Eiropas Vēža institūtu organizācijas (OECI) pārstāvji
Eiropas Vēža institūtu organizācijas (OECI) pārstāvji.

Divas dienas, 17. un 18. oktobrī - Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā tikās Eiropas Vēža institūtu organizācijas (OECI) pārstāvji, lai veiktu ekspertīzi un sniegtu ieteikumus Latvijas virzībai uz visaptverošu vēža centru un visaptverošu vēža aprūpes tīklu, kas sekmētu vienlīdzīgu veselības aprūpes pieejamību vēža pacientiem Latvijā.

Ekspertu statusā projektā ir iesaistīti Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūras, Eiropas Vēža institūtu organizācijas un ERASMUS Universitātes Medicīnas centra (EMC) pārstāvji. Projekta ekspertīze ir sadalīta trijās daļās – vēža skrīnings, vēža reģistrs un visaptverošu vēža centru un vēža aprūpes tīkla izveide, kuru  mērķis ir nodrošināt vienlīdz kvalitatīvu un visiem pacientiem vienādi pieejamu vēža aprūpi visā Latvijā.

„Pēdējos gados cīņa pret vēzi ir arī visas Eiropas Savienības prioritāte, un šogad arī Latvijā valdībā tika apstiprināts Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns 2022.–2024. gadam. Tas paredz virkni uzlabojumu, kam būs nepieciešams nacionāls finansējums, un patlaban mums talkā nāk visaugstākā līmeņa eksperti,” projekta nozīmību pamato Eiropas Komisijas Vēža misijas padomes bijušais eksperts, Latvijas Universitātes profesors, Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) direktors Mārcis Leja.

„Piemēram, viena no augstākajām prioritātēm ir vēža reģistrs, jo, ja mēs kvalitatīvi nereģistrējam to, kas notiek Latvijā, mēs nevaram zināt, kas ir jāmaina un kādi pasākumi jāievieš, lai uzlabotu vēža aprūpes iespējas pacientiem. Līdzīgi ir ar skrīningu. Es esmu gandarīts, ka padomdevējs šī projekta ietvaros ir tieši Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūra, kas ir ar visaugstāko kompetenci pasaulē šajā jomā un kas pārrauga un apkopo datus par to, kas notiek visā pasaulē,” pauž M. Leja.

Klātienes vizītē bija ieradušies profesors Saimons Obersts (Simon Oberst) un profesore Mefa Nilberte (Mef Nilbert), un attālināti piedalījās arī citi eksperti no OECI un IARC.

17. oktobrī eksperti tikās ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes un vadības pārstāvjiem, lai pārrunātu jau sasniegto un akcentētu tālāk risināmos jautājumus. Vizītes otrajā dienā notika vairāki semināri ar ietvertu diskusiju daļu - par audzēju molekulāro diagnostiku, klīniskajiem pētījumiem onkoloģijā, staru terapiju, kā arī par onkoloģisko pacientu paliatīvo un hospisa aprūpi.

Tikšanās noritēja Eiropas Savienības Strukturālo reformu atbalsta ģenerāldirektorāta (DG REFORM) finansētā projekta “Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā“ (Improving cancer care coordination and screening in Latvia and Slovakia, ICCCS) ietvaros. Latvijā šis projekts tiek realizēts pēc LU KPMI iniciatīvas.


Informatīvs skaidrojums organizāciju saīsinājumiem: Eiropas Vēža institūtu organizācija - OECI jeb Organisation of European Cancer Institutes, Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūra - IARC jeb International Agency for Research on Cancer.

Share

Related Content

Latvijas vēža pacientu aprūpē gaidāmas pārmaiņas
09.03.2023

Latvijas vēža pacientu aprūpē gaidāmas pārmaiņas

Eksperti iepazīstinās ar rekomendācijām vēža pacientu aprūpes uzlabošanā
27.02.2023

Eksperti iepazīstinās ar rekomendācijām vēža pacientu aprūpes uzlabošanā

Piedāvās inovatīvus risinājumus vēža pacientiem pēc ārstēšanas periodā
24.02.2023

Piedāvās inovatīvus risinājumus vēža pacientiem pēc ārstēšanas periodā

Latvijas Universitātē notiks viena no lielākajām bioētikas konferencēm Eiropā
26.10.2022

Latvijas Universitātē notiks viena no lielākajām bioētikas konferencēm Eiropā

LU profesors Mārcis Leja strādās pie kolorektālā vēža skrīninga plāna uzlabošanas Eiropā
17.10.2022

LU profesors Mārcis Leja strādās pie kolorektālā vēža skrīninga plāna uzlabošanas Eiropā