OECI ekspertu vizīte 2022. g. oktobrī RAKUS. Publicitātes foto.

Janvāra otrajā pusē Latvijā atkārtoti tikās Eiropas Vēža institūtu organizācijas (Organisation of European Cancer Institutes - OECI) pārstāvji. Šī bija jau trešā un noslēdzošā ekspertu vizīte, kurā viņi turpināja darbu, kas saistīts ar visaptveroša vēža centra un visaptverošu vēža aprūpes tīkla izveidošanu un akreditāciju Latvijā. Martā OECI eksperti Latvijas veselības politikas veidotājiem un citiem iesaistītajiem – ārstiem, pacientu organizācijām, pētniekiem u. c. – prezentēs īpaši Latvijai izstrādātas stratēģiskās rekomendācijas, kā uzlabot vēža aprūpes koordināciju, reģistru un skrīningu.

Projekts “Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā” (Improving cancer care coordination and screening in Latvia and Slovakia - ICCCS) Latvijā norisinās kopš 2022. gada sākuma pēc Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) iniciatīvas. Projekta mērķis Latvijā ir sekmēt vienlīdzīgu veselības aprūpes pieejamību vēža pacientiem, un tā ekspertīze ir sadalīta trijās jomās – vēža skrīnings, vēža reģistrs un visaptverošu vēža centru un vēža aprūpes tīkla izveide. Tas Latvijā notiek ar Eiropas Savienības Reformu ģenerāldirektorāta (DG REFORM) atbalstu.

“Izceļot galveno šajā projektā, jāatzīmē, ka Latvijā nepieciešams uzlabot vēža ārstēšanas un skrīningu datu reģistrēšanu un šo datu plūsmu, to integrāciju pārējā veselības sistēmā. Otra dimensija, pie kuras ir jāstrādā – vēža ārstēšanas sistēmā jāiekļaujas arī pētniecībai,” līdzšinējos ekspertu secinājumus iezīmē projekta līdzpriekšsēdētājs, Valsts prezidenta padomnieks viedajās tehnoloģijās Rolands Lappuķe. “Būtiski, ka savā darbībā cīņā pret vēzi valdība varēs balstīties šī projekta starptautisko ekspertu analīzē un rekomendācijās.”

Tikšanās laikā 17. janvārī ar Latvijas slimnīcu un Starptautiskās Vēža Izpētes Aģentūras pārstāvjiem OECI eksperti – prof. Simons Obersts (Simon Oberst), prof. Mefa Nilberte (Mef Nilbert) un projekta koordinatore Harrieta Blauvgēra (Harriet Blaauwgeers) – diskutēja par tādiem būtiskiem aspektiem kā iespēju izveidot visas nepieciešamās organizatoriskās struktūras, vēža ārstēšanas tīklu Latvijā, profesionālo kvalifikāciju, pacientu ceļiem un ārstēšanas vadlīnijām, kvalitātes kritērijiem, to kontroli un uzraudzību, ģenētiku onkoloģijā, multidisciplinārajām vienībām, pacientu atbalstu un izglītošanu, rehabilitāciju un paliatīvo aprūpi.

Nākamajā dienā OECI eksperti tikās ar Zāļu Valsts aģentūras un Nacionālā veselības dienesta pārstāvjiem, kā arī veselības ministri Līgu Meņģelsoni, kas pārņēmusi projekta Pārraudzības komitejas priekšsēdētājas pienākumus no iepriekšējā veselības ministra Daniela Pavļuta. Pārraudzības komitejas sastāvā iesaistās arī citu atbildīgo ministriju – Izglītības un zinātnes ministrijas, Finanšu ministrijas, Vides un reģionālās attīstības ministrijas – un to pakļautības iestāžu pārstāvji, kā arī pārstāvētas pacientu u. c. institūcijas, piemēram, Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā. Ekspertu vizīti noslēdza tikšanās ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdi.

Šo vizīšu rezultātā projekta starptautisko ekspertu grupa izstrādās un šī gada martā Latvijas veselības politikas veidotājiem prezentēs īpaši Latvijai piemērotas stratēģiskās rekomendācijas, kā uzlabot vēža aprūpes koordināciju un skrīningu, sekmējot vienlīdzīgu veselības aprūpes pieejamību vēža pacientiem Latvijā.

Share

Related Content

Latvijas zinātnieki vadīs kuņģa vēža skrīninga attīstīšanu Eiropā
30.03.2023

Latvijas zinātnieki vadīs kuņģa vēža skrīninga attīstīšanu Eiropā

Eksperti iepazīstinās ar rekomendācijām vēža pacientu aprūpes uzlabošanā
27.02.2023

Eksperti iepazīstinās ar rekomendācijām vēža pacientu aprūpes uzlabošanā

Piedāvās inovatīvus risinājumus vēža pacientiem pēc ārstēšanas periodā
24.02.2023

Piedāvās inovatīvus risinājumus vēža pacientiem pēc ārstēšanas periodā

LU profesors Mārcis Leja strādās pie kolorektālā vēža skrīninga plāna uzlabošanas Eiropā
17.10.2022

LU profesors Mārcis Leja strādās pie kolorektālā vēža skrīninga plāna uzlabošanas Eiropā

LU KPMI pētnieki izstrādā inovatīvās tehnoloģijas vēža diagnostikā
05.08.2022

LU KPMI pētnieki izstrādā inovatīvās tehnoloģijas vēža diagnostikā