2022. gada 25. marta sēdē Latvijas Universitātes Akadēmiskās ētikas komisija (turpmāk – Ētikas komisija) šādā sastāvā – Agnese Osīte, priekšsēdētāja, Olga Ošeniece, priekšsēdētājas vietniece, Dace Raipale, Dace Kazāka Toms Rostoks, Lauris Liepa un Krista Čistjakova- izskatīja LU bijušā/-ās absolventa/-es X 2022. gada 22. februāra iesniegumu (turpmāk - iesniegums),

Ētikas komisija nolēma:

  1. Ētikas komisija nav guvusi apstiprinājumu tam, ka iepriekš minētajām LU amatpersonām ir bijušas negodprātīgas personīgās intereses ar mērķi diskreditēt X kā valsts amatpersonu vai ar mērķi izmantot LU resursus savām privātajām interesēm, tajā skaitā sava vai citu personu labuma gūšanai.
  2. Detalizēti iepazīstoties ar paustajiem X (LU X fakultātes dekāns/-e laika posmā, kad tika uzsākta LU abolventa/-es X diplomdarba plaģiāta pārbaude), darbinieku/-ču X un Y skaidrojumiem un papildus Ētikas komisijai iesniegtajiem dokumentiem, tostarp LU vadībai adresēto Trauksmes cēlēja ziņojumu (DATUMS) par iespējamo LU absolventa/-es X diplomdarba plaģiātu, Ētikas komisija ir vienisprātis, ka LU X fakultātes amatpersonas ir rīkojušās tikai savu tiesisko darba pienākumu ietvaros, izpildot toreizējā/-ās dekāna/-es uzdoto, un LUIS sistēmu izmantojuši/-šas nepieciešamās informācijas iegūšanai par eksmatrikulēto studējošo, attiecīgi reaģējot uz DATUMS saņemto Trauksmes cēlēja ziņojumu. Ētikas komisija vērš uzmanību, ka personas datu apstrāde (t.i., personas datu izmantošana akadēmiskā darba identificēšanai un vērtēšanai) ir atļauta, lai izpildītu uz LU attiecināmu juridisku pienākumu (Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6. panta 1. daļas c punkts) un lai izpildītu uzdevumu, ko veic īstenojot LU likumīgi piešķirtās oficiālās pilnvaras (Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6. panta 1. daļas e punkts). Tātad LU amatpersonas datu apstrādi veica, lai nodrošinātu akadēmisko godīgumu, ar ko saistītās prasības un procedūras nosaka augstskolas senāts (Augstskolu likuma 15.1 pants 6. punkts un Noteikumi par akadēmisko godīgumu Latvijas Universitātē, apstiprināti ar LU Senāta 26.04.2021. lēmumu Nr. 2-3/48, spēkā no 2021.gada 1.jūnijā). Izpildot savu pienākumu, nodrošināt savā darbībā akadēmisko godīgumu, un, saņemot informāciju par LU saimes pārstāvja akadēmiskā godīguma pārkāpumu, tika ievērota kārtība iesnieguma izskatīšanai (minēto noteikumu 5.punkts). Līdz ar to attiecīgā iesnieguma izskatīšana un akadēmiskā godīguma nodrošināšana LU darbībās nav iespējama bez bijušā studenta/-es personas datu apstrādes, lai identificētu un vērtētu attiecīgo akadēmisko darbu. 
  3. Darbinieki/-ces X un Y nav pārkāpušas LU Akadēmiskās ētikas kodeksa 6. un 7. punktos noteiktos godprātības un taisnīguma principus, kas paredz ik viena LU saimes locekļa krietnu, argumentētu un savstarpējā uzticamībā balstītu rīcību, kas attur no interešu konflikta, korupcijas riska, maldināšanas, savtīguma, kā arī atbildības principu, kas paredz gatavību pildīt akadēmiskās saistības, paredzot savas rīcības sekas un atturēties no rīcības, kas var nodarīt kaitējumu akadēmiskajam darbam, koleģiālām attiecībām un sabiedrībai. Iepriekš minētie Noteikumi par akadēmisko godīgumu Latvijas Universitātē un Vispārīgā datu aizsardzības regula ir piemērojami, jo konkrētās darbības ar personas datiem notiek to spēkā esamības laikā, t.i, šobrīd. Tā kā akadēmiskā godīguma ievērošanai LU pastāv tiesiskais pamats apstrādāt konkrētos personas datus attiecīgajiem nolūkiem, tā rīkojas saskaņā ar Administratīvā procesa likuma un Iesnieguma likuma noteikumiem un šie personas dati netika nodoti trešajai personai. LU nebija pienākums saskaņot šo darbību (t.i., personas datu izmantošana akadēmiskā darba identificēšanai un vērtēšanai) veikšanu ar datu subjektu. 
  4. Kā arī Ētikas komisija aicina ik katru LU saimes locekli, izstrādājot savus diplomdarbus vai zinātniskos pētījumus, vienmēr ievērot akadēmisko un profesionālo godīgumu, nepieļaujot plaģiātismu vai citu intelektuālā īpašuma negodprātīgu izmantošanu.