Latviešu Ziemassvētku svinēšanā mūsdienās cieši savijušās kristīgās un pagāniskās ziemas saulgriežu tradīcijas. Bluķa vilkšana un dedzināšana, ķekatās iešana ar jautrām dziesmām un rotaļām ir šur tur Latvijā vēl sastopama, lai gan vairāk Ziemassvētki mums ir ģimenes un kopā būšanas svētki, kuriem cītīgi gatavojamies, pošot un rotājot māju un, protams, rūpējoties par bagātīgu svētku galdu, kurā jābūt vismaz 9 ēdieniem. Taču kā Ziemassvētkus svin citur pasaulē, vislabāk zina LU Humanitāro zinātņu fakultātē, kurā apgūst dažādas valodas un tautu tradīcijas.

Vācijā Adventes laiks iesākas ar Svētā Niklāva dienu 6. decembrī. Katrā pilsētā, pat ciemos ir savs Ziemassvētku tirdziņš, kurā var sarūpēt svētkiem nepieciešamo. Ziemassvētkos galdā ceļ īpašos gardumus: kēksu Stollen (starp populārākajiem ir Dresdner Stollen), biezās Nirnbergas piparkūkas un karstvīnu.

 

Britu zemēs pirmajā Adventes svētdienā iemaisa un pagatavo Ziemassvētku kūku (Christmas pudding), kas ir tvaicēts rumā vai citā alkoholā mērcētu žāvētu augļu, miltu un olu maisījums. Kūku glabā vēsumā līdz Ziemassvētku dienai, ik pa laikam ieziežot ar rumu vai ko citu, tad tvaicē vēl pāris stundas un pasniedz aizdedzinātu.

Svarīgs rotājums Ziemassvētkos ir āmuļi, kas pazīstami kā auglības un spēka simbols jau no seniem laikiem. Āmuļu pušķīti pakarina vai nu pie lustras, vai virs durvīm. Tradicionāli, sastopot pretējā dzimuma pārstāvi zem āmuļiem, ir jāskūpstās, lai nākamais gads būtu laimīgs.

Anglijā 1843. gadā aizsākusies arī Ziemassvētku pastkaršu tradīcija, kad mecenāts Sir Henry Cole laika trūkuma dēļ pasūtīja māksliniekam John Callcott Horsley apsveikuma kartiņas, uz kurām bija rakstīts “A Merry Christmas and a Happy New Year to You!”.

Ļoti svarīgs notikums Apvienotajā Karalistē ir monarha uzruna, kas notiek 25. decembrī. Pārraide ir visvairāk skatīto sarakstā.

 

Zviedriem galvenās svinības ir ar Ziemassvētku rūķi (Jultomte), dāvanām un bagātīgu svētku galdu. Zviedrijā tradicionāls Ziemassvētku ēdiens kopš 20. gs. sākuma ir Julskinka – Ziemassvētku šķiņķis, bet agrāk – dekorēta cūkas galva, cūkas kājas un dažāda veida desas. Protams, ir arī reģionālas atšķirības svētku ēdienos.

 

Savukārt rīsu putra ar sviestu un kanēli ir iecienīts Ziemassvētku ēdiens Norvēģijā. Bez ierastā Ziemassvētku rūķa figurē arī Ziemassvētku rūķis Fjøsnissen, kurš mīt kūtiņā. Šim rūķim svētku vakarā tradicionāli ārā atstāj trauku ar rīsu putru, tādā veidā pateicoties par to, ka viņš rūpējas par mājlopiem.

 

Arī frančiem svarīga ir svētku maltīte. Galdā noteikti ir jūras veltes un saldā rulete – Bûche, ko papildina labs šampanietis.

 

Spānijā Ziemassvētku svinēšana sākas ar 22. decembri, kad notiek Ziemassvētku loterija, kurai seko līdzi lielākā daļa valsts iedzīvotāju. 24. decembra vakarā ir tradicionālais Ziemassvētku mielasts ģimenē ar tītaru un dažādiem Ziemassvētku saldumiem, piemēram, Turrón (pagatavots no mandelēm un medus) vai pēc īpašas receptes pagatavots kliņģeris (Roscón de Reyes). Daudzi spāņi pusnaktī iet uz misi baznīcā. Agrāk bērni baznīcā un mājās dziedāja speciālās Ziemassvētku dziesmas (villancicos), tagad šī tradīcija nav tik izplatīta, bet pastāv. Vecgada vakarā, bet arī Ziemassvētkos obligāti jāapēd 12 vīnogas, kas nesot laimi. Ziemassvētku svinības noslēdzas 6. janvārī, kad bērni no rīta sagaida dāvanas, ko viņiem sagādā trīs austrumu karaļi-magi, un notiek teatralizēts gājiens – Triju austrumu karaļu-magu parāde (Cbalgata de los Reyes Magos).

 

Savukārt grieķi visbiežāk pēdējā gada dienā cep īpašu pīrāgu – vasilopita (βασιλόπιτα), kurā iecep monētiņu. Gadu mijā pīrāgu sadala un to, kuram tiek gabaliņš ar monētu, Jaunajā gadā sagaidīs īpaša laime.

 

Arī mūsu tuvākajiem kaimiņiem – lietuviešiem un igauņiem – tradīcijas ir līdzīgas kā latviešiem. Lietuvieši Ziemassvētku (Kalėdos) priekšvakara (Kūčios) galdam izvēlas 12 ēdienus, galvenokārt no zivs (šeit neatradīsim gaļu), ir arī apaļi, monētas lieluma kraukšķīgi cepumi (kūčiukai). Galvenais ēdiens, kā tas ierasts katoļiem, ir neraudzētās mīklas maizīte – oblāte (kalėdaitis), kuru, sākoties vakarēdienam, cilvēki lauž un dala viens otram. Oblātes dēļ zem baltā galdauta tiek likts siens vai salmi, simbolizējot Jēzus Kristus piedzimšanu. Ēdienreizes beigās cilvēki parasti zīlē – velk salmus. Kuram ir garāks salms, tam laime būs lielāka.

 

Ziemassvētku laiks igauņiem ilgst no Toma dienas (21. decembris) līdz Triju kungu dienai (6. janvāris), bet salās un piekrastē pat līdz 13. janvārim. Mājās, kur negatavo Ziemassvētku ēdienus, nākamajā gadā nekas labs nav sagaidāms. Svētku galdā ir alus, cūkas cepetis, svētku maize un desas, kāposti, vārītas pupiņas, zirņi u.c.

 

Ziemassvētki globalizācijas rezultātā kļuvuši par populāriem svētkiem arī tālajā Āzijā, pat Japānas pilsētas rotā Ziemassvētku egles. Austrumāzijas un Dienvidaustrumāzijas valstīs ar lielu kristiešu īpatsvaru (Dienvidkorejā, Filipīnās) šie svētki tiek svinēti līdzīgi kā Eiropas valstīs, ieskaitot baznīcu dievkalpojumus. Tomēr, kaut arī Āzijā jau sen ir adaptēts Gregora kalendārs, tiek svinēts galvenokārt Mēness kalendāra Jaunais gads, kas radies senatnē Ķīnas kultūras ietekmē un ir svarīgs vairākās Austrumāzijas un Dienvidaustrumāzijas valstīs (Korejā, Singapūrā, Vjetnamā, Malaizijā u.c.).

Share

Related Content

Arī Kolumbijā svin Ziemassvētkus! LU BVEF studenta Mateo stāsts
19.12.2022

Arī Kolumbijā svin Ziemassvētkus! LU BVEF studenta Mateo stāsts

Alises Ziemassvētki
14.12.2022

Alises Ziemassvētki

Latvijas Universitātē atzīmē Lūcijas dienu
12.12.2022

Latvijas Universitātē atzīmē Lūcijas dienu

Statistiķa pārdomas pirms Ziemassvētkiem
08.12.2022

Statistiķa pārdomas pirms Ziemassvētkiem

Neiesēdies svētkos – izkusties!
07.12.2022

Neiesēdies svētkos – izkusties!

Zaļi Ziemassvētki ir ilgtspējīgi Ziemassvētki
06.12.2022

Zaļi Ziemassvētki ir ilgtspējīgi Ziemassvētki

Brīvprātīgais darbs – palīdzība gan sev, gan citiem
04.12.2022

Brīvprātīgais darbs – palīdzība gan sev, gan citiem