Kobronskanstes cietokšņa vēsturisko būvju apzināšana un izpēte

Projekta vadītājs: Valdis Segliņš

Projekta realizācijas gaitā ir sasniegti vairāki nozīmīgi rezultāti, starp kuriem izceļama vēstures un ģeoloģijas zinātnes nozarēs studējošo (bakalauri, maģistri, doktoranti) sadarbība un nozarēm raksturīgo metodiku apguve. Tā varētu tikt uzskatīta par starpdisciplināru lauku pētījumu praksi, kas noslēdzas ar vairāku vēstures doktorantu un maģistrantu papildus studijām 2011. gada rudens semestrī apgūstot studiju kursus „Ģeoarheoloģija” un „Radiolokācija ģeoloģiskajos pētījumos”. Svarīgi, ka ģeoloģijas studenti, līdzdarbojoties arheoloģiskos izrakumos, apguva vēstures zinātnes pētījumu metodiku specifiskās prasības, augsto detalizācijas pakāpi un nepieciešamo papildus analīžu veidus. Minētā sadarbība ir ļoti nozīmīgs ieguldījums starpdisciplināru pētījumu attīstībai LU nākotnē.

Iegūtie arheoloģisko pētījumu rezultāti ir nozīmīgi, tos akceptējušas ir pārraugošās un kontrolējošās institūcijas. Rezultāti apkopoti atskaitē un tiek gatavotas vairākas zinātniskās publikācijas. Turpinās darbs pie atrasto senlietu saglabāšanas un tās paredzēts eksponēt jaunajā LU korpusā.

Pētījumu rezultāti ļāva precizēt jaunā LU Dabaszinātņu centra korpusa novietojumu un plānot apkārtējās teritorijas izmantošanu, ņemot vērā saglabājamās kultūrvēsturiskās vērtības un noteikt nepieciešamo arheoloģisko uzraudzību būvdarbu laikā. Pētījumi ļaus būtiski vienkāršot projektēšanas darbus un būves pamatu izbūves darbus, ar izrakumos atsegto griezumu un grunšu īpašībām tika iepazīstināti arī būvprojekta inženieri un projektētāji, kas ļāva tiem savlaicīgi iestrādāt nepieciešamās izmaiņas.

Pētījumā nozīmīga daļa tika veltīta ģeofizikālo metožu pilnveidei un attīstībai, kā arī to adaptācijai konkrētos izrakumu laukumos. Metodikas ir sagatavotas, vēstures maģistranti ir apmācīti un turpmāk kļūs iespējams daudz precīzāk plānot un nepieciešamos arheoloģiskos pētījumus un novērtēt to nepieciešamību.

Pateicoties veiktajam pētījumam, turpmāko metožu attīstību spēs veikt sadarbībā vēstures un ģeoloģijas maģistranti un doktoranti.