© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Latvijas Universitāte (LU) līdz 2021. gada 29. oktobrim aicina uzņēmējus piedalīties LU Fizikas institūta (FI) intelektuālā īpašuma izsolēs.

LU FI izsludinājis trīs intelektuālā īpašuma izsoles.

1. Elektromagnētiskais sūknis ar viedo vadības sistēmu

LU FI ir izstrādāts elektromagnētiskais sūknis ar viedo vadības sistēmu, kas nodrošina šķidru metālu transportēšanu ar automātisko spiediena/caurplūdes kontroles sistēmu (EPMS VVS).

Jaunais produkts ir aizsargāts ar Latvijas un Starptautisko patenta pieteikumu “Elektromagnētiskais sūknis “ un attiecas uz elektromehāniskām ierīcēm šķidru metālu transportēšanai pat vissarežģītākajos industrijas apstākļos. Elektromagnētisko indukcijas (bezkontakta) pastāvīgo magnētu sūknis (EPMS) ar viedo vadības sistēmu (EPMS VVS) sūknis ir saslēdzams virknē vai paralēlā slēgumā (piemēram, palielinot sūknēšanas jaudas). EPMS VVS ir izstrādāts kā tipveida sērijveida sūknis ražošanai, nodrošinot darbības parametru stabilitāti, paplašinot ekspluatācijas režīmu uz fiksētu darbības režīmu. EPMS VVS ir nodrošinātā funkcionalitāte (piemēram, vairāku sūkņu saslēgšanu vienotā ķēdē – kaskadēšana) un vienkāršs pielietojums (klātienē un attālināti). EPMS VVS  ir integrēta regulēšanas iekārta sūkņa attīstītā spiediena, ražīguma kontrolei un stabilizācijai.

 

2. Paņēmiens un iekārta  augsta titāna satura dzelzs sakausējuma iegūšanai ar kombinētu elektromagnētisko iedarbību elektrosārņu pārkausēšanas procesā

LU FI MHD Tehnoloģiju laboratorijā izstrādāta inovatīva tehnoloģija, kas piedāvā nodrošināt speciāla dzelzs un titāna sakausējuma – ferrotitāna – iegūšanu, līdz pat ar 20 % zemākām ražošanas izmaksām nekā pašlaik spēj piedāvāt tirgū izmantotā, pie tam nodrošinot ražošanas procesu ar līdz pat 98% mazāku kopējo izmešu (CO2) daudzumu.

 

3. Iekārta plūsmas bezkontakta ierosināšanai elektrovadošos šķidrumos

LU FI MHD Tehnoloģiju laboratorijas pētnieku grupa ir izstrādājusi jaunu tehnoloģiju alumīnija sakausējumu degazācijas procesa nodrošināšanai. LU FI ir izstrādājusi inovatīvu tehnoloģiju, kas spēj nodrošināt degazācijai nepieciešamo ātruma nobīdi šķidrā metālā bezkontakta ceļā, izmantojot elektromagnētisko iedarbību. Specifiska metāla plūsma tiek radīta ar elektromagnētisko lauku – bez tieša kontakta ar metālu. Ierosinot attiecīgās plūsmas noteiktā metāla apgabalā, iespējams sasniegt nepieciešamos plūsmas parametrus, lai sašķeltu gāzu burbuļus. Tādā veidā tiek realizēts degazācijas process bez kustīgu detaļu (rotora) ievadīšanas vidē, kas ir pašlaik industrijā visplašāk izmantojamā tehnoloģija.

 

Informācija ar izsoles noteikumiem, pieteikumu dalībai izsolē, licences un konfidencialitātes līgumiem atrodama LU tīmekļvietnes Zinātnes sadaļā.

Share

Related Content

LU pirmajā izsolē veiksmīgi pārdod dzīvokļus 1,06 miljonu eiro vērtībā
06.03.2023

LU pirmajā izsolē veiksmīgi pārdod dzīvokļus 1,06 miljonu eiro vērtībā