Janvāra-Februāra numurs (2008)

Zinātnes un tehnikas jaunumi, interesanti fakti.
Kanādas zinātnieki tropu lietusmežā Kolumbijā atraduši jaunu sienāžu sugu, kuras pārstāvji sisinot rada un tātad arī dzird skaņu ar 130 kilohercu frekvenci. Tik augstas skaņas radīšana kukaiņu pasaulē līdz šim nebija pazīstama.

Publicēta Zemes magnētisko anomāliju karte. Vitolds Grabovskis
Kartes veidošanas procesā bija jāsastopas ar daudzām grūtībām. Informācija tika ņemta no daudziem avotiem, atsevišķās valstīs nepieciešamo datu ieguvei bija jāpārvar milzīgas diplomātiskas grūtības.

Dienvidu tilts. Jānis Kleperis
Dienvidu tilts ir vērienīgākais, sarežģītākais un lielākais projekts Baltijas valstīs pēdējo 25 gadu laikā. Dienvidu tilts būs 34,28 metrus plats, 803 metrus garš, ar sešām satiksmes joslām, pa trim katrā virzienā, kā arī gājēju ietvēm un veloceliņiem abās tilta pusēs.

Velosipēds pilsētā. Jānis Andiņš
Velosipēds ļauj pilsētas robežās ļoti mobili nokļūt “no durvīm līdz durvīm”, izvēloties īsāko un ātrāko ceļu. Velosipēdists nav atkarīgs no sabiedriskā transporta kustības grafika un no transporta sastrēgumiem ielās, velosipēda izmantošana nav dārga.

Pasaules interesantākie meteorīti. Gunta Vilka
Interesants notikums atgadījās 1992. gadā Ugandā, kad vairāki meteorīti uzkrita cietumam – cita starpā tika sagrauta arī sēta, un vairāki cietumnieki, kas tobrīd pastaigājās pagalmā, izmuka..

Orhidejas aug visur. Edgars Vimba
Orhidejas ir cēlas puķes, kas ikvienu pārsteidz ar savu greznumu un daudzveidību. Daļai cilvēku izveidojies priekšstats, ka orhidejas ir tikai tādi dienvidu augi. Tā nemaz nav. Orhidejas aug arī Latvijā!

Gardā orhideja. Ingrīda Jansone-Henkuzene
Vanilīns ir viena no izcilākajām garšvielām pasaulē. Daudzi saldie ēdieni un konditorejas izstrādājumi nav iedomājami bez šīs lieliskās piedevas. Dabīgo garšvielu vaniļu iegūst no orhideju dzimtas liānas vaniļas augļiem.

Eksāmens izturēts. Ilgonis Vilks
Var teikt, ka žurnāls Terra eksāmenu ir izturējis, jo 60% to, kuri iesūtīja atbildes uz lasītāju aptaujas anketu, ielika žurnālam atzīmi 7 līdz 8, bet vēl 36% neskopojās ar augstāko novērtējumu (9 līdz 10 balles).

Ķīmiķu šķidrā valūta – metanols. Jānis Jaunbergs
Vai metanols izkonkurēs trīsreiz dārgāko etilspirtu, kam par labu strādā lauksaimnieku nolīgtie politiķi? Vai varbūt metanolu aizliegs kā Brazīlijā, aizbildinoties ar alkoholiķu nespēju atšķirt labu mantu no indes?

Krāsa un krāsu zemes. Valdis Segliņš
Vēsturiskos izdevumos atrodamas ziņas par dzelzs rūdām un krāsu zemēm Latvijā, kas mūsdienās ievērojami folklorizēti nonāk ne tikai dažādos tūristiem paredzētos bukletos un mājaslapās, bet pat teritoriju plānošanas dokumentos.

Ģeogrāfi Sēlijā. Agra Lipsberga
Līdzās tradicionālajiem četriem novadiem Sēlijas vārds izskan tikai pēdējos gados, tāpēc daudziem interesē salīdzināt to ar blakus esošajām Zemgali un Latgali. Sēlijas vārds nenoliedzami ieguvis popularitāti arī pateicoties daudzajiem sava novada patriotiem.

Radioastronomijas dižie plāni. Dmitrijs Docenko
Līdz 2032. gadam, kad radioastronomijai pienāks 100 gadu jubileja, no tās sagaidīsim vēl daudzus svarīgus atklājumus. Radioteleskopi ne tikai atrisinās zvaigžņu rašanās noslēpumus, bet arī izurbsies cauri miljardiem gaismas gadu lieliem attālumiem.

Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmums a/s Sidrabe. Vitolds Grabovskis, Līga Grīnberga, Andrejs Pikuļins
Sevišķi lepojamies ar šogad uzbūvēto iekārtu – tā uz milzīgām stikla platēm uzklāj slāni, kas ļauj palielināt gaismas caurlaidību. Šādu stiklu var izmantot kā arhitektūrā, tā arī siltumnīcās. Paredzēts, ka visu šādi apstrādāto stiklu eksportēs uz Nīderlandi.

Revolūcija debesīs. Līga Grīnberga
1543. gadā izdotā Nikolaja Kopernika grāmata “Par debess sfēru griešanos” izraisīja vislielāko zinātnes revolūciju pēdējo divu tūkstošu gadu laikā, un tieši Koperniks bija tas, kurš pielika punktu pārliecībai par Zemi kā Visuma centru.

2007. gada Nobela prēmija fizikā. Aivars Vembris
2007. gadā Nobela prēmija fizikā tika piešķirta Albertam Fertam un Peteram Grunbergam par gigantiskās magnetopretestības atklāšanu. Jau pirms 10 gadiem atklājumu sāka izmantot datoru cieto disku informācijas nolasīšanas galviņās.

Nedaudz par starptautiskajām mācību priekšmetu olimpiādēm. Guntars Kitenbergs
Sākumskolā mani aizsūtīja uz rajona kombinēto olimpiādi, kas bija tāds “Lielais vau!”, jo sapratu, ka pasaulē ir kas tāds, kas ir sarežģīts. Un pēc tam šī ķēdīte aizgāja – rajona, valsts un starptautiskās olimpiādes…