FORTHEM studentes.
Mobilitātes nodaļa 26. aprīlī organizēja pastaigu ar studentēm pa Vecrīgu.

2021./2022. akadēmiskā gada pavasara semestrī Latvijas Universitāte (LU) ir uzņēmusi FORTHEM Campus Riga studentus, kuri studē LU Juridiskajā fakultātē un LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē. LU kā par savu studiju galamērķi ir izvēlējušies četri studenti no trīs Forthem partneruniversitātēm Spānijā (Valensijas Universitāte), Itālijā (Palermo Universitāte) un Francijā (Burgundijas Universitāte).

Atsākoties klātienes mācībām un ārpusmācību aktivitātēm, Studiju servisa departamenta (SSD) Mobilitātes nodaļa 26. aprīlī organizēja pastaigu ekskursiju pa Vecrīgu. Ekskursijā piedalījās ne tikai FORTHEM partneruniversitāšu studenti, bet arī LU studenti, kuri savu studiju laikā izmantoja iespēju piedalīties īstermiņa mobilitātē kādā Forthem partneruniversitātē.

Studentei Kandelai no Spānijas šī bija pirmā reize ceļojot un dzīvojot vienai bez ģimenes un tuvākajiem draugiem. Bija jāpārvar bailes, bet Kandela ir ļoti sev pateicīga, ka piekrita doties šajā apmaiņā, jo esot kļuvusi daudz pastāvīgāka, uzsver studente. Savukārt studentei Klemansai no Francijas šī apmaiņa bija kā aicinājums, jo ir pieradusi pie brīvības un došanās piedzīvojumos. Studentes stāstot par saviem iespaidiem plaši smaidīja, kas vēsta, ka apmaiņa jau ir izdevusies.

Pasākuma laikā studenti dalījās ar saviem iespaidiem par Latviju un studijām LU. Patīkams pārsteigums bija tas, ka visi studenti zināja, kur atrodas “mazā” Latvija. Pirmie iespaidi, kas ir saistīti ar ierašanos Latvijā gan bija dažādi. “Nebiju pārsteigta par Latvijas laika apstākļiem, jo pati dzīvoju Francijas apgabalā, kurā ir aukstāka temperatūra un ir lietains,” atzīmēja Klemansa.

Savukārt studentei no Spānijas pirmie pavasara mēneši ir bijuši īsts pārbaudījums, jo tik zemas gaisa temperatūrās viņai vēl nav nācies dzīvot. “Pie mīnus septiņu grādu temperatūras jau sāku domāt, kā pie tādas temperatūras vispār var izdzīvot? Pārsteigta biju par to, ka latvieši pie šādas temperatūras vēl iet garās pastaigās,” smej Kandela.

Kopumā visi studenti secināja, ka Latvijā dzīvojošiem piemīt ziemeļu mentalitāte, kas nozīmē to, ka latvieši ir klusāki nekā pārējie eiropieši. Studente no Spānijas pamanījusi, ka viņa ar saviem draugiem publiskās vietās uzvedoties daudz skaļāk par vietējiem iedzīvotājiem. Kandela arī  piedzīvojusi kultūršoku, apmeklējot Rīgas Centrāltirgu, jo tas esot ļoti kluss salīdzinājumā ar tirgus kņadu Spānijā un Francijā.

Visi studenti ir izteikuši ļoti lielu gandarījumu par to, ka studijas LU pamazām atgriežas klātienes režīmā. Studenti atzinīgi vērtē pasniedzēju un Studiju servisa departamenta Mobilitātes nodaļas darbu. Kandela atzīmēja, ka viņai bija liels pārsteigums, ka lektori un profesori ir tik pretimnākoši un velta ļoti daudz laika katram studentam. Savukārt Klemansa atzina to, ka bijusi patīkami pārsteigta saņemt tik ātras un izsmeļošas atbildes no Mobilitātes nodaļas koordinatoriem. “Šāda komunikācija, būtiski, atvieglo, studenta ikdienas dzīvi,” uzsvēra studente.

Līdz semestra beigām studentes plāno tuvāk iepazīties ar latviešu kultūru un iemīļotākajām studentu atpūtas vietām ne tikai Rīgā, bet arī citur Latvijā. Viņas cer, ka šos plānus palīdzēs realizēt ciešāka integrācija ar vietējiem studentiem.

Share

Related Content

FORTHEM alianses un citu universitāšu eksperti pulcējas LU rīkotās apmācībās
12.05.2023

FORTHEM alianses un citu universitāšu eksperti pulcējas LU rīkotās apmācībās

FORTHEM alianses pieteikums jaunam finansējuma periodam ir veiksmīgs
29.07.2022

FORTHEM alianses pieteikums jaunam finansējuma periodam ir veiksmīgs

Latvijas Universitāte FORTHEM aliansē sadarbojas studiju kursu īstenošanā ar Opoles Universitāti
11.03.2022

Latvijas Universitāte FORTHEM aliansē sadarbojas studiju kursu īstenošanā ar Opoles Universitāti

Forthem alianse aicina pieteikties uz īstermiņa mobilitātes pasākumiem 2022. gadā
12.11.2021

Forthem alianse aicina pieteikties uz īstermiņa mobilitātes pasākumiem 2022. gadā