Andris Saulītis. Foto: Didzis Grodzs

Latvijas Universitātes (LU) Filozofijas un socioloģijas institūta (FSI) vadošais pētnieks Andris Saulītis izvēlēts prestižajam Eiropas Komisijas Marijas Sklodovskas-Kirī Individuālajam pēcdoktorantūras grantam, lai turpmākos divus gadus pētītu ēnu ekonomikas izpausmes Latvijā, Itālijā un Dānijā.

Eiropas Komisija pētniecības un inovācijas programmā “Apvārsnis Eiropa” (Horizon Europe) šīs aktivitātes ietvaros šajā uzsaukumā (ar pieteikšanās termiņu 2022. gada septembrī) kopumā ir piešķīrusi 257 miljonus eiro 1 235 pēcdoktorantūras pētniekiem darbam labākajās universitātēs, pētniecības centros, privātās un publiskās organizācijās, kā arī mazajos un vidējos uzņēmumos. Par grantu piešķīrumiem konkurēja 7 044 individuāli pētnieki, sīvā konkurencē finansējumu saņemot vien 17,5 % pieteicēju. Turklāt no granta saņēmējiem vien katrs ceturtais (24,5 %) ir no sociālo un humanitāro zinātņu nozarēm.

A. Saulītis šo granta pieteikumu sagatavoja pēc tam, kad tika ievēlēts par LU FSI vadošo pētnieku saskaņā ar viņa iegūto Valsts izglītības un attīstības aģentūras administrēto Eiropas Reģionālās attīstības fonda pēcdoktorantūras grantu projektam “Vai gatavi krīzei? Mājsaimniecību uzkrājumu veidošanas stratēģijas un to veicināšana” (projekta nr. 1.1.1.2/VIAA/4/20/612).

“LU FSI ir apliecinājis Latvijas sociālo zinātnieku spēju sagatavot augsta līmeņa zinātniskos pieteikumus starptautiskiem grantu konkursiem un veiksmīgi konkurēt ar Eiropas labākajām zinātniskajām institūcijām,” norāda A. Saulītis.

Marijas Sklodovskas-Kirī individuālā granta ietvaros ar eksperimentālo pētniecības metožu palīdzību tiks skaidrots, kā nodokļu morāle ietekmē ēnu ekonomikā strādājošo attieksmes un rīcību. Šis pētījums veicinās zinātnisko pieeju diversifikāciju ēnu ekonomikas pētniecībā, tostarp ļaujot iegūt izsmeļošākus datus par ēnu ekonomikas apjomu Eiropā.

Iepriekš A. Saulītis ir pētījis šos jautājumus Finanšu ministrijas finansētajā valsts pētījumu programmā “Ēnu ekonomikas izpēte Latvijā (RE:SHADE)”, kvalitatīvi un eksperimentāli analizējot ēnu ekonomikas ietekmējošos faktorus. Doktora grādu viņš ir ieguvis Eiropas Universitātes institūtā (Florence, Itālija), bet Latvijas akadēmiskajā vidē atgriezās, kad atklātā konkursā ieguva finansējumu pētnieciskajai darbībai, kas netiek segta no zinātnisko institūciju bāzes finansējuma.

“Šāda ilgtspējīga un stabila finansējuma trūkums starptautiski konkurētspējīgiem zinātniekiem Latvijā rada bažas par manām iespējām turpmāko zinātnisko darbību īstenot Latvijā pēc Eiropas Komisijas piešķirtā granta projekta beigām,” akcentē pētnieks.

Vairāk par Marijas Sklodovskas-Kirī programmu var uzzināt šeit. Andra Saulīša piešķirtā granta numurs ir 101109679.

Projekts tiks īstenots sadarbībā ar Karlo Alberto Koledžu (Collegio Carlo Alberto, Turīna, Itālija) un ilgs divus gadus no šā gada 16. oktobra.

Share

Related Content

Filozofijas un socioloģijas institūtā diskutēs par revīziju pašizpratnei un valstsgribai 
31.03.2024

Filozofijas un socioloģijas institūtā diskutēs par revīziju pašizpratnei un valstsgribai