbā, kur studiju laikā, 30% turpina studijas. Kopumā 85% LU absolventu ir nodarbināti un ieņem galvenokārt vecākā speciālista vai speciālista amata līmeni. Tikai 22% no nodarbinātajiem LU absolventiem apgalvo, ka iegūtā izglītība neatbilst ieņemamajam darbam. Tikai 212 absolventi ir uzņēmēji, no kuriem lielākā daļa (68%) ir mikrouzņēmumu īpašnieki.

Veiktajā pētījumā atklāti būtiski fakti par augstākās izglītības attīstību un tiek salīdzinātas Latvijas augstākās izglītības attīstības tendences ar pasaules un Eiropas valstu augstākās izglītības sistēmām un universitāšu darbu.

Tajā padziļināti skartas tādas tēmas kā augstākās izglītības eksports, speciālistu ar augstāko izglītību pieprasījuma un piedāvājuma prognozēšana darba tirgū, universitāti regulējošais tiesiskais ietvars, reģionālo universitāšu ietekme tautsaimniecībā u.c.

Būtiskākie pētījuma secinājumi:

  • jāveicina augstākās izglītības ieguvušo skaita pieaugums, jo tā tiek veicināta valsts ekonomiskā un sociālā atdeve. Mērķis – augstākā izglītība visiem;
  • jāizveido uz rezultatīviem rādītājiem balstīts augstākās izglītības finansēšanas modelis, par pamatu atstājot prioritāro virzienu finansēšanu;
  • būtiski jāpaplašina partnerība starp universitāti un biznesa vidi. Tas efektīvāk integrē universitātes tautsaimniecības attīstības procesā, veidojot arī ciešāku sasaisti ar reālo darba tirgus pieprasījumu;
  • jāturpina darbs pie universitātes augstākās izglītības kvalitātes paaugstināšanas, attīstot sadarbību ar sociālajiem partneriem un ņemot vērā tautsaimniecības intereses.

Pētījuma pilns teksts pieejams LU portālā.