Latviešu teātra kritika: procesi un personības

Projekta vadītājs: S.Radzobe

1. Datu bāzē „Latviešu teātra kritiķu publikācijas” ievadītas 15 gadu publikācijas (1960-1973; 1990-1991); kopsummā, skaitot kopā 2 gados izdarīto, tagad datu bāzē ievadīti 30 gadi (1960-1991).

2. Notikuši 2 zinātniskie semināri: a) Metodoloģiskas problēmas latviešu teātra kritiķu personību un radošā darba analīzē; b) Latviešu teātris un teātra kritika (1960-1980).

3. A.Cimdiņas sastādītajā grāmatā „100 Latvijas sievietes kultūrā un politikā” (Latvijas Universitāte, 2008) publicēti 3 raksti par latviešu teātra kritiķu personībām un viņu radošo darbu (S.Radzobe rakstījusi par Liliju Dzeni un Paulu Jēgeri-Freimani), L.Ulberte par Silviju Radzobi).

4. S.Radzobe uzrakstīja I.Ziedoņa dzejas kompozīciju „Septiņi Ziedoņi” un iestudēja to ar 34 2. un 3.kursa Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultātes studentiem un izrādīja to 9.05.2008 fakultātes telpās, piedaloties apmēram 100 skatītājiem. Pasākums plaši tika atspoguļots presē un TV. Pasākums notika sadarbībā ar Letonikas projektu „Kultūra un vara”, kura ietvaros tika organizēta arī zinātniskā konference sakarā ar dzejnieka 75.dzimšanas dienu.

5. Izstrādāta anketa ar 50 jautājumiem latviešu teātra kritiķiem; nointervēti pēc šīs anketas 28 latviešu teātra kritiķi; dati apkopoti un izmantoti teksta radīšanā. Uzrakstīts 1.variants tēmai „Latviešu teātra kritika: personības”.

6. Projekta vadītāja S.Radzobe un dalībniece L.Ulberte projekta ietvaros devās 3 zinātniskos komandējumos: a) 20.-22.12.2008 Berlīnā piedalījās starptautiskā seminārā „Klasikas iestudēšana 21.gadsimtā”, kā arī noskatījās pasaulslavenā režisora R.Vilsona izrādi B.Brehts „Trīsgrašu opera” „Berlīnes ansamblī”. Iespaidi par izrādi atspoguļoti Latvijas presē, tie noderējuši arī mācību prpcesā teātra zinātnes modulī. ‘

7. Šī brauciena laikā iepirkti arī 3 diski ar Eiropas ievērojamo režisoru (F.Kastorfs, K.Martālers) izrāžu ierakstiem, ko izmantot mācību procesā; b) S.Radzobe dosies komandējumā uz Maskavu no 26.01.-31.01.2009, lai studētu teorētisko literatūru Krievijas Nacionālajā un Maskavas Teātra bibliotēkās projekta vajadzībām, kā arī noskatītos 5 teātra izrādes, kuru iespaidi vajadzīgi darbam maģistrantūras lekciju kursam „Krievu, igauņu, lietuviešu, gruzīņu teātris un drāma 20.gs. 2.pusē, 21.gs”, c) L.Ulberte dosies zinātniskās literatūras studiju braucienā (4.dienas janvāra 2.pusē) uz Berlīnes bibliotēkām.

8. Par projekta naudu iegādātais lielizmēra televizors un videomagnetafons dod iespēju dažādu programmu studentiem lekciju un semināru laikā skatīties daudz regulārāk nekā līdz šim filmu un teātra izrāžu videoierakstus vai to fragmentus. Pamazām veidojas tradīcija: studenti arī ārpus lekciju laika, izmantojot minēto tehniku, sevi izglīto papildus, skatoties ar mācību vielu saistītus videodiskus; rodas it kā intelektuāls mākslas (teātra, kino) interesentu „klubiņš”.

9. Projektā iesaistītie 2.kursa studenti, kuri palīdz ievadīt datus datu bāzē, apgūst praktiskās iemaņas teātra zinātnes vienkāršākajos darbos, padziļina savas zināšanas, meklējot datus un faktus dažādos zinātniskos un uzziņu avotos.