Projekta „Persist” pārstāvju grupa tikšanās laikā Madridē, Spānijā. Foto: publicitātes attēls

Latvijas Universitāte kopā ar tehnoloģiju uzņēmumu “Gradiant” starptautiskā projektā piedāvā inovatīvus risinājumus vēža pacientiem pēc ārstēšanas periodā. Trīs gadus ilgas pētniecības rezultātā Madridē, Spānijā, prezentēti tehnoloģiski inovatīvi risinājumi, kas palīdzētu atklāt un prognozēt iespējamo slimības atkārtošanos jeb recidīvu pacientiem, kuri cietuši no kolorektālā jeb resnās un tievās zarnas un krūts vēža.

Nupat noslēgtajā starptautiskajā projektā „Uz pacientiem, kuri pārdzīvojuši vēzi, orientēts aprūpes plāns, kas ir balstīts uz Lielo datu un Mākslīgā Intelekta tehnoloģijām„ jeb saīsinājumā „Persist” bija iesaistīti 166 pacienti un 32 veselības speciālisti četrās Eiropas slimnīcās – Spānijā, Beļģijā, Slovēnijā un arī Latvijā, Latvijas Universitātes Klīniskās un un profilaktiskās medicīnas institūtam sadarbojoties ar Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu. Rezultātā tapis daudzpusīgs slimības recidīva prognozēšanas modelis, kas balstīts mākslīgajā intelektā.

Projekta rezultātu prezentācijas ieraksts tiešsaistē skatāms: https://projectpersist.com/we-persist-the-future-is-in-our-hands/

Projekta „Persist”, ko ar 5 miljonu eiro lielu finansējumu atbalstīja Eiropas Savienība, mērķis bija uzlabot dzīves kvalitāti pacientiem pēc vēža ārstēšanas, piedāvājot iespēju ārstiem efektīvi sekot līdzi pacienta veselības stāvoklim. Apvienojot lielo datu un mākslīgā intelekta iespējas, tika izstrādāts jauns vēža pacientu pēcaprūpes modelis, kurā izmantotas dažādas tehnoloģijas, tostarp prognozēšanas modeļi un lietotnes. Balstoties mākslīgajā intelektā katra pacienta datu iegūšanai un standartizēšanai, „Persist” speciālistu izstrādātā sistēma palīdz onkologiem vēža recidīvu agrīnā noteikšanā. Ar iegūto datu palīdzību ārsti var personalizēt terapeitisko stratēģiju un savlaicīgi reaģēt uz jebkādu risku pacientam. Projekta mērķis ir balstīts labākās novērošanas un iesaistīšanās stratēģijas atbalstīšanā, dodot pacientiem iespēju pašiem piedalīties savā aprūpē, tādējādi uzlabojot viņu emocionālo veselību, lai cīnītos pret bailēm no slimības atkārtošanās un no tā, ka tā primārajā aprūpē vai pēcpārbaudē var netikt atklāta agrīni.

Projektu vadīja Spānijas tehnoloģiju uzņēmums „Gradiant”, un tajā piedalījās 13 partneri no 10 Eiropas valstīm.  Latvijā projekts norisinājās, sadarbojoties Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūtam un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Onkoķirurģijas klīnikai. Projekta ietvaros Latvijā katrs no 46 dalībniekiem lietoja viedaproci un viedtālruni ar jaunizstrādātu lietotni „mHealth”. Ierīces palīdzēja ārstiem attālināti sekot līdzi dažādiem rādītājiem, kas liecināja par pacienta emocionālo un fizisko veselību. Sistēmā tika ietverti dati no katra pacienta medicīniskās vēstures un reāllaika dati, iekļaujot rādītājus par, piemēram, asinsspiedienu, sirdsdarbību, kā arī video, ko pacients ierakstīja, izmantojot mobilo aplikāciju. Iegūtie dati un mākslīgā intelekta sniegtās iespējas tika izmantotas turpmākajā inovatīvās veselības aprūpes atbalsta sistēmas izstrādē.

"Projekts „Persist” ir ļāvis mums labāk izprast vēža ārstēšanas sekas, kas ietekmē gan pašus vēža pacientus, gan veselības sistēmu un ārstniecības personas kopumā. Projekts ir pierādījis, ka ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību var attīstīt uz pacientu orientētus veselības aprūpes modeļus. Šāda pieeja dod pacientiem iespēju aktīvāk piedalīties ārstniecības procesā, bet ārstiem - labāk uzraudzīt un noteikt personalizētu klīnisko stratēģiju katram vēža slimniekam,” skaidro Alberto Sančess (Alberto Sánchez), uzņēmuma “Gradiant” E-veselības speciālists un projekta koordinators. Latvijā projektu vadīja LU KPMI direktors, Rīgas Austrumu klīniskās universitāte slimnīcas Zinātnes daļas vadītājs prof. Mārcis Leja, piedaloties LU KPMI Biobanku ekspertei Ilona Aleksandravičai. Ar pacientiem strādāja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” Onkoķirurģijas klīnikas Krūts ķirurģijas nodaļas ķirurģe Krista Arcimoviča un ķirurģe Anna Marija Ļeščinska. Projektu koordinēja LU KPMI pētniece Dina Bēma.

Eiropas projekts PERSIST aizsākās 2020. gadā. 13 partneru starpā kopā ar projekta vadošo partneri, tehnoloģiju uzņēmumu „Gradiant” (Spānija) un Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūtu darbojās: veselības programmatūru izstrādātājs „Serga un Deladus” (Spānija), Mariboras Universitātes Medicīniskais centrs (Slovēnija), Šveices Lietišķo zinātņu universitāte, kiberētikas uzņēmums „Cyberethics Lab” (Itālija), Ljēžas Universitātes slimnīca (Beļģija), uzņēmumi „Symptoma” (Autrija), „Rubynanomed” (Portugāle), „Emoda” (Turcija) un Nacionālā Pacientu organizācija (Bulgārija).

 

   

Projekts ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības programmas "Apvārsnis 2020" pētniecības un inovācijas programmas saskaņā ar dotācijas līgumu Nr. 875406

Share

Related Content

Latvijas zinātnieki vadīs kuņģa vēža skrīninga attīstīšanu Eiropā
30.03.2023

Latvijas zinātnieki vadīs kuņģa vēža skrīninga attīstīšanu Eiropā

Eksperti iepazīstinās ar rekomendācijām vēža pacientu aprūpes uzlabošanā
27.02.2023

Eksperti iepazīstinās ar rekomendācijām vēža pacientu aprūpes uzlabošanā

LU profesors Mārcis Leja strādās pie kolorektālā vēža skrīninga plāna uzlabošanas Eiropā
17.10.2022

LU profesors Mārcis Leja strādās pie kolorektālā vēža skrīninga plāna uzlabošanas Eiropā

LU KPMI pētnieki izstrādā inovatīvās tehnoloģijas vēža diagnostikā
05.08.2022

LU KPMI pētnieki izstrādā inovatīvās tehnoloģijas vēža diagnostikā