Latvijā ir īstenots līdz šim vēl nebijis projekts, kas radās laikā, kad Latvija svinēja savu simtgadi. Projektā tapis izdevums “Latvijai 100. Veltījums LU simtgadei” ar mērķi nest Latvijas Universitātes un Latvijas vārdu visā pasaulē kā par vietu, kur iegūt kvalitatīvu un augstvērtīgu augstāko izglītību.

Projektu izstrādāja biedrība “Andara plus”, biedrības dibinātājas Daiga Reinholde un Anda Paegle, un tā īstenošanai tika piesaistīts atbalstītājs no Amerikas Savienotajām Valstīm – uzņēmums “Southwestern Advantage”. Projekts tika izstrādāts piecu gadu laikā, un pētījumā tika iesaistīti vairāk kā 3000 studenti no visām Latvijas augstskolām.

Pētījums tika aizsākts ar studentu (augstākās izglītības klientu) aptauju. Studentu aptaujā tika noskaidrots, kāpēc viņi ir izvēlējušies konkrēto Latvijas augstskolu, vai studenti jūtas lojāli savai augstskolai, kas ir cieņas un apbrīnas vērts šajā iestādē. Tāpat arī tika veiktas padziļinātas intervijas, kurās tika noskaidrots studentu viedoklis par studiju saturu un studiju procesa norisi.

Latvijas Universitātes studentiem tika lūgts nosaukt savus mīļākos pasniedzējus jeb pasniedzējus, kurus viņi uzskata par labākajiem savā amatā. Turpinājumā tiek apskatītas svarīgākās 21. gadsimta prasmes un studentu un absolventu viedoklis par to, vai Latvijas Universitātē iemāca šīs prasmes. Tāpat arī tika veikts praktisks pētījums, neatkarīgam ekspertam piedaloties lekcijās kā novērotājam.

Projekta rezultātā ir apkopoti būtiskākie secinājumi un priekšlikumi Latvijas Universitātes izaugsmei un studiju procesa pilnveidošanai. Kā viens no projekta nozīmīgākajiem rezultātiem ir uzfilmēti video, kuros ir atspoguļotas mācību metodes, kuras ikviens pasniedzējs var viegli un ērti izmantot savās lekcijās un kas padarīs lekcijas aizraujošākas, motivēs studentus mācīties, kā arī palīdzēs labāk atcerēties mācību vielu.

“Kāpēc īsti  radās šis projekts? Latvijas Universitāte ir vienīgā Universitāte, kura nes Latvijas vārdu.  Projekta mērķis ir atklāt Latvijas Universitāti ne tikai kā labāko universitāti Latvijā, balstoties no studentu un darba devēju viedokļos, bet arī par labāko un īpašāko universitāti Baltijā, Eiropā un visā pasaulē. Lai ikkatrs students ieteiktu šo Universitāti saviem draugiem, paziņām, jaunākajiem brāļiem un māsām un iepazītajiem draugiem ārvalstīs. Lai absolventi mirdzošām acīm stāstītu, cik ļoti Universitāte ir palīdzējusi viņiem iegūt viņu sapņu darbu un tajā strauji virzīties pa karjeras kāpnēm uz augšu,” stāsta Daiga Reinholde. “Ar šo projektu vēlamies panākt, lai studenti joprojām vairākus gadu desmitus pēc augstskolas studiju beigām, atgrieztos tajā, pasniedzot vieslekcijas, ziedojot un sponsorējot augstskolu dažādos veidos un projektos, tāpēc, ka viņi atceras šo vienreizējo, zināšanām un pieredzes bagāto laiku savā mūžā, viņi lepojas, ka tā ir daļa no viņu dzīves un viņi vēlas, arī gadiem ejot, saglabāt šo saikni un joprojām būt daļa no tā, un viņi vēlas, lai arī citiem ir iespēja iegūt šo fantastisko pieredzi,” turpina Anda Paegle.

Projekta ideja radās gadā, kad Latvija svinēja savu simtgadi un tā ir dāvana Latvijas Universitātei simtgadē un projekta mērķis ir ierakstīt Latvijas Universitātes vārdu un vienlaikus arī Latvijas vārdu pasaules vēsturē turpmākajos gadsimtos.

Share

Related Content