2022. gada 18. oktobra sēdē Latvijas Universitātes Akadēmiskās ētikas komisija (turpmāk – Ētikas komisija) šādā sastāvā – Agnese Arāja, priekšsēdētāja, Olga Ošeniece, priekšsēdētājas vietniece, Dace Kazāka Dace Raipale, Toms Rostoks, Lauris Liepa un Krista Čistjakova - izskatīja  X darbinieka 2022. gada 7. septembra iesniegumu (turpmāk - iesniegums).

Ētikas komisija nolemj: 

1) x struktūrvienības vadītājs/-a ir pārkāpis/-usi Akadēmiskās ētikas kodeksa 9. un 39. punktus, kas paredz cieņpilnu savstarpējo attiecību kultūru un cieņpilnu komunikāciju personai ar personu. 

2) Vienlaikus Ētikas komisijas uzsver, komunikācijas procesa attīstību un virzību sekmē abas saziņā iesaistītās puses, tādejādi abas puses ir līdzatbildīgas, ka savstarpējā sarakste ir pārkāpusi darba attiecību lietišķo un profesionālo formātu. Ētikas komisija nevar pārbaudīt tās rīcībā esošās sarakstes autentiskumu, bet norāda, ka šāda, dažādu privātu un sensitīvu informāciju saturoša, kā arī par trešo personu, tostarp LU amatpersonu, nievājošu izteikumu ietveroša komunikācija nav pieņemama un ir nosodāma. 

3) Ētikas komisijas ieskatā, savstarpējā komunikācija starp, darba tiesiskajās attiecībās saistītiem, LU saimes pārstāvjiem, nav risināma ārpus darba laika, izņemot situācijas, ja par to iesaistītās puses ir vienojušās citādi.  

4) Ētikas komisija vērš uzmanību, ka iesniegumā iztirzātie jautājumi par LU X struktūrvienības reorganizācijas kvalitāti, X struktūrvienības vadības kompetenci un atalgojuma apmēru, attiecīgās amata vietas likvidācijas pamatotību, kā arī atsevišķu darbinieku amata pienākumu izpildes kvalitātes novērtēšanu, neietilpst Ētikas komisijas kompetencē, tie ir risināmi Darba likumā un LU Darba kārtības noteikumos noteiktajā kārtībā. 

5) Ētikas komisija aicina ikvienu LU saimes locekli darba ikdienā ar lielāku atbildību izvērtēt savu rīcību, lai ik katrs LU darbinieks ar savu paraugu, darba kvalitāti un tā organizācijas pilnveidi sekmētu LU Akadēmiskās ētikas kodeksa principu īstenošanu, kas ir neatņemams pamats LU sekmīgai darbībai, saliedētas LU saimes un pozitīvi tendētas darba atmosfēras veidošanai.